Annonse

Innlandet vil vinne ved å være på samme lag

Samarbeid og muligheter for Innlandet var temaet da ordfører i Hamar, Einar Busterud, NHO Innlandet-sjef Åge Skinstad og daglig leder Frank Larsen i Hedmark Kunnskapspark møtte ordfører Sjur Strand i Kongsvinger onsdag.

Til ære for verten og media tok gjestene på seg KIL-drakter som et symbol på at Kongsvinger skal spille cupfinale til helgen, og vi tar det også som et tegn på at de ønsker en sterkere lagfølelse i Innlandet.

– Vi har ganske mye bra i Innlandet innen blant annet  bioøkonomi, industri, bygg og anlegg, reiseliv, sier Åge Skinstad.

innlandet
Et offensivt lag ønsker å samhandle bedre om å skape vekst og utvikling i Innlandet, og viser også sin støtte til Kongsvinger, som spiller cupfinale til helgen. F.v Åge Skinstad, NHO Innlandet, ordfører i Kongsvinger Sjur Strand, ordfører i Hamar Einar Busterud og Frank Larsen i Hedmark Kunnskapspark. Foto: Irén Carlstrøm.

Snakke høyere om fordelene

– Men dersom vi har så mye bra – hvorfor snakker vi ikke mer om det?

– Når det går fint er vi kanskje litt fornøyde og glemmer av å være stolte og skape mer oppmerksomhet, fortsetter han.

Skinstad mener at Innlandet har mange naturlige råvarer som vil bli de viktigste for landet fremover, og at vi må bli enda bedre på å snakke høyere om det, slik at alle forstår hvilke muligheter Innlandet har til å bidra til mer utvikling for landet.

– Vi snakker om Innlandet, men har ikke Innlandet fra langt oppe i Gudbrandsdalen til hit ned i sør-fylket i Hedmark veldig ulike forutsetninger?

– Vi må lære oss å tjene på ulikheten, og Innlandet blir en mye sterkere enhet sammen, mener NHO-sjefen, og utdyper:

– Hvis vi ser på reiselivet, har vi Trysil som er Norges største vinterdestinasjon, mens Oppland er er størst på kommersielle overnattinger. I sommer var det et utrolig godt samarbeid rundt Mjøsa for å NRK-satsingen med Skibladner. Her i Kongsvingerregionen har dere også unike muligheter, forteller han engasjert.

– Regulér områder til å bygge hytter

Skinstad kan fortelle at reiseliv er verdens raskest voksende næring, og at vi må tenkte stort her som innen andre næringer.

– Hyttebygging er utrolig viktig, og såkalte ”second homes” skaper helt andre muligheter. Av de 46 kommunene i Innlandet har 15 kommuner flere hytter enn hus. Derfor må kommunene regulere flere områder for hytter. Det kommer både bygg og anlegg og handel til gode, sier Skinstad.

– Ordfører Sjur Strand, hva hindrer oss i gjøre det som NHO-sjefen foreslår?

– Reiseliv tar litt lenger tid. Vi må bygge stein på stein, men det vil ikke gi oss nødvendige arbeidsplasser på kort sikt. Men vi vil gjerne at det kommer i tillegg til de andre satsingsområdene vi mener er riktig for Kongsingerregionen, sier Strand.

– Forutsetningene ligger til rette med blant annet Finnskogen, som har natur man ikke finner andre steder, sier Busterud.

-Ja, og for ikke å glemme golfbanen, som er veldig bra, skyter Frank Larsen inn.

Trenger felles identitet

Alle savner en felles identitet i Innlandet, men på flere områder er man nå i ferd med å få til et samarbeid.

– Et eksempel er Arena Heidner, som er en viktig klynge innen bioøkonomi. Her jobbes det veldig bra, og viser at samarbeid der man utnytter sine styrker og fortrinn skaper resultater, sier Einar Busterud.

Politikerne og næringsaktørene er enige om at Kongsvinger geografisk har gode forutsetninger med aksen mot Sverige, og at det er viktig å utnytte de mulighetene.

– Betyr det at infrastrukturen blir den viktige faktoren her?

– Ja, infrastruktur er viktig, men det viktigste er at vi bearbeider og produserer mer her, og at vi ikke sender det ut av landet som råstoff. Vi må jo produsere midt i matfatet, sier Skinstad.

Behov for mer automatisering

Frank Larsen mener det er mye å hente på mer effektiv produksjon, og trekker frem Raufoss-miljøet som et godt eksempel på det.

Sapa Magnor leverer ekstruderte aluminiumsdeler til mange kunder i forskjellige bransjer. *** Local Caption *** Sapa Magnor leverer ekstruderte aluminiumsdeler til mange kunder i forskjellige bransjer.
– Vi konkurrerer med land som Kina, og da må vi bli mer effektive i produksjonen. Et eksempel er SAPA på Magnor, sier Sjur Strand. Foto: Kåre Foss/Sapa

– Vi ser jo eksempler på det med Blowtech her i distriktet, og ikke minst SAPA på Magnor, som konkurrerer ut Kina, sier han.

– Hvordan skal vi bli flinkere til å tenke mye større?

– Det må vi gjøre gjennom å prate sammen og skape en felles forståelse for at vi oppnår større resultater ved å samarbeide, sier ordfører Busterud.

De to ordførerne er enige om at de har et godt felles forum i Hedmark Kunnskapspark, og at Hedmark Fylkeskommune også er med og er tydelige på at de vil trekke kommunene sterkere med seg i utviklingsarbeidet.

Det handler om posisjonering

Frank Larsen mener det er en utfordring at skognæringen ikke har klart å være så tydelige som blant annet havbruksnæringen.

– Skognæringen er nesten like stor som havbruksnæringen, men har ikke klart å posisjonere seg på samme måte. Når havbruksnæringen sier at vi kan vokse 5 ganger, er det veldig enkelt å forholde seg til, sier Frank.

– Men hvorfor klarer ikke skognæringen å posisjonere seg tydeligere med mulighetene som ligger her?

– Man har ikke klart å samle seg bak klare budskap. Vi må bli tydeligere på hva vi vil, fortsetter Frank.

De er alle enige om at skog, mat, bygg og anlegg og bioøkonomi har en stor plass i fremtidig næringsutvikling i Innlandet.

Det grønne må få større plass

skog
Skogen er viktig for bioøkonomistrategien, og alle forutsetninger ligger til rette for å foredle mer i Innlandet, mener Åge Skinstad i NHO Innlandet.

– Nå må vi være frempå og sørge for at budskapet når ut. Vi må sørge for at ”det grønne” får stor plass og at det ikke bare blir ”det blå” som blir viktig i strategien fremover, sier Larsen.

Den nasjonale bioøkonomistrategien skal merkelig nok legges frem før Innlandets strategi kommer på plass, og det mener ordførerne i Hamar og Kongsvinger er et problem.

– Når vi tar i mot sentrale politikere må vi ikke tro at vi er ferdige med jobben. Da har vi ikke begynt ennå, så vi må henge på dem hele tiden for at vårt budskap om hva Innlandet kan bidra med kommer frem, sier Busterud.

– Det vi snakker om er også i tråd med det Innlandsutvalgets anbefalinger. Rapporten var en bestilling fra Stoltenberg-regjeringen, som Solberg-regjeringen har videreført. Den peker nettopp på det vi nå skal bli enda tydeligere på når det gjelder de store satsingsområdene i Innlandet, avslutter Åge Skinstad.

Facebook Comments

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *