Annonse

FUS Puttara vant pris for å skape hverdagsmagi

Hvert år deles det ut «hverdagsmagipriser» blant de 172 FUS-barnehagene i Norge. Prisen er en spesiallaget giraff, eller en MagirafFUS, som det heter i barnehagen. For å vinne en MagirafFUS skal de voksne i barnehagen ha skapt gode opplevelser med en dose hverdagsmagi sammen med barna.

Den tredje prisen

Siden FUS Puttara barnehage i Kongsvinger åpnet i 2011 er det nå tredje gangen de mottar denne prisen, noe både de voksne og barna synes er stor stas.

– Det er jo morsomt at det legges merke til de små, magiske øyeblikkene vi skaper med barna. Det deles ut en hovedpris og fem småpriser hvert år. Nå har vi mottatt tre småpriser, så neste år går vi for hovedprisen, sier leder Hege Bakke Andresen og smiler.

Hun kan fortelle at det ikke går på å lage de store, voldsomme prosjektene, men at de er opptatt av at de voksne finner tid til å skape litt hverdagsmagi sammen med barna.

– Vi er opptatt av at barna skal ha spennende hverdager, at de kan leke med tanker og fantasier, og utvide ordforrådet, forklarer hun.

Og nettopp i en slik enkel, utforskende stund hadde Ina Stubbrud med 2-åringene Maja og Jane i fjor.

Glass eller is?

– Vi var ute på oppdagelsestur i litt ulendt terreng i skogsområdet rundt grillhytta vår, da Maja og Jane gikk litt foran de andre. De stoppet opp foran en liten vanndam belagt med is. De trodde de hadde funnet glass, og turte ikke å tråkke på det. Vi undret oss sammen før jeg viste og fortale dem at det var is. De spurte om de kunne smake på den, og det kunne vi så klart. Vi smakte på isen, kjente at den smeltet, og tråkket på den mens vi hørte den kasende lyden. Da vi hadde knust isen over hele vanndammen, sa jentene «Finne mer glass», og det gjorde vi, forteller Ina om hverdagsmagi-opplevelsen de hadde sammen.

– Vi må ta vare på «stønna»

Hege Bakke Andresen sier at det er viktig å ikke stresse, se og bruke de små øyeblikkene, og ta vare på «stønna», som hun har lært seg å kalle det i Eidskog.

Fil 21.03.2017, 22.15.09
Leder Hege Bakke Andresen er opptatt av å ta vare på «stønna» i barnehagen, og satser også mye på å øke antall mannlige ansatte. Hittil er 17 av 37 ansatte menn. Foto: Irén Carlstrøm.

– Våre ansatte har det som et eget punkt i arbeidsavtalen at de skal bidra til å skape hverdagsmagi sammen med barna. Det som også er spennende hos oss er at vi har en stor andel mannlige ansatte, og de bidrar til å skape litt annerledes opplevelser for barna, forteller Hege.

Nesten halvparten er menn

FUS barnehagene har som mål at halvparten av de ansatte i barnehagene skal være menn innen 2020. I FUS Puttara er allerede nå 17 av 37 ansatte menn, så de ligger veldig godt an i forhold til målsetningen.

– Vi har virkelig jobbet med det, og har samarbeidet med Adecco som rekrutteringsbyrå. Vi «hanker» dem inn, og mange utdanner seg mens de jobber her. Akkurat nå har vi fire menn som vi utdanner mens de jobber her. En er ferdig nå i sommer og tre neste år, forteller lederen.

Hun mener at menn beriker miljøet i barnehagen og gir barna litt andre impulser enn kvinner.

– Kvinner og menn er forskjellige. Vi ser at menn gjerne har en annen innfallsvinkel, og at de gjerne gir barna litt andre opplevelser, forklarer hun.

Sjakk på programmet

En av de mannlige ansatte som nå utdanner seg er Ronny Wilberg. Han har jobbet i barnehagen siden 2011, og bekrefter at miljøet fungerer godt med en relativt jevn fordeling av mannlige og kvinnelige ansatte.

– Jeg har hatt praksis i andre barnehager, og merker på miljøet at vi er mange flere menn her. Nå studerer jeg, og synes det er utrolig spennende å lære enda mer om barns utvikling, lek og læring, forteller han.

Han er selv aktiv i Kongsvinger sjakklubb, og tar med seg sjakken inn i barnehagen også.

Fil 21.03.2017, 22.08.02
Marius og Ellen Jeanett (bak) fra FUS overrakte MagirafFUS til FUS Puttara i dag. Med på bildet er barna Oliver, Håkon, Mia, Maja, Markus, Oskar,Sofia, Anine, og Jane, og de voksne Mari, Hege, Marius og Ina. Foto: Irén Carlstrøm

Men i dag er det prisutdeling det handler om, og flere av de eldste barna kommer inn for å overvære overrekkelsen av barnehagens tredje MagirafFUS.

Matmagiker Tommy er smart

Barnehagen har også fått besøk av Marius Holm Krog-Johnsen og Ellen Jeanett Øyen Holm fra hovedkontoret til FUS-barnehagene, som står for utdelingen av prisen.

Og selv om giraffen er spennende, er nok barna enda mer opptatt av det innbydende fruktfatet som matmagiker Tommy har laget.

– Tommy er smart og god! er barna i FUS Puttara enige om.

 

Facebook Comments