Annonse

Slik bygger han laget som skal løfte Kongsvingerregionen

Det har gått noen uker siden cupfinalen, og de fleste av oss har fått litt tid til å fordøye høstens opplevelser, som ledet frem til Kongsvingers aller første finale i Norgesmesterskapet i fotball gjennom tidene.

Rosenborg, Norges beste fotballag, ble litt for sterke for oss i finalen, men ”Heltene fra Skogene” har bevist at det er mulig å komme seg helt til toppen, selv om utgangspunktet i teorien skulle tilsi noe annet.

VIDEO: Se intervjuer fra Kontraskjæret nederst i artikkelen. 

Mange tilbakemeldinger fra folk som deltok på familiearrangementet i Kongsvingerteltet på Kontraskjæret dagen før cupfinalen, var nettopp at regionen kan bruke fotballen som inspirasjon til å skape resultater på andre områder også.

Lars Gillund er prosjektleder i Byregionprosjektet, og han tok initiativ til å bruke familiearrangementet i teltet på lørdag som en møteplass for at folk med Kongsvinger-relasjoner kunne møte politikere og næringsliv fra regionen. Mittkongsvinger.no har hatt en prat med ham om arrangementet og hvordan han mener regionen bør jobbe fremover.

larsgillund
Lars Gillund leder Byregionprosjektet som gjennom å bygge et dyktig lag skal bidra til at Kongsvingerregionen får vekst gjennom å utnytte ressurser og kompetanse. Foto: Irén Carlstrøm.

Pilene peker oppover for mange industribedrifter, og politisk jobbes det også godt i regionen for å legge forholdene til rette for vekst og utvikling.

– Vi må jobbe som et lag

– Lars, din oppgave er jo å få regionen til å jobbe bedre sammen for å skape vekst og utvikling. Hvordan kan du bruke KILs prestasjoner i år som referanse ut fra ditt ståsted?

– For det første vil jeg si at KILs resultater i år viser at alt er mulig å få til når flere faktorer spiller sammen. Det handler blant annet om å jobbe hardt og målrettet, å utnytte ressursene i hver enkelt spiller, men kanskje aller viktigst – at de spiller godt sammen som et lag, sier Gillund.

– Luis Pimenta har i alle intervjuer fokusert mye på nettopp det denne sesongen – at spillerne skal jobbe for laget og at samhandlingen er i sentrum for spillet. Dette er vel direkte overførbart i andre sammenhenger også?

– Ja, dette tankesettet gjelder selvsagt i mange andre sammenhenger. Forutsetningene for å lykkes er større når man har et team som samarbeider godt, og der hver enkelt bidrar for å skape resultater, fortsetter han, og utdyper:

– Næringslivet i Kongsvingerregionen har jobbet med denne samhandlingen i mange år, og resultatene begynner nå å vise seg for fullt. Pilene peker oppover for mange industribedrifter, og politisk jobbes det også godt i regionen for å legge forholdene til rette for vekst og utvikling.

Nasjonal og internasjonal konkurranse

– Som ”lagleder” for Byregionprosjektet skal du få politikere og administrasjoner i mange kommuner til å jobbe bedre sammen som et lag. Er alle gode lagspillere i regionen?

– Jeg ser så absolutt konturene av en felles grunnmur som vi kan bygge på. Jeg opplever at samarbeidet mellom næringsliv og det politiske miljøet i regionen fungerer godt. Det er også en felles forståelse for at konkurransen ikke ligger mellom kommunene i regionen, men på nasjonalt og sågar internasjonalt plan, sier han.

Kongsvingerregionen og Innlandet forøvrig er helt sentral i det som skal skape nye, bærekraftige løsninger for Norge fremover.

– Navnebytte nødvendig

 -Ja, bare det at alle nå er med på at ”laget” skal hete Kongsvingerregionen har vel vært en prosess i seg selv?

– Ja, det har det vært. For meg handler navnebytte om å skape et «brudd» med det bestående. Vi skal fra ikke-vekst til vekst og må da være villige til å gjøre grep. Navnebytte vil i seg selv ikke skape vekst, men det viser næringslivet at vi er villige til å lytte til deres innspill. Nå har vi utviklet en felles næringsstrategi som er vårt felles verktøy for å skape vekst i regionen. Da må det også være helt tydelig hvor regionen geografisk befinner seg, sier han og smiler.

Gode forutsetninger for å lykkes

 – For første gang høres det ut som om flere i regionen snakker med litt større selvtillit, og det kommer vel ikke bare med KILs cupfinaleplass. Hva er det som skjer i regionen for tiden?

– Vi står midt i en omstilling i landet vårt som vil kreve helt nye løsninger fremover. Kongsvingerregionen og Innlandet forøvrig er helt sentral i det som skal skape nye, bærekraftige løsninger for Norge fremover. Det gir oss gode forutsetninger for å lykkes dersom vi nå jobber hardt og målrettet mot felles mål. Det bør gi oss både selvtillit og pågangsmot , forklarer Lars Gillund energisk.

– Hva legger du i bærekraftige løsninger?

kongsvingerregionen
Politisk er det nå en felles forståelse for at det må tenkes og jobbes helhetlig, og det er fremoverlente ordførere i spissen for arbeidet. F.v. Sjur Strand (Kongsvinger), Wenche Huser Sund (Grue), Ørjan Bue (Åsnes), Lise Selnes (Nord-Odal), Kamilla Thue (Eidskog). Knut Hvithammer (Sør-Odal) var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Irén Carlstrøm.

– Bioøkonomisatsingen i Norge favner mye av ressursene vi har i regionen vår, som skog og potet. Disse ressursene skal brukes på nye måter i framtida. Vi har jo et konkret eksempel i Bergene Holm, som vurderer å bygge biofuel-fabrikker i Norge. Vår region har både ressurser og en geografisk beliggenhet som er midt i blinken for et slik anlegg, så vi bør jobbe veldig godt og målrettet nå for at den aktuelle tomta i Eidskog blir valgt når beslutningen skal tas neste år, sier Lars Gillund.

– Vi må tenke stort nok

– Andre områder du vil trekke frem?

– Regionen har stor kompetanse på å bygge miljøvennlig, og vi ser at bygging i tre blir stadig viktigere. Effektiv logistikk og godsavvikling skal også håndteres på en mer bærekraftig måte fremover, og her har Kongsvingerregionen en unik geografisk beliggenhet. Vi kan avlaste sentrale, pressede områder, og vi ligger ved porten til Europa når det gjelder både vei og bane, fortsetter han.

– I høst har vi også fått flere nyheter om at industribedriftene i regionen har en positiv utvikling. Hva tenker du om videre utvikling for industrien?

– Vi har en grønn industri som leverer resultater i toppklassen. Jeg er sikker på at den vil skape ny grønn vekst og nye grønne arbeidsplasser i tidene som kommer, sier Gillund.

– For å bruke fotballreferanser og KILs prestasjoner i år – hvordan skal Kongsvingerregionen komme seg opp på norsk toppnivå innen næringsutvikling og vekst?

– Vi må ha en holdning om at alt er mulig å få til. Dersom vi tenker og jobber som et lag og tar steg for steg, samtidig som vi tenker stort nok, kan Kongsvingerregionen bli den grønne drivkraften Norge har behov for, før den offensive prosjektlederen avslutter:

– Vi kan hjelpe landet vårt til å løse utfordringene, men vi må gjøre det som et lag, og her kan alle som vil bidra få en plass på laget. 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *