Annonse

Etablerer BioSmia for utvikling av bioindustri – Kongsvingerregionen først ut

Det var naturlig nok et fremtidsrettet fokus da rundt 150 mennesker i og med tilknytning til skogindustrien samlet seg til seminaret «Skogen inn i framtida», som ble gjennomført for fjerde året i Kongsvinger i dag.

Vil ha en offensiv holdning

Det er Hedmark Kunnskapspark som arrangerer seminaret og administrerende direktør Frank Larsen utfordret skogindustrien til å ha en mer offensiv og utålmodig holdning, som han opplever at de blå næringene langs kysten har.

– Nå får vi en bioøkonomimelding om en uke eller to, og der blir det mye fokus på hav, og noe samarbeid med det grønne. Nå må vi være tydelige og si at vi kan bidra og være en del av løsningen, utfordrer Frank Larsen salen på i sitt innlegg.

Han trekker frem Paper Province, en bioøkonomiklynge i Värmland som har suksess med sin satsing innen bioøkonomi.

Administrerende direktør Maria Hollander i Paper Province holdt et engasjerende foredrag i dag om hvordan de har hatt visjoner, samarbeidet og bygget stein på stein for å utvikle det innovative miljøet. Hun trakk også frem viktigheten av å kunne fortelle en historie for å skape synlighet, og at man bare må bestemme seg for å starte før alt er klart.

Vil samle kompetansen

– Gjennom BioSmia i Innlandet samler vi nå kompetansen, og vi gjør nå et skikkelig løft gjennom etableringen av dette bioøkonomisenteret. Nå må vi tenke større og fortelle vår historie på en tydelig måte, sier Frank Larsen.

Hør intervju med Frank Larsen om satsingen på bioøkonomi i Innlandet og i Kongsvingerregionen her:

Kobler på hele Innlandet og akademia

Samtidig som BioSmia starter opp i Kongsvingerregionen, er det også klart at det etableres et masterstudium innen bioøkonomi på Høgskolesenteret i Kongsvinger, med planlagt oppstart i 2017.

– Vi satser på at det skal bli et deltidsstudium, slik at man kan jobbe samtidig. Vi kommer til å jobbe sammen med andre institusjoner i Norge, og en av de første avtalene vi vil inngå er med York i England, sier Frank Larsen til Mittkongsvinger.no i et intervju under seminaret i dag.

Oppstart i Kongsvingerregionen

BioSmia blir en satsing i hele Innlandet, og Kongsvingerregionen er først ut.

Petter Moseby, daglig leder i K+, lanserte fire konkrete prosjekter de nå tar inn i BioSmia, da han åpnet seminaret i dag.

– Vi har blant annet et prosjekt som heter Wild harvest, som er et samarbeid med BAMA. Videre er det FeltGIS, et prosjekt med potetstivelse, samt innlandsoppdrett i Glomma, forteller Petter Moseby.

Han kan også fortelle at det er hovedsakelig skog og potet som er regionens sterke områder innen bioøkonomien, og målet med BioSmia er å utnytte ressursene i regionen til markedsrettede tiltak.

Et nyttig møtested

En av deltakerne på seminaret i dag var Anne Delphin, som ved siden av å drive Lier Gård sammen med sin mann Jens Christian Delphin, også er styreleder i Norskog. Hun mener det et er viktig med en slik møteplass, og synes det er positivt at det ser ut til å komme flere konkrete prosjekter og satsinger innen skognæringen.

Hør hva Anne Delphin sier her:

Se flere av de som minglet på «Skogen inn i framtida i dag»: 


Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *