Annonse

Gründer fra Kongsvinger får 1 million kroner til å etablere egen bedrift

Torunn Tronsvang fra Kongsvinger er en av 15 masterstudenter i Norge som får tildelt 1 million kroner for å etablere egen virksomhet. Det er første gang Forskningsrådet har lyst ut midler til masterstudenter, og pilotordningen StudENT skal gjøre det lettere for studenter med en god idé å bli entreprenører fremfor å velge andre karriereveier.

mæland
Arvid Hallén og Monica Mæland gratulerer studentene som får støtte til å bli gründere.

– Jeg vil gratulere alle studentene som er kommet gjennom nåløyet. Studenter er flinke til å tenke utenfor boksen. Fremtidens arbeidsplasser vil bli skapt av mennesker som tør å ta en sjanse, og som satser på egne evner og ideer, sier næringsminister Monica Mæland.

Imponert over nivået

Det kom inn 53 søknader innen fristen 18. mai, og nivået på søknadene var svært høyt. Prosjektforslagene ble vurdert av et ekspertpanel, og de 22 beste ble kalt inn til å møte panelet på Lysaker for å presentere ideen sin og svare på spørsmål. Basert på dette valgte panelet ut 15 kandidater som vil få inntil en million kroner hver over det neste året for å realisere ideen sin.

– Nivået på kandidatene var svært høyt. Deltagerne i vårt ekspertpanel har intervjuet svært erfarne forskere og entreprenører tidligere. De ga tilbakemelding om at nivået på de beste masterstudentene og deres forretningsideer var helt på høyde med andre prosjekter i Forskningsrådet, med mer erfarne kandidater, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Norges forskningsråd.

Stort innovasjonspotensiale i universitets- og høyskolesektoren

StudENT-ordningen kan gi gründere med nylig avlagt mastergrad inntil en million kroner i løpet av et år. Pengene skal brukes til å jobbe fulltid med å realisere en idé etter avlagt mastergradseksamen, og kan brukes til både lønn og utviklingskostnader.

– Vi ønsker at flere studenter bruker kunnskapen de har fått gjennom utdanningen til å bli gründere. Gjennom denne ordningen får universitetene og høgskolene mulighet til å løfte frem de mest lovende ideene, sier Mæland.

Forskningsrådet oppfordrer universitetene og høyskolene til å stille med mentor, lokaler og utstyr for studentgründerne gjennom perioden det gis støtte til.

– Dette mener vi er en styrke for studentene, og samtidig gir det studiestedene et unikt innblikk i oppstartsfasen til en ny bedrift, sier Arvid Hallén.

Eneste kvinne som kom gjennom nåløyet

Torunn Tronsvang har tatt en mastergrad i økonomisk styring og ledelse på Norges Handelshøyskole, og har etablert bedriften up!norway i Kongsvinger, som skal selge opplevelsesreiser i Norge i det internasjonale markedet.

Norges Handelsh¿yskole (NHH) Torunn Tronsvang
Torunn Tronsvang fra Kongsvinger kom gjennom nåløyet til Forskningsrådet. Foto: privat

– Jeg leverte masteroppgaven min 16.mai, og ble tipset om å muligheten til å søke på denne ordningen, med frist 18.mai, forteller Torunn Tronsvang.

I masteroppgaven har Tronsvang foretatt en lønnsomhetsanalyse av sin gründeridé, og var eneste kvinnelige prosjektleder av de totalt 53 søkerne som kom gjennom nåløyet til Forskningsrådet.

– Jeg har hatt et veldig bra team rundt meg i prosessen, og var heldig å fikk med meg Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv for å underbygge behovet i markedet, da jeg skulle holde den muntlige presentasjonen for ekspertpanelet, forteller Torunn Tronsvang.

Det er Norges Handelshøyskole som har søkt om midlene på vegne av Torunn Tronsvang, og hun trekker frem også frem den gode støtten hun har fått fra NHH i forbindelse med søknaden.

– Med på prosjektteamet har jeg med meg Trond Bjørnenak, Professor og Instituttleder ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap på NHH, som Faglig Mentor, og Marius Tuft Mathisen som Entreprenørmentor. Jeg har også med meg andre dyktige folk fra blant annet Kongsvinger som støtter meg innen ulike områder, forteller Tronsvang. 

Hun har nå sagt opp jobben sin i Quality Improvement, som jobber med kvalitetsutvikling for reise- og servicebransjen, og satser på gründerprosjektet på heltid.

– Gjennom dette prosjektet velger jeg nå å ha fullt fokus på å bygge opp bedriften fremover. Jeg ønsker å bruke min kompetanse på å utvikle egen virksomhet, og gjøre det med god kvalitet i alle ledd, avslutter Tronsvang.

Men før hun går i gang for fullt med arbeidet reiser hun på en flere ukers lang «eventyr-reise» sammen med gode venner til Kasakhstan, Usbekistan, Kirgisistan og Tadsjikistan.

———————————————————————————————–

Dette er prosjektene som får støtte:

FlowStick: Utvikle verdens mest stabile GoPro-stabilisator. (NTNU)

Voico: Kommersialisering og videreutvikling av stille mikrofon. (NTNU)

StormPetrel: En multifunksjonell, ubemannet drone med vertikal takeoff og landing. (NTNU)

Graphiq: En plattform som kobler bedrifter med grafiske designere. (NTNU)

Ace Education: Mikrolæringstjeneste for studenter i høyere utdanning.  (NTNU)

Fremstilling av oksygenerte fettsyrer og syntetiske analoger av disse. (UiO)

Dropracks: Utvikle et bevegelig takstativ som senkes horisontalt ned på siden av bilen. (NTNU)

Hold: App som belønner deg for å legge vekk telefonen (BI)

Peersway AS: Bygger en plattform som vil gjøre sosial markedsføring tre ganger mer effektiv. (UiO)

Better player: Ekspertverktøy for utvikling av fotballspillere. (HISF)

reTyre: Bruker glidelås for å skifte til pigger på sykkeldekk på 30 sekunder. (NTNU)

Morpho Solar: Høyeffektiv varmelagring av solenergi. (NTNU)

up!norway: Bruker digitale løsninger for å koble utenlandske reisende med deres drømmereise i Norge. (NHH)

Mode Hydration Tracker: Utvikling av armbånd som varsler om bæreren blir dehydrert. (NTNU)

Daal Noise Control Systems: Aktiv støydemping for demping av skadelig vindstøy i motorsykkelhjelmer. (NTNU)

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *