Annonse

Hilde inviterer til siste Pusterom før sommeren

Mange av oss trenger et lite pusterom i hverdagen, og førstkommende mandag inviterer Hilde Dagfinrud Valen og resten av hennes Pusterom-team til det siste møtet før sommeren. Siden i fjor høst har stadig flere funnet veien til Williams kaffebar en gang i måneden, til det som er i ferd med å bli et viktig møtepunkt for de som vil reflektere litt over de store spørsmålene i livet på en enkel og jordnær måte.

Hilde tar i bruk mange ulike kultur- og kunstuttrykk på Pusterom-kveldene, og som navnet sier handler det også om å senke skuldrene, ta inn over seg alle gode inntrykk, puste godt og få en god opplevelse sammen med andre.

20170518_152429_resized
Hilde Dagfinrud Valen inviterer til Pusterom, der det er tid og rom for å reflektere over de store spørsmålene ved hjelp av ulike kunst- og kulturuttrykk – enkelt og med en stor dose humor.

– Vi har nå holdt på med Kulturkafeen i 12-13 år, som er konserter med ulike artister. Vi har fått mye positiv respons på kåseriene vi har som en del av konsertene. Vi har derfor videreutviklet dette konseptet til å inkludere flere kunst- og kulturuttrykk, og så langt ser det ut til at det er behov for en slik arena, forteller Hilde Dagfinrud Valen.

De store spørsmålene

Til daglig er hun redaktør for Krigsropet, Frelsesarmeens ukentlige magasin. De er en redaksjon på ni personer, og Hilde har Oslo som arbeidssted.

Gjennom jobben sin møter hun mange ulike mennesker – fra kjendiser til de som lever under ei bru. Hun erfarer at uansett ståsted, så bærer alle mennesker på mange hemmeligheter, og at det er mange viktige temaer som vi  ikke snakker med andre om.

– Vi har gjerne noen tabuer vi unngår. Det er de store temaene som alle typer sorg, det å miste noen, sorgene det ikke sendes blomster til. Det handler om liv og død, tro og Gud, og presset mennesker setter på hverandre. Jeg opplever at mange forventer at folk skal komme seg så raskt etter et «trøkk». Mange har liten tålmodighet med hverandre, og det kan oppleves veldig tøft for den som sliter, forteller Hilde.

Gjennom Pusterom-arrangementene forsøker å hun skape en arena der det er mulig å ta fatt på de store spørsmålene, og at noen kan sette ord på tanker og følelser man har på en enkel og personlig måte.

En positiv opplevelse

– Det skjer noe når eget liv møter andre erfaringer. Vi skaper nesten en forestilling der og da. Det som skjer hver kveld er forskjellig. Historiene er ulike, vi mikser moderne musikk, ny kunst i store formater, og vi legger opp til at alle kan danne sine egne refleksjoner. Vi har ingen svar, men vi kan både le og gråte litt sammen, og målet er at det skal være en positiv opplevelse for hver enkelt, fortsetter hun.

Hilde har selv alltid likt å lese og skrive, og de som har hørt hennes kåserier vet at hun har en egen måte å få frem de store spørsmålene i livet på en særdeles lettfattet og direkte måte, ispedd en stor dose humor.

– Hvor henter du din inspirasjon fra?

– Jeg har nok alltid hatt det i meg. Jeg har alltid likt å fundere, grave meg ned i spørsmål som ikke har noen opplagte svar. Man må jo ha et indre liv der man tenker og funderer på ting. Jeg har min erfaring fra Frelsesarmeen og møter hele tiden mange mennesker. Dette er både jobben og hobbyen min, og jeg trives veldig godt med å reflektere, sier hun.

Rom og tid for å reflektere

Hun har selv reflektert mye over samfunnet vi lever i, og har en oppfatning av at vi lever mye i «overflaten» uten å tillate oss å gå i dybden på de store spørsmålene i livet.

18425046_1347247641997239_9098537701338606429_n
Kunstneren Heidi Søbye har med seg tre nye malerier som skal tolkes. Foto: privat.

– Vi lever et «Facebook-liv» der vi deler mer og mer, men det blir blir stadig mindre plass til de store tingene som krever tid og rom. Til Pusterom kan folk komme med seg selv. Det holder, sier fortsetter Hilde.

Hun trekker frem kunstner Hedi Søbye, som gir alle fine kunstopplevelser på Pusterom. Denne gangen er det tre nye, store malerier som skal tolkes.

– Heidi er en utrolig dyktig kunstner. I tillegg kommer artistene Anita Johnsrud Skulstad og Laila Sagli, som begge er dyktige sangere og musikere fra distriktet vårt. Vi kjenner dem fra en rekke konserter og kultursammenhenger, og denne Pusterom-kvelden har de plukket et vakkert knippe med kjente låter, forteller hun.

Sammen med sine egne kåserier og smakebiter fra poesi og skjønnlitteratur, syr Hilde det hele sammen til en kveld som setter i gang noen positive prosesser, og at alle som kommer opplever at de har hatt en god opplevelse.

17966632_1321052511283419_7979771923602409458_o
På Pusterom 2.påskedag kom det så mange at de måtte hente frem flere stoler. – Det er tydelig at vi treffer folk der de er, og det er fint å kunne skape en arena for de store spørsmålene i livet på en jordnær måte, sier Hilde Dagfinrud Valen. 

– Hvordan har tilbakemeldingene vært på dette tilbudet?

– Det har vært så overraskende bra. Forrige kveld var 2.påskedag, og hadde temaet «smerte». Jeg tenkte at det ble litt for mye for folk rett etter påsken, men det kom rundt 70 stykker, så vi måtte hente inn flere stoler. Det tar vi som et tegn på at det er behov for en møteplass der folk kan få gode opplevelser og tid og rom til å reflektere uten at vi konkluderer, avslutter Pusterom-lederen, som ønsker alle hjertelig velkommen til Williams kaffebar mandag 22.mai kl 19.

OM PUSTEROM 

Månedlig kveldstilbud på Williams kaffebar.
Neste Pusterommet er mandag 22.mai kl 19. Dørene åpner kl 18.30Sang:
Anita Johnsrud Skulstad og Laila Sagli
Kunst: Heidi Søbye
Pusterom-leder: Hilde Dagfinrud Valen
Kaffebaren er åpen fra kl. 18.30. Det er fri entré, og mulighet for å støtte Frelsesarmeens arbeid i Kongsvinger.

 

Facebook Comments