Annonse

Gir folk mer kompetanse om hundeadferd

vågogvinnMittkongsvinger.no heier på gründere som tør å satse, og vi løfter dem gjerne frem i vår artikkelserie som vi kaller Våg & Vinn. Møt de engasjerte partnerne i Glåmdal Hundesenter.

At folk er veldig opptatt av å gi hundene sine et godt liv er hevet over enhver tvil. Det legges ned mye tid og ressurser på de firbeinte vennene, og dermed skapes det et behov for tjenester knyttet til hundehold.

Dette behovet har Alexia Langberg, Johanna Stavaas og Jahn Mohn Andreassen gjort noe med, og ser nye forretningsområder for å hjelpe hundeeiere med kunnskap om hvordan de skal få trygge hunder med en god oppførsel.

De driftige gründerne har møtt hverandre gjennom sitt engasjement i Kongsvinger hundepark ved Bæreia. Hundeparken er et inngjerdet område der hundeeiere kan slippe hundene sine, og der både hunder og eierne deres kan møtes og være sosiale.

De har alle tre en brennende interesse for alt som er knyttet til hund og hundehold, og de har nå tatt samarbeidet fra sitt engasjement i Kongsvinger hundepark videre. Sammen etablerer de Glåmdal Hundesenter, som tilbyr ulike tjenester til hundeeiere i hele Kongsvingerregionen. 

Fil 16.01.2017, 14.19.17
Johanna Stavaas (t.v), Jahn Mohn Andreassen og Alexia Langberg, her sammen med Alexias hund Celia, bygger et kompetansesenter med tjenester innen hundehold. Målet er at alle tre skal jobbe fullt i Glåmdal Hundesenter. Foto: Irén Carlstrøm.

– Vi starter nå først samarbeidet med våre respektive enkeltpersonforetak, men planen er at vi skal etablere et felles aksjeselskap sammen når vi får bygget opp tjenestene våre, forteller Jan Mohn Andreassen.

Både han og Alexia har tatt en 18 måneders utdanning om adferd og problemløsning ved hunder, en utdanning som Johanna er midt i nå.

Vil tilby mange tjenester under ett tak

Ambisjonene er å etablere et fysisk hundesenter som alle kan jobbe med for fullt, og der de utvikler flere tjenester under samme tak.

– Vi ser oss om etter et sted der vi kan samle flere tjenester der vi kan ha både kurs og foredrag, men der det også kan være tjenester som klipping, veterinær og private adferdskonsultasjon. Vi vurderer også muligheten for å tilby «hundebarnehage» for de som skal til Sverige på shopping, men som ikke kan ta med hundene over grensen, forteller Alexia engasjert.

I tillegg til kurs og foredrag har de nettopp signert sine første avtaler om hundelufting.

– Det er mange som har lange arbeidsdager, og som har behov for at noen lufter hunden deres i løpet av dagen. Da henter vi hunden og tar de med på en tur. Vi lufter ikke bare hundene, men vi trener dem også på mental aktivisering og koordinasjon i løpet av turen, kan Jan fortelle.

Fil 16.01.2017, 14.24.16
Glåmdal Hundesenter har allerede signert avtaler med eiere som vil at hunden skal luftes i løpet av dagen. Jan Mohn Andreassen går tur, men legger også inn mental aktivisering og koordinasjon i løpet av lufteturen. Foto: Irén Carlstrøm.

Mittkongsvinger.no er til stede når Mohn Andreassen er på en luftetur med en hund som er veldig glad for å komme seg ut, og forklarer nøyaktig hvordan hunden reagerer og gjør den første delen av turen, og før han starter med treningen.

Mange vil ha mer kunnskap om hundeadferd

De ferske gründerne kan fortelle at stadig flere ønsker mer kunnskap om hundenes adferd. De mener at det ikke tar mer enn 15 minutter hver dag for å løse eventuelle problemer med hunders adferd, men at man må bruke opp til to år for å lykkes med en varig endring.

– Ligger adferdsproblemer hos hunden egentlig hos eieren?

– Det er gjerne flere årsaker til at hunder har adferdsproblemer. Det kan for eksempel være kjemi mellom eier og hund, hvilken type hund det er, eller det kan være familieforhold som gjør at hunden også får problemer, forklarer Alexia.

– Hunder tenker annerledes enn mennesker, og har en annen logikk. De reagerer derfor annerledes på situasjoner, og det er viktig at mennesker forstår hvordan de skal håndtere det, fortsetter Jan.

Fil 16.01.2017, 14.20.46
Alexias hund Celia er utdannet som sertifisert besøkshund for Røde Kors. Eieren er tydelig på prosedyrer og fremgangsmåte når hunden skal hilse på nye folk. Foto: Irén Carlstrøm.

De har litt ulike innfallsvinkler til hundeinteressen. Mens Johanna driver mye med hundekjøring, jobber Alexia mye med dyreadferd, og har også hunden Celia er ferdig utdannet som sertifisert besøkshund for Røde Kors. Jan studerer også det som heter «smeller-hundesport», som handler mye om hvordan hunder lokaliserer duft.

Allerede nå tilbyr de kurs og foredrag, og på et foredrag om hundens språk som holdes i kveld er det over 30 påmeldte.

– Ja, vi har fått rundt 50 påmeldte til foredraget, og har måttet flyttet foredraget til større lokaler, så interessen er stor, kan gründerne fortelle.

Hunder kan lære seg å takle nyttårsraketter

– Vi ser at det rundt nyttår er mange hundeeiere som er bekymret for raketter og hunder. Hva kan man gjøre for å unngå at hundene blir så redde av nyttårsraketter?

– Man bør begynne allerede nå for å forberede hundene til nyttår. Man kan ha en gradvis tilnærming der man spiller videoer med rakettskyting, og skrur opp volumet etter hvert. Det er også viktig å lære hunden å ha et normalt forhold til lydene – det at man driver med noe annet i huset, slik at hunden lærer seg at de ikke trenger å bry seg så mye om smellene, forklarer Alexia.

Håper å kunne jobbe med hund på heltid

Det er fokus på trening, kurs og foredrag i den nyetablerte satsingen. Førstkommende torsdag er det felles hundetrening, og det vil være kurs for både valper, unghund og hverdagslydighet fremover.

Selv har de to hunder hver, og håper å kunne gjøre den store hobbyen til levevei i fremtiden. De er optimistiske med tanke på det de ser er en økende interesse for å ta vare på, trene og utvikle hunder adferd.

– Vi håper alle å kunne ha dette som en heltidsjobb etter hvert. Vi vet at folk er utrolig opptatt av hundene sine, så vi tro det vil bli et enda større behov for vår kompetanse fremover, avslutter Johanna, Alexia og Jan i Glåmdal Hundesenter.

 

 

 

Facebook Comments