Annonse

Emma og Helena: -Det går fint å være russ uten buss

Russetida er i gang, og busser og vans ruller for fullt i Kongsvinger-distriktet. Emma Ellinghaugen og Helena Jensby har imidlertid gjort noen andre valg enn de fleste russ gjør.

De er ikke me på en av de fire russebussene i Kongsvinger, og satser i stedet på å få både trim og frisk luft med sin «russesykkel».

– Dette er jo et litt utradisjonelt russefremkomstmiddel – hva er tanken bak denne doningen?

– Vi har ikke lyst til å bruke masse penger på russetida, og synes egentlig den er litt merkelig. Vi vil likevel være med litt, og har fått to sykler gratis, som søskenbarnet mitt har hjulpet oss å sveise sammen, forteller Emma.

– Må ikke være med på buss eller van

De to russejentene har hatt ideen siden de startet på videregående skole, og målsetningen er å tulle litt og ha det moro selv om de har valgt å ikke være med på den tradisjonelle bussen eller en russevan.

– For å være ærlig synes jeg russetida er litt latterlig. Mange tror man må være med på en buss eller en van for å være russ, men det er feil. Noen setter en patch på bussene som sier «Du er ikke russ uten buss». Det er bare tullete, og jeg tviler på at de mener det, fortsetter Emma.

– Men opplever dere ikke å være litt utenfor når dere ikke er med på en buss?

– Nei, alle er hyggelige, og er opptatt av å inkludere andre. De vil jo ha med andre folk på bussen for å vise frem hva de har gjort og hvordan de har det på bussen, så innimellom blir vi invitert med, sier Helena.

– Nei, man trenger ikke å være med på buss eller van for å ha det gøy i russetida, sier Emma og Helena.

Er med på noe

De har blitt kalt veldig fornuftige av mange, men forteller at de har fått kommentarer fra andre russ som angrer litt på at de har brukt så mye penger på russebuss og alt som hører med.

– Hva skal dere være med på i løpet av disse hektiske ukene?

– Vi var med på russeslippet, og er kanskje ute noen ganger i uka. Vi skal også på landstreffet på Lillehammer, men ellers er det ikke verdt å ta det helt ut når eksamen kommer rett etter russetida, forklarer Helena.

– Gjør dere andre ting ?

– Vi er jo med og tar knuter, og er noen ganger er vi sammen med de andre i bussene, fortsetter hun.

– Er dere litt ekstra smarte som ikke er med på en buss, men får være med likevel?

– Nei, vi er kanskje med når bussen står på Bæreia, ellers blir vi med når vi blir invitert med inn. Men vi har ikke noe ønske om å være med ute og rulle hele tiden, forklarer Emma.

– Har dere brukt russesykkelen mye enda?

– Nei, den har stått til lakkering og var ferdig i helgen. Vi tenkte å ta den til skolen i dag, men været var vel ikke helt med oss, sier de to russejentene og ler hjertelig.

Men de ser for seg at de mest skal bruke sykkelen til og fra skolen og litt i byen når russen samles.

– Er det mange som ikke er med på buss eller van av russen i år?

– Det er noen flere, blant annet «Tuslerussen 2017». Som du skjønner tar de bena fatt, forklarer de to russejentene.

Vil ha russetida etter eksamen

Både Emma og Helena mener at tidspunktet for å feire russetida også er tullete, og at det er noe av årsaken til at de ikke engasjerer seg så mye i feiringen.

helenaemma1
Helena og Emma kaller seg «Hot Wheels 2017», og satser på å være med på russefeiringen selv om de ikke legger så mye ned i det.

– Det hadde jo vært veldig mye bedre å ha en stor fest og feire i et par uker etter eksamen er over. Det er så merkelig at vi skal feire i flere uker før eksamen når det er mye skolearbeid som skal gjøres i forkant av eksamen, sier Helena.

Hun håper at regjeringen snart vil gjøre tiltak for å endre på dagens praksis med å feire russetida før eksamen.

Emma istemmer, og mener også at russetida i seg selv har blitt veldig merkelig.

– Altfor mye status med russefeiringen

– Det har blitt så mye status med russetida. Man skal ha størst buss, kulest låt, finest klær og så videre. Jeg tror kanskje vi har nådd en topp, og at det vil endre seg litt etterhvert, sier hun.

De mener det er spesielt når ungdommen begynner å diskutere hvem skal ha russebuss sammen med allerede i 8.klasse.

– Det er jo veldig merkelig at elevene på ungdomsskolen snakker om hvem de skal ha russebuss sammen med, så har det ikke engang møtt alle de skal gå på videregående skole sammen med, sier Helena oppgitt.

– Men nå skal dere altså rulle på russesykkel noen uker – dere blir jo spreke da?

– Ja, vi får litt trim, men det er mye kalorier i rusbrus, så det er bare å tråkke i vei, smiler Helena.

– Har dere plass til noen flere på sykkelen?

– Vi har to bagasjebrett, så vi skal nok kidnappe noen og sette dem på setet for å tråkke, mens vi selv sitter bakpå og nyter livet. Så alle førsteklassinger – vær forberedt! advarer Emma Ellingrudhaugen og Helena Jensby, som forøvrig kaller seg Hot Wheels 2017.

 

Facebook Comments