Annonse

Prestisjefylt oppdrag for Bines design med etisk pels

1173189969-Bine-STN, red2
bin Bine Melby jobber for å bevare utrydningstruede kuraser og forvalter skinnet til å skape unik design. Foto: privat.

Bine Melby har jobbet med bevaringsarbeid for gamle dyreraser av ku, sau og andre dyr i flere tiår. Samtidig som hun er opptatt av å ta vare på de gamle dyrerasene, tar hun også vare på skinn og hud fra dyrene når de skal slaktes, og bruker dem til å skaper kreativ og unik design.

I disse dager går produksjonen for fullt, for i morgen bærer det av gårde ned til Risør for å delta på Villvinmarkedet til helgen. Det tradisjonsrike markedet samler over 100 av de dyktigste kunsthåndverkerne fra Norge, Sverige og Danmark, deriblant Bine Melby.

binemelby
Bine ble kåret til den beste kunsthåndverkeren på Villvinmarkedet i fjor. Foto: Villvinmarkedet.

Best av over hundre kunsthåndverkere

– Jeg er veldig heldig som får være med på dette markedet, der de beste kunsthåndverkerne fra hele landet blir invitert. Jeg fikk heldigvis innpass for fem år siden, og det er en ære, forteller Bine mens hun tar en aldri så liten pause fra smykkeproduksjonen.

Men Bine får ikke bare være med på Villvinfestivalen. I fjor kåret juryen hennes design til den beste blant samtlige kunstnere, og for det mottok hun Villvin-prisen med en gavesjekk på 20 000 kroner, men kanskje viktigst av alt – heder og ære.

– Det er en pris som henger høyt, og kom som lyn fra klar himmel. Det er veldig moro for meg å assosieres med kunstnere på dette nivået, forteller Bine.

Bine brenner for å ta vare på kulturarven vår, og mener det er viktig å få en større bevissthet om hvordan vi forvalter ressurser og får en bedre bærekraft i utviklingen.

– Vi trenger en holdningsendring og bli mer bevisste på hvordan vi forvalter ressursene våre og hvordan vi behandler mennesker. Vi må vite hvordan folk jobber på fabrikkene for å produsere en t-skjorte som vi kjøper til en femtilapp i butikken, sier hun engasjert.

Bine Melby reiser land og strand rundt med foredraget ”Fra fjøs til catwalk”. Hun kommer stadig i kontakt med nye miljøer og folk, og merker at det er stor interesse for hennes innfallsvinkel med kombinasjon av bevaring og forvaltning og hvordan hun tar i bruk skinn og ull til ny design.

Prestisjeprosjekt på trappene

For tiden planlegger forøvrig Bine et stort prestisjeprosjekt i september, da hun skal være hovedutstiller på det gedigne Dyrsku’n i Seljord, som har hele 150 års jubileum i år.

Dyrsku’n er en handels- og landbruksmesse, og ikke minst en gedigen folkefest, som samler rundt 80-100 000 mennesker fra hele Sør-Norge. Det hele startet i 1850-årene da det ble avviklet fesjåer ulike steder i Telemark. Etter hvert ble det stilt et 100 da stort område til disposisjon, og slik ble Dyrsku-plassen til.

– Vi må ta vare på mangfoldet

Men Bine er kanskje enda mer opptatt av å snakke om telemarkskua, som er en av de seks utrydningstruede og verneverdige kurasene i Norge.

Hun forteller om arbeidet som startet da stasagronom Johan Lindequist jobbet med å bestemme hvordan de ulike kurasene i Norge ble etablert, og hvordan blant annet telemarkskua skulle se ut, hvilke særtegn den skulle ha, og hvordan den på mange måter blir sett på som et nasjonalsymbol som den første kurasen som ble etablert i Norge.

– Det er rundt 230 000 melkekyr i Norge som gir oss melk og kjøtt. Dette er hovedsakelig norsk rødt fe. Samtidig har vi i underkant av 3000 dyr til sammen fra de seks gamle, verneverdige rasene, så det er en kritisk og sårbar situasjon, forteller Bine.

Hun forteller at Norge har et nasjonalt ansvar for å ta vare på rasene, og at det er forankret i FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO). Derfor begynte hun også å jobbe med skinn. Når dyrene likevel skal slaktes, ønsker hun å fortelle historien – vår levende kulturarv.

-Det viktige grunnene til å ta vare på dyrerasene er at de representerer et mangfold vi kan trenge senere. De har kvaliteter vi kanskje ikke verdsetter godt nok i dag, og ikke minst er det viktig når vi tenker miljø, klima, småskala matproduksjoner, reiseliv og opplevelser, forteller Bine.

bine2
Kreativ design vist med kreativ presentasjon skaper suksess for Bine. Foto: Mona Nordøy.
10341847_732105066848308_8006725594008117203_n
Bine er hovedustiller under Dyrsku’ns 150 års jubileum i september, og det blir visning av kolleksjonen på catwalken med blant annet Kronprinsparet til stede. Foto: privat.

Hovedutstiller og visning med Kronprinsparet til stede

Tilbake til det som skal skje i Telemark i september, føler hun at det hviler et stort ansvar på hennes skuldre når hun nettopp skal designe og produsere en kolleksjon av skinn fra telemarkskua.

-Materialene jeg bruker gir både fantastiske muligheter, men også noen begrensninger. Dette er ikke materialer man plutselig får tak i, men er en lang prosess som gjerne tar flere år, forteller den kreative kunstneren.

Alt fra sporing, logistikk og bearbeiding av skinn og hud med god kvalitet må være på plass for å sikre materialene hun bruker til å sy kreasjoner av.

Hun forteller at hun blant annet har flere skinn fra bestningen som beiter i skogen mellom Nord-Odal og Stange.

– Det er en sjeldent stor besetning som eies av den dyktig bonde fra Romedal, og som driver økologisk. Jeg jobber blant annet med en kåpe i skinn fra oksekalver herfra som skal med på utstillingen til høsten, forteller hun.

Kolleksjonen skal stå på utstilling i hallen, og under åpningsseremonien skal Bine Melbys kreasjoner fylle catwalken med blant annet Kronprinsparet til stede.

Og i løpet av Dyrsku’n-dagene vil altså nesten 100 000 mennesker komme innom, så den dyktige designeren og håndverkeren fra Kongsvinger vil få veldig god synlighet og nasjonal oppmerksomhet. I mellomtiden blir det veldig mange timer på verkstedet.

Facebook Comments