Annonse

Thorir Hergeirsson: – Det er folk som skaper kultur – ikke veggene

OPP OG FRAM-KONFERANSEN: – Kultur sitter ikke i veggene. Det er folkene som er innenfor veggene som skaper kulturen.

Det var ett av mange gullkorn fra kvinnelandslagstrener i håndball, Thorir Hergeirsson, som fikk æren av å avslutte en inspirerende dag på Sentrum videregående skole torsdag.

– Å bygge lag er som å bygge hus

– Å bygge et lag er som å bygge et hus. Man må gjøre et godt grunnarbeid, fundamentere godt og bygge en solid grunnmur. Det kommer til brenne, blåse, regne, kanskje kommer det et jordskjelv, og da skal bygningen stå støtt. For innimellom brenner det, sa Thorir, med klare referanser til «brannslukking» som gjerne må til når kvinnelandslaget ikke har prestert i forhold til overordnede mål.

Med en stor dose selvironi fortalte han at håndballpresident Lio ikke kan forstå at Hergeirsson kan lære næringslivet noe. Men han beviste det motsatte i Kongsvinger. Salen lyttet intensivt til håndballtreneres tanker og refleksjoner om verdier og hvordan man skal få mennesker til å prestere, og mange tok bilder av presentasjonen for å memorere.

Fil 24.03.2017, 09.35.43
Thorir Hergeirsson inspirerte rundt 200 deltakere på Opp og fram-konferansen med fokus på lagånd, og at hver enkelt må ha verdier og holdninger som bidrar til laget og løfter hverandre opp. Foto: Irén Carlstrøm.

Alt kan trenes på

Thorir Hergeirsson er den tredje hovedtreneren for kvinnlandslaget på 34 år. Da Marit Breivik var på jakt etter en trener for juniorlandslaget for kvinner, bodde Hergeirsson på Elverum, der han også var trener.

– Hun spurte flere rundt meg om de mente jeg passet som trener for juniorlandslaget, og alle sa bastant nei. De refererte nok til mitt temperament, og mente at jeg kom til å skremme jentene altfor mye, sa Hergeirsson til stor latter fra salen.

Han la til at å vokse opp på vulkanen på Island og flytte til de dype skoger på Elverum selvsagt måtte bli en stor overgang, som en tydelig parallell til ulikheter i temperament. Men han mener også at alt kan trenes på – også temperament.

– Jeg trener hele tiden på temperamentet mitt, og ser at det gir resultater, sa han.

– Forsterk det du er god på

Thorir Hergeirssons filosofi kan selvsagt overføres til alt – om det er utvikling av Kongsvingerregionen eller å bygge et godt lag på arbeidsplassen. Det handler om at hver enkelt må ta sitt ansvar og bidra, trene godt og ha fokus på oppgavene.

Samtidig handler det mye om «mindset» og holdninger. Dersom man er åpen, nysgjerrig og ikke har fokus på de som setter begrensninger, er alt mulig.

– Du spiller på det laget du fortjener, sa Thorir, og har helt rett i det.

Næringslivet i Kongsvingerregionen kan spille på lag som kanskje når opp i et kretsmesterskap, eller vi trene målrettet, jobbe med våre egne holdninger og utvikle vår kunnskap til å spille mot de aller beste – gjerne internasjonalt.

– Det handler om å forsterke det vi er gode på og forbedre der vi har behov. Man trenger ikke å forbedre alt. Hvis man jobber med å bli bedre på én ting, kan det være det som bidrar til at man setter ballen i mål. Dersom 16 spillere fokuserer på én ting de skal forbedre for å sette ballen i mål, betyr det 16 ekstra mål. Slik kan man vinne kamper på, sa han. 

For å bygge prestasjonskultur mener han det er viktig å fokusere på det man er god på, og ikke på det man ikke har eller kan.

Kroppsspråk bygger selvtillit

– Ved å forsterke det vi er gode på bygger vi selvtillit, og det trenger vi for å prestere. Og vi må være bevisste på kroppsspråket. Dersom en spiller misser en straffe og gir tydelig uttrykk for hvor misfornøyd hun er med seg selv, har keeperen overtaket. Dette er psykologi, og det handler om å bruke energien på det vi er gode på og forsterke det, sa han.

Som i både idrett og næringsliv er lagbygging og lagånd viktig. Salen fikk i oppgave å bruke en «timeout»-periode på å drøfte om individet eller laget er viktigst.

Hans egen konklusjon er at individet i laget er viktig, men at laget alltid er viktigst. Han beskriver det godt med ordene fra et dikt av Tage Danielsson.

«En droppe droppad i livets älv
har ingen kraft till att flyta själv
Det ställs ett krav på varenda droppe:
Hjälp till att hålla de andra oppe!»
Tage Danielson

Kongsvingerregionen må ha de riktige spillerne

I motsetning til håndballpresidents forundring over at Hergeirsson blir bedt om å snakke om prestasjonskultur til næringslivet, er overføringen til mulighetene for å nå høye mål og skape resultater i Kongsvingerregionen store.

Det handler om at hver enkelt av oss må jobbe med våre egne holdninger og forstå at vi må bidra til laget. Ved å se mulighetene, være nysgerrige og ikke se begrensningene kan vi nå veldig langt. Dersom vi forsterker det vi er gode på og trener på det vi kan forbedre oss på, blir vi bedre dag for dag.

Men alt handler om å bygge lag og skape lagånd. Vi lykkes først når vi forstår at laget Kongsvingerregionen er viktigere enn hver og en av oss, at vi vet hva som forventes av oss for å bidra til laget, og at vi løfter hverandre opp. Og da handler det om å ha med de riktige spillerne på laget.

 

Facebook Comments