Annonse

Byutvikling: Arnesens kronikk skaper engasjement

Uno Arnesens kronikk om hva han mener Kongsvinger må prioritere for å kunne doble befolkningen frem til 2050 skaper engasjement og debatt i sosiale medier.

På samfunns- og debattgruppa Mitt Kongsvinger på Facebook, tar flere til orde for at Arnesens meninger om å prioritere handel på nordsiden av byen er feilslått satsing. Samtidig er det også flere som mener at man må se på Kongsvinger som én by, og ikke konkurrere om nord og sør.

SE SKISSER FRA HVORDAN MAN KAN SE FOR SEG STASJONSOMRÅDET OG RÅDHUSKVARTALET I FRAMTIDA NEDERST I ARTIKKELEN. 

Butikker og liv på begge sider av elva

Ingrid Frydenberg, som i sin tid etablerte Facebook-gruppa nettopp som et debattforum for å utvikling av byen, mener at Arnesen mangler noen nyanser i sitt utspill.

– Ingen må glemme at det er stasjonen som er byens trafikk-knutepunkt. Det er fortsatt en del som pendler til og fra med tog og buss, og som utrolig nok bor på samme side. Da virker det meningsløst å skulle dra langt for å shoppe før en går hjemom. Vi må finne en løsning for hele byen, mener Ingrid Frydenberg.

Hun får støtte fra flere hold, blant annet Elisabeth Hansen, som er bekymret for utvikling av sørsida av byen dersom man prioriterer som Arnesen foreslår.

– Vi må heller jobbe for at Kongsvinger skal være en hel by, ikke to halve. Jeg ser med gru i tankene mine en turist som kommer til Kongsvinger med tog eller buss hvis Uno får som han ønsker. . . en øde plass der alt av «liv» er å finne på «den are sia».  Nei ! vi må heller ta en dugnad for at det skal bo folk og at det skal være butikker og annet som skaper liv på begge sider! skriver Hansen i debatten.

– Vi må få til endring for å skape vekst

Uno Arnesens utfordring til Kongsvinger-samfunnet er at man ikke kan fortsette som før, fordi historien viser at det ikke skaper nødvendig utvikling som byen og kommunen er avhengig av. Han utdyper at det han ønsker seg er flere koselige bygater med butikker og kafeer, og mener at det er best for byen å legge til rette for det i området rundt Midtbyen og Rådhus-kvartalet.

Han beroliger de som er redd for at stasjonssida skal bli et øde sted på følgende måte:

– Med flere boliger på stasjonsområdet vil det helt klart måtte være butikker der også. Men kanskje skape et annet miljø. Andre møteplasser og liv enn direkte handel. Kafeer, puber, fremtidens virksomheter knyttet mot for eksempel Statens Hus og arbeidsplasser som etableres i området, sier Arnesen i debatten. 

Flere engasjerte innbyggere etterlyser at folk skal bruke byrommet og tilbudene mer på ettermiddager og kvelder, og at Kongsvingers befolkning bør utfordres til det i stedet for å sitte hjemme i sofaene sine.

– Er det behov for mer kveldsliv?

Anne Haug ønsker at vi skal se til for eksempel Karlstad og Lillehammer når det gjelder byutvikling og folks behov.

– Der er ikke storsentre i sentrum, men «verdens koseligste» gågater med masse flotte butikker – som ikke bare er kjedebutikker. Det koker av handel og liv – men kanskje ikke nødvendigvis på sen ettermiddag og kveld. Men er det så viktig da? Har du et par, tre hyggelige cafeer og puber senralt, så er vel det nok for folks behov? spør hun og fortsetter:

– Om sommeren har vi uterestauranter beliggende ved elvebredd og rådhusplassen. Her er store boltreplasser for ungene. Men brukes det mer enn i helger? Njaaaa . . . Kanskje roper vi etter et kveldsliv i gata vi faktisk ikke ønsker?

Klikk her for å lese flere kommentarer og delta i debatten.

– Si din mening på Bylab

Uno Arnesen og Kongsvinger kommune oppfordrer flere til å si sin mening om hvordan byen bør utvikles frem mot 2050. Kommunen har tilrettelagt for en Bylab i Servicetorget i Fjellgata, der folk kan møte representanter fra kommunen mellom kl 12-19 på hverdager og 12-15 på lørdager frem til 5.november.

Da avsluttes Bylab med bylunsj i Gågata, som oppsummerer arbeidet som er gjort så langt med involvering av både unge og eldre og folk fra ulike grupper, samt veien videre til å få på plass en langsiktig plan for arbeidet med å skape en trivelig by for alle.

Her er to skisser fra prosjektet Kongsvinger2050 på hvordan man kan se for seg området rundt stasjonen og rådhuset i framtida:

screenshot_126 screenshot_125

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *