Annonse

Feirer 30 år med dansefest og gratis familiekonsert

Dansebandet Ingemars feirer 30-års jubileum i år, og det gjør de med å invitere folk fra hele distriktet og utenfor til en heidundrande festhelg i Kongsvinger.

SE FILMSNUTT MED TERJE, STEVE OG ODD ARNE UNDER ARTIKKELEN. 

Mittkongsvinger.no møter tre av bandmedlemmene, Terje Ingemar Larsson, Steve Andersson og Odd Arne Sørensen til en liten prat om gode minner på Kongsvinger Festning, der Ingemars inviterer til gratis familiekonsert søndag 3.september. I tillegg består bandet i dag av Tommy Hagen og Mentz Dagfinn Gressberg.

ingemars
Terje Ingemar Larsson dro i gang Ingemars for 30 år siden, og har mange gode minner og historier gjennom tre tiår. Foto: Irén Carlstrøm

Det begynte i det små for 30 år siden. Terje Ingemar Larsson og Steve Andersson var blant de to første som fant ut at de ville spille musikk sammen.

-For å gjøre en lange og noe infløkt historie kort slutte jeg å sparke fotball i april 1986, satset på musikken i stedet. Vi begynte i det små, og så ble det mer og mer, og nå er det helt utrolig at vi har holdt på i 30 år, sier Terje.

Han innrømmer at han setter større pris på å være hjemme og slappe av i helgene nå enn for noen tiår siden, men de gjør fortsatt over tretti konserter i året. På det meste holdt de rundt 45 konserter på et år.

Tre tiår med endringer og utvikling

Ingemars-musikken har endret seg gjennom tre tiår, og den største endringer er kanskje da de bestemte seg for å begynne å synge på dialekt.

-Det var stor diskusjon internt, og det gikk ei kule varmt, men det ble umiddelbart en suksess, og vi var det første dansebandet som begynte å synge på dialekt, minnes Steve.

Steve har laget mange av sangene, og Tor Wang har også bidratt med mange låter til det populære dansebandet. De får også skrevet en del sanger av låtskrivere i Sverige, men alle er enige om at de må like sangene godt og at de må passe alle i bandet.

-Det var i jo ingen som visste hvem Ingemars var i starten. Men så skjedde det plutselig noe på begynnelsen av 90-tallet. Vi begynte å fylle lokalene rundt omkring i distriktet, og  noen år senere spilte vi i hele Norge, forteller Steve.

ingemars1
Steve får fortsatt energi og blir inspirert når han spiller musikk med resten av Ingemars rundt omkring i landet. Foto: Irén Carlstrøm

Odd Arne Sørensen kom inn i bandet for 16 år siden og er som ”smågutt” å regne i Ingemars-sammenheng, men Steve og Terje innrømmer at Odd Arne skaper stor stemning med sin energi på scena.

-Vi ville ha med Odd Arne i mange år, og han er god på å lage arrangementene i sangene, mens Terje er flink til å plukke låter, sier Steve.

Norge rundt med musikk og dans

Bandet har spilt over hele Norge, og på et sted som Dokka trakk de over 1300 personer til konserten sin.

-Det har forandret seg mye. Nå er det enten ungdom eller alkohol på bygdefestene. Tidligere kunne det være alt fra ungdommer til de eldste, men fordi man ikke kan sperre av området for de under 18 år, forsvinner de unge, sier Terje.

Det er et vel dekorert band som feirer jubileum i Kongsvinger neste helg. De vant Spellemannsprisen i 2008, og har blitt nominert 4 ganger. De har 4 gullplater, har vunnet ulike priser, og har ligget på topplisten med flere sanger.

-Vi har jo blitt satt stor pris på, men det er jo kanskje mest fokus på det internt i bransjen, sier Odd Arne.

Tok av med NM-seier

Selv om bandet jobbet seg jevnt og trutt oppover på 2000-tallet, smalt de skikkelig da de vant NM for danseband på TV i 2005.

-Vi fikk utrolig mye oppmerksomhet og synlighet, og det var vel virkelig storhetstiden for Ingemars i årene etter det, kan Terje fortelle.

– Ja, hvor lenge kan dere holde på?

-Vi holder på så lenge vi orker. Vi lever tett på hverandre i perioder, og mandag morgen etter en spillehelg er ikke motivasjonen helt på topp, men så tar det seg opp igjen i løpet av et par dager, sier Odd Arne og ler.

-Jeg blir fortsatt inspirert av å spille sammen med de andre. Og det tror jeg representerer oss. Når man ser Ingemars ser man energi, og vi har musikken i fokus, fortsetter Steve.

Jubileumshelg med dansefest og gratis jubileumskonsert

.Og nå blir det jubileumshelg 3. og 4.september med både dansevorspiel og gratis konsert på Festningen?

ingemars2
Odd Arne forklarer og peker hvordan det vil se ut på Festningen når Ingemars inviterer til gratis familiekonsert søndag 4.september. Foto: Irén Carlstrøm

– Ja, dette blir så spennende! Vi starter i Gågata med dansefest lørdag kveld. Der blir det dans og moro hele kvelden, og søndag inviterer vi til gratis familiekonsert for alle, forteller Odd Arne.

Det er et enormt stykke arbeid som er lagt ned i forkant av arrangementet, og Sørensen vil spesielt trekke frem lokalt næringsliv, som har støttet opp for å kunne gjennomføre konserten på Festningen.

-Vi vil spesielt takke Sparebanken Hedmark, Mapei, Ø.M. Fjeld og Orkiéekspressen som har støttet oss økonomisk, og vi er takknemlige for alle som har bidratt til at vi kan gjennomføre denne konserten, sier Odd Arne.

Søndagens konsert på Festningen loses trygt gjennom av konferansier Erik Forfod, som er programleder i NRK, og som i følge bandet har vært en veldig viktig og betydningfull person for danseband-bransjen i Norge.

-Vi gleder oss virkelig til å spille her oppe på Festningen, og det kommer til å bli en litt annerledes konsert som tar publikum med gjennom historien. Vi tar opp konserten på film, som kommer ut på DVD senere i høst. Nå gleder vi oss bare til å feire sammen med alle glade Ingemars-venner, og håper mange tar turen opp til Festningen søndag 3.september også, avslutter en som alltid blid Odd Arne Sørensen.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *