Annonse

Stemningsfylt med Lukashaugen langs Finnskogvegen

Denne uka legger visesanger Erik Lukashaugen ut på turné, og skal i løpet av en hektisk måned holde 35 konserter rundt omkring i Norge med den nye plata si «Finnskogvegen».

Se filmklipp fra Mittkongsvingers besøk hos Tore Hestbråten nederst i artikkelen. 

26.oktober kommer han til Kongsvinger bibliotek sammen med dikteren Tore Hestbråten, som står bak tekstene Lukashaugen har tonsatt, og Helén Evenstad fra Litteraturfestivalen i Grue, som har ønsket seg en plate med tekst og musikk fra lokale aktører. Det er derfor Litteraturfestivalen har bestilt albumet.

Litteraturfestivalen satser lokalt

– Det er så mye bra lokalt, både innenfor musikk og forfattere, og derfor ønsker vi å ha mer fokus på det på Litteraturfestivalen fremover, forteller Evenstad. 

Festivalen er den sjuende i rekken, og strekker seg fra 11.-19.november. Og Lukashaugen og Hestbråten er altså to av de som står på plakaten.

– Vi ser jo at Tore Hestbråten trekker like mye folk som Karsten Alnæs eller andre nasjonalt kjente kapasiteter. Vi er opptatt av å være stolte over det vi har i lokalmiljøet, og dikt og viser er så i aller høyeste grad litteratur, sier litteratursjefen.

Inspirert av Børli og Hestbråten

Erik Lukashaugen bor til daglig på Elverum, men foreldrene hans kommer fra Grue, og han har funnet ut at han har stolte skogfinske aner. Han kan fortelle at han fikk omtrent samme opplevelsen da han oppdaget Hestbråtens dikt for tre år siden, som da han ble bedre kjent med Hans Børlis tekster for en del år tilbake.

– Jeg har studert sammen med barnebarnet til Hans Børli, og fant en diktsamling hjemme for noen år siden. Det berørte meg, og jeg fant ut at jeg måtte gjøre noe med det, forteller Lukashaugen.

Den samme opplevelsen hadde han da han oppdaget Tore Hestbråtens dikt for tre år siden. Han var på besøk hos farmoren på Kirkenær, og fant diktsamlingen «Staulhaunne».

– Det var litt vanskelig å forstå hva han skrev med en gang, men etterhvert som jeg kom inn i lydskriften forsto jeg diktene og ble veldig interessert, ler han.

lukashaugen1
Erik Lukashaugen, Helén Evenstad og Tore Hestbråten skal også ut på andre veier sammen rundt i distriktet. Foto: Irén Carlstrøm

En hjemvendt finnskoging med sans for det enkle livet

Da han møtte Hestbråten under Finnskogdagene i fjor sommer gjorde de en liten byttehandel, og Tore skulle sende dikt til Erik som han skulle tonsette til det nye albumet.

– Det gikk jo ikke spesielt raskt, for Tore bruker ikke PC og har ikke verken TV eller internett. Han sendte stort sett et dikt i posten i uka, og det var alltid spennende å se hva som kom i postkassa, forteller Lukashaugen.

Men han sier det er viktigere å få dikt som kommer fra hjertet til Tore Hestbråten, og som sier noe om dikteren, hvordan livet var på Finnskogen, og når han blir veldig personlig i uttrykket sitt.

Solung – så bredt at det krever sin kar å tolke

Erik synger på solung på den nye plata, og Tore mener at dialekttolkningen står seg bra.

– Erik synger veldig bra, og han har gjort en god jobb med å tolke diktene når han har laget melodiene, og jeg synes solungdialekten også fungerer bra, roser Tore.

– Det som har vært fint når jeg har tonsatt diktene til Tore er at jeg kan diskutere og gjøre eventuelle justeringer underveis. det kunne jeg naturlig nok ikke da jeg tonsatte Børlis dikt, sier Lukashaugen.

Diktene Erik har valgt ut er stort sett Tores minner om barndommen, bortsett fra «Fær seint», som handler om tanker om valg man har tatt tidligere, og ting man kanskje kunne gjort annerledes.

Men Hestbråten tar også opp dagsaktuelle temaer i teksten sin, som har blitt til den første singelen som slippes i disse dager.

– «Hå prekte fælk om fær» handler mye om at Tore har gjort seg selv fremmed ved å ikke ha TV, og at han dermed ikke kan ta del i temaer som mange drøfter i dag med TV-serier og personer som blir kjendiser på realityprogrammer, forteller Erik. 

Et stemningsfylt og vakkert album

«Finnskogvegen» byr på stemningsfulle melodier som fremhever tema og tone i diktene veldig bra. Det er stor variasjon på det musikalske uttrykket i sangene, fra den litt charleston-inspirerte «Hå prekte fælk om fær», til «Fint å være bæssmor», som henter frem den gode trygghetsfølelsen, slik også Alf Prøysen gjorde. Og nettopp Alf Prøysen henvises det til i den litt såre, vakre visen «Førjulsmarerittet».

Detaljene av ulike instrumenter setter stemningen på spesielt vis, og musikalsk kan man for sitt indre øye gjerne forestille seg en støvete prærie eller en røykfylt jazzklubb i New Orleans.

-Komponeringen av albumet tok kun et par vintermåneder og gikk relativt enkelt, mens arbeidet med å lære seg solørdialekta var et my større stykke arbeid, sier Lukashaugen og ler hjertelig. 

Han mener likevel det kan bli like vanskelig å bli kvitt dialekten igjen, men mente det var viktig å få dikterense tale- og skrivemåte så autentisk som mulig.

Finnskogen ut i «væla»

«Finnskogvegen» kommer i en tid der interessen for vår kulturelle historie og arv synes å bli stadig viktigere. Litt ironisk har TV-program som «Hvem tror du at du er» bidratt til at flere blir mer opptatt av hvor vi kommer fra og hvem våre forfedre er. Det bringer folk fra både Norge og utlandet til Finnskogen for å oppsøke røttene sine og lære mer om den skogfinske historien.

Så selv om Hestbråten ikke har TV og internett, men henter inspirasjonen fra det enkle i naturen og sikkert mye fra sitt indre, kreative liv, er temaene i diktene hans så absolutt høyaktuelle i tiden, også i et kommersielt perspektiv.

Men Tore, som har bodd 35 år av sitt liv i Nord-Norge, er også godt vant å være ute i «væla» utenfor suset fra skogene øst for Kirkenær også.

– Jeg synger i to kor, og tar turen over til Irland med Vålerkoret neste år. Jeg skriver sanger og dikt for ulike arrangement og jubileer, og er på Tanken innimellom, forteller dikteren gjennom 55 år.

Og nå skal han også på turné i distriktet med Erik Lukashaugen og Litteraturfestivalens Helén Evenstad.

I Kongsvinger kan vi altså oppleve diktene på solung av Tore Hestbråten tonsatt så vakkert av Erik Lukashaugen i biblioteket 26.oktober.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *