Annonse

Jubilerer med «gledesbakst» til lag, foreninger og bedrifter

 

Da Mette Bunes etablerte Mel & Kanel for to år siden, hadde hun aldri drømt om mottakelsen hun har fått i Kongsvinger. I dissevågogvinn dager feirer bakeriet to års jubileum med et nytt konsept – «gledesbakst» – som allerede har blitt en stor suksess.

– Hvordan har disse to årene vært for Mel & Kanel?

– Jeg trodde for det første at jeg måtte vente lenge på kunder, og at jeg skulle sitte her ved bardisken og strikke og se på folk utenfor mens jeg ventet på at de skulle komme inn, sier Mette og ler hjertelig.

 

Slik gikk det ikke. Fra hun startet opp i slutten av november 2014, midt i julestria, gikk det i ett dag og natt.

fil-10-12-2016-10-36-34
Mette Bunes (t.v) og Tine Berg feirer 2 års jubileum i Mel & Kanel med å gi gledesbakst tilbake til lokalsamfunnet. Foto: Irén Carlstrøm.

– Folk trenger kos i hverdagen

– Jeg var nok ikke mentalt forberedt på at folk i Kongsvinger var helt utsultet på bakervarer, bokstavelig talt. I tillegg startet jeg opp 27.november, og med julebakst og nyåpning gikk det i 20 timers dager i starten, minnes hun.

Mette tror at folk har behov for litt kos i hverdagen, og kundene hennes er alt fra skoleungdom til godt voksne. Det er både private kunder og bedrifter som har kake-abonnementer.

 

– Vi får hele tiden nye kunder fra hele distriktet, som har hørt om oss. Noen kommer hver dag, andre mer sporadisk, sier den driftige bakeren. 

Når hun nå feirer to års jubileum, gjør hun det med en liten vri. Ideen fikk hun fra USA, som har konseptet «coffee on hold», der kundne kan betale for en ekstra kaffekopp, og som kan brukes av de som ikke har råd til å kjøpe seg kaffe.

«Gledesbakst» skal glede folk i hverdagen

– Vi driver jo ikke med kaffe, og dette er Kongsvinger, så vi gjør en liten vri på det ved å gi noe tilbake til lokalsamfunnet, sier hun.

 

Hun innfører derfor «gledesbakst», som innebærer at kundene kan betale 15 kroner for en ekstra kanelbolle, og legger en knapp opp i en bolle. For hver gang en kunde gjør det, gjør Mel & Kanel det samme, og slik samler det seg penger i bollen, som skal gå bakst til lag, foreninger og arbeidsplasser i lokalmiljøet.

– Det er for eksempel mange som gjør viktig for fellesskapet vårt, og det kan sågar være arbeidsplasser som ikke har en fancy kantine, eller andre som trenger en liten påskjønnelse i hverdagen, forteller Mette.

Hun har bedt folk komme med forslag til lag, foreninger og arbeidsplasser som er skrevet opp på lapper, og som regelmessig trekkes ut til å motta bakervarer fra Mel& Kanel tilsvarende beløpet som ligger i «knappeglasset» ved kassa.

– Hvis ti kunder betaler 15 kroner til gledesbakst, legger vi i det samme, blir det 300 kroner, og vi trekker ut et lag, forening eller bedrift som får bakervarer tilsvarende 300 kroner når de ønsker, det fortsetter hun.

Hun ser for seg at «gledesbakst» skal vare et helt år, og håper tiltaket blir tatt godt i mot i lokalsamfunnet.

fil-10-12-2016-10-38-01
Folk kan nominere lag, foreninger, bedrifter og arbeidsplasser som trekkes ut og får litt gledesbakst i hverdagen. Foto: Irén Carlstrøm.

– Hvordan ser du for deg at Mel & Kanel skal vtvikles fremover?

 

 

– Vi ser hele tiden  på muligheter for å videreutvikle. Jeg er veldig opptatt av at ting skal være ferskt. Vi bor midt i matfatet og har masse ressurser vi kan videreutvikle. Jeg er bekymret for alle tilsetningsstoffer i matvarene våre som gir lang holdbarhet – helt opp til to år på enkelte produkter, forteller hun engasjert.

Hun mener at det må jobbes enda mer målrettet i distriktet for å kombinere mat og turisme.

– Matfestivaler er en måte å gjøre det på. Ved å gjøre lokalmat synlig og samle det, kan vi kombinere mat og turisme, som blir stadig viktigere i Norge også. Og da må vi satse på lokale produsenter, og ikke nødvendigvis ha internasjonale aktører hit, sier hun.

Ferske produkter uten tilsetningsstoffer

Mette mener det er et tankekors at folk kjøper produkter i butikkene som er produsert i andre land, og som er tilsatt stoffer som gjør at de har så lang holbarhet.

– Mat er drivstoff for kroppen, og det er merkelig at vi er så opptatt av at det som er viktig for at kroppen vår skal fungere godt skal være så billig, og uten at vi stiller spørsmålstegn ved hva den billige maten som produseres i andre land er tilsatt, undrer Mette.

– Kommer du med noen nye produkter fremover?

– Jeg jobber med et spennende konsept nå, som kan bli litt større enn bare distriktet. Uansett hva vi gjør, så skal det bli håndlagde produkter. Dette er ikke industri. Vi lager bakervarer med kjærlighet, og alt skal ikke se likt ut, avslutter Mette, før hun går tilbake til bakerbollen igjen. 

 

 

 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *