Annonse

Norsk turistvekst gir rekordbesøk ved Sigernessjøen Familiecamping

Det er tidlig mandag morgen i fellesferien, og sola skinner fra skyfri himmel over Kongsvinger. Ved Sigernessjøen Familiecamping utenfor byen er det allerede stor aktivitet blant de mange gjestene.

Noen spiser frokost, noen går morgentur med hunden eller sykler, og andre igjen nyter en stille morgenstund i sola mens de oppdaterer seg på PC´n. Campingplassen er fylt til randen av bobiler, campingvogner og telt, og de enkle campinghyttene er også leid ut til gjester fra inn- og utland.

signernes4
Det er stor aktivitet på campingen tidlig en morgen. Noen sykler, andre går morgentur med hunden. Foto: Irén Carlstrøm.

Som de fleste andre overnattingstilbud i Norge, opplever også Sigernessjøen Familiecamping en rekordsesong i år. Viktige faktorer for veksten av turister til Norge kan blant annet tilskrives lav kronekurs, et urolig verdensbilde påvirker også, og ikke minst at Norge har blitt mer tilgjengelig i det internasjonale markedet med flere direkte flyruter til norske flyplasser.

– Tilbakemeldingene fra store deler av landet er at vi går mot rekordsommer for tredje år på rad. Det er svært oppløftende, og det viser at reiselivet er en næring som Norge bør satse hardt på i fremtiden, sier kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad, til Aftenposten.

Turistvekst i Norge gir rekordbesøk

Og Sigernessjøen Familiecamping er intet unntak når det gjelder veksten i antall gjester, noe som også vises på tydelig denne mandagsmorgenen.

– Vi opplever enormt stor pågang i sommer, og har mange nasjonaliteter blant våre gjester, forteller Grete Gulbrandsen Dammen, som møter gjestene i resepsjonen.

Hun forteller at de hittil i år har besøk av overraskende mange gjester fra Sveits, men at også Nederland, Tyskland, England og Sverige er godt representert. I tillegg erfarer de at også stadig flere nordmenn besøker den tradisjonsrike campingen utenfor Kongsvinger, og i år er det spesielt mange vestlendinger som finner veien over fjellene. 

sigernes1
Grete Gulbrandsen Dammen ønsker både norske og utenlandske gjester velkommen, og det er tydelig fornøyde gjester som takker for oppholdet. Foto: Irén Carlstrøm.

– Våre gjester fra Vestlandet forteller om veldig ustabilt vær der, og mange søker derfor østover på sin camping- og bilferie. Det merker vi også veldig godt. En del skal videre til Sverige, og stopper her for noen overnattinger på veien, forteller Grete.

Gjester fra mange land

Og som Grete forteller er vestlendingene godt representert på campingen. I nærheten av resepsjonen finner vi  flere familier fra Stord som nyter campinglivet. Familien Sagvaag Lunde  består av mamma Katrine, pappa Yngve, datteren Veronica og hunden Urban. I tillegg er en liten bror eller søster til Veronica ventet i september.

– Vi har hatt camping som ferieform i en ti års tid, og trives godt med det. Vi ferierer gjerne i andre land, men i år holder vi oss i Norge og Sverige på grunn av graviditeten, kan Yngve fortelle.

Familien kom til Sigernessjøen Camping på fredag, og skal være her frem til torsdag, før ferden går videre til Sverige, der de forventer å tilbringe et par uker til.

signernes2
Familien Sagvaag Lunde nyter en stille morgenstund i det fine sommerværet utenfor teltet. De skal tilbringe nesten en uke på campingen, og planlegger å oppsøke tilbudene i byen. Foto: Irén Carlstrøm.

– Det er en stund siden jeg var på undersøkelse hos jordmor, så jeg kontaktet helsestasjonen i Kongsvinger for å finne ut om det var mulig å få en kontroll her før vi reiser videre. Jeg fikk time her i byen førstkommende torsdag, så vi blir vi her inntil da, sier Katrine. 

De planlegger å ta byen i bruk i løpet av disse dagene, og i tillegg har de benyttet helgen til å bade og kose seg i Sigernessjøen i det fine sommerværet.

Campinggjestene benytter tilbudene i byen

Tilbake i resepsjonen forteller Grete at mange gjester blir noen dager, og at det gjerne benytter seg av tilbud i nærområdet.

signernes3
Nede ved brygga nyter gjester en stille morgenstund ved Sigernessjøen. Foto: Irén Carlstrøm.

– Mange tar gjerne en tur til Festningen og Øvrebyen, stadig flere har med seg sykler som de bruker både her på campingen og ellers i området, de bader og fisker, og nyter ellers campinglivets gleder, kan hun fortelle.

Det er Gudmund Gulbrandsen som eier og driver Sigernessjøen Familiecamping. Han kan fortelle at gjestene også etterspør mer merkede sykkelløyper.

– Det er viktig for folk å finne på ting når de er her, og sykling er veldig populært. Vi kunne gjerne tenke oss en merket sykkelløype herfra og inn til Kongsvinger via Liermoen. Det har sikkert folk i Kongsvinger glede av også, sier han. 

Gudmund forteller også at gjestene er opptatt av informasjon om lokal historie.

– Jeg forsøker å fortelle det jeg kan av historie, men vi skulle gjerne hatt noen informasjonsskilt som fortale mer om den lokale historien og hva man kan oppleve i distriktet. De lokale historielagene sitter jo på masse informasjon og dokumentasjon, og det er viktig at dette kan brukes mer aktivt i reiselivssammenheng, forteller Gudmund.

Lokalmat blir stadig mer interessant både for norske og utenlandske turister, og det merker de på campingplassen også. Gudmund er veldig glad for det nye restauranttilbudet som har kommet på Flerbrukshuset ved golfbanen, der Max Ivan AS har overtatt driften.

– Vi foreslår også gårdsbutikken på Skarstad Gartneri, og forsøker ellers å drive turistinformasjon om hva man kan oppleve i distriktet så godt vi kan, sier han.

gudmund
Gudmund Guldbrandsen eier og driver Sigernessjøen Familiecamping, og han og hans søster Grete står på sent og tidlig for gjestene sine. Det vet gjestene å sette pris på også.

I sommer er det 5 ansatte på Sigernessjøen Camping i tillegg til Gudmund Gulbrandsen, som eier campingplassen. Og gjester som leverer nøklene ved avreise gir uttrykk for at de er fornøyde med oppholdet.

– Takk for i år! Det har vært veldig bra, og vi ses neste år, sier en fornøyd svensk gjest når han leverer sin nøkkel.

– Takk for besøket, og dere er hjertelig velkommen igjen. Kjør pent videre, sier Grete før telefonen ringer, og hun må svare flere gjester som gjerne vil ha overnatting.

Tall fra Innovasjon Norge for 2014 viser at reiseliv og turisme har en stadig større økonomisk betydning for Norge. Det er også ett av de viktige satsingsområder myndighetene gjennom Innovasjon Norge skal satse på fremover. Og både trenden og satsingen lover godt for Sigernessjøen Familiecamping og andre reiselivsbedrifter i hele landet.

– Tallene har vi ikke enda, men den tilstrømningen vi har hatt i år kan jeg ikke huske vi har hatt noen gang, avslutter Grete Gulbrandsen Dammen, som har jobbet ved den familieeide campingplassen i mange tiår.

turisme_innovasjonnorge
Illustrasjonen med tall for 2014 viser den økonomiske betydningen av turismen i Norge. (Kilde: Innovasjon Norge).

 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *