Annonse

Holt-elever imponerer: Skaper sterk kunst og vi er invitert

Den kulturelle skolesekken startet i Hedmark i 1991, og ble en nasjonal ordning i 2001. Det betyr at Den kulturelle skolesekken i Hedmark fyller 25 år i år, og det skal elever på skolene i fylket få være med å feire.

Det er Turnéorganisasjonen som organiserer aktivitetene, og har i løpet av et år over 90 turneer på veien i Hedmark innen mange kunst- og kultursjangre. De 11 ansatte er lokalisert på Hamar, og i forbindelse med 25 års markeringen har de fått 500.000 kroner fra Norsk kulturråd, som skal brukes på et progamarbeid på skolene i fylket.

Kunst underveis

– Vi har vært klare på at pengene vi har fått i forbindelse med markeringen skal brukes på alle andre enn oss selv, og vi fikk inn hele 118 programforslag før fristen 1.september, forteller daglig leder i Turnéorganisasjonen Håkon Skoge.

Han kan fortelle at programarbeidet som nå gjøres rundt omkring i fylket gjøres i samarbeid med forfatter og komponist Eivind Buene. Han er på et toårig gjesteopphold i Turnéorganisasjonen med støtte fra Norsk kulturråd.

– Antallet forslag i tillegg til kvaliteten på det som er kommet inn, både utfordrer og inspirerer oss i utviklingen av kunst- og kulturtilbudet til elever i Hedmark. De fortjener det beste og mest spennende av det som rører seg, fortsetter Håkon Skoge.

– Holt ungdomsskole imponerer

Holt ungdomsskole i Kongsvinger, Kvikne skole og barnehage på Tynset og Børstad ungdomsskole i Hamar er plukket ut til å få tre dagers kunstfestival, som heter «Kunst underveis».

holt1
Dan (t.v) og Ruben maler Berlinmuren på veggen. – Dette blir sterke saker, sier Håkon Skoge. Foto: Irén Carlstrøm

– Det innebærer at elvenes «stemmer» skal komme til uttrykk gjennom ulike kunstarter. Eivind Buene har komponert et verk på syv satser, og dette skal elevene gå løs på uten silkehansker. Bestillingsverket fremføres live av neoN-ensemblet ved hver av de tre urfremføringene, forteller han, og fortsetter:

– Vi er veldig glade for at Holt ungdomsskole her i Kongsvinger er en av de tre skolene som ble plukket ut til være med i programmet. Deres  sal- og scenesatsing med Tone Fredheim i spissen imponerer oss, og vi er glade for at de søkte.

Han kan også fortelle at Kongsvinger kommune er samarbeidspartner i prosjektet, og at de har gått inn med 60.000 kroner til en tredagers kunstfestival.

 

Kunstfestival over 3 dager

Sal og scene-gruppa på Holt jobber nå hver torsdag frem til 6.desember med å tolke musikkverket til Eivind Buene gjennom ulike kunstarter. Det er blant annet visuell kunst, dans og skriveverksted.

 

– Elevene har laget egen dans , og skal gi utløp for sin tolkning av  musikkverket til Buene gjennom keramikk-figurer. I tillegg har vi et skriveverksted, som innebærer at elevene skal skrive det de får ut av musikken, forklarer han. 

Skriveverkstedet har resultert i et hefte, og det skal fremføres som slampoesi, som er en form for forestilling eller performance av det man har skrevet.

Fra 6.-8.desember skal elevene øve inn en vandreforestilling på skolen basert på de ulike kunstuttrykkene, og Skoge kan love at dette blir sterke saker. 

holt
Dansegruppa øver til kunstfestivalen og vandreforestillingen. Alle er hjertelig velkomne 8.desember. Foto: Irén Carlstrøm.

– Her blir det både krigshistorie og svartedauden, og som sagt går elevene løs på deres tolkning av musikken uten silkehansker, forklarer han.

Inviterer alle til vandreforestilling 8.desember

Da Mittkongsvinger.no var innom Holt ungdomsskole i dag, var det stor aktivitet med dans, maling, forberedelse av rekvisitter og planlegging av forestillingene den 8.desember.

holt2
Lina (t.v), Maria og Dina synes det er et spennende prosjekt, og skal danse i forestillingen. Foto: Irén Carlstrøm.

I kantina males blant annet Berlinmuren på veggen, og danserne er i full gang med å øve på sin koreografi. Lina, Maria og Dina er tre dansere som øver.

– Hva synes dere om dette prosjektet?

– Vi synes det er kjempespennende, forteller de tre, som lager koreografi til tema «høst» i forestillingen.

– Vi håper mange vil komme og se den spennende forestillingen 8.desember kl 18 og kl 20 for å se alle de dyktige elevene som skaper så utrolig fin kunst gjennom dette prosjektet, skyter Håkon Skoge inn. 

 

Se klipp fra øving og forberedelser på Holt ungdomsskole i dag: 

 

Facebook Comments

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *