Annonse

Boka «Kjøpesenterland»: Terningkast 5 til Kongssenteret

Som mange kanskje fikk med seg på nyhetene mandag kveld tar journalist og forfatter Ronny Spaans et oppgjør med Norge som kjøpesenterland. Han har reist rundt og besøkt 34 byer og bygdebyer i Norge, og har tatt utviklingen av kjøpesentre og stedsutvikling på pulsen. Dette skriver NRK på sine nettsider mandag kveld.

Resultatene av denne reisen i kjøpesenterstudier har resultert i boka «Kjøpesenterland», der han i beste pressestil gir terningkast til både kjøpesentre og sentrumsutvikling rundt omkring i Norge.

En kjøpesenterkvadratmeter hver

ronny-spaans72
Ronny Spaans har skrevet boka «Kjøpesenterland». Foto: UiO.

Spaans viser til at Norge ifølge en rapport fra eiendomskonsulentselskapet Cushman & Wakefield har over 900 kvadratmeter kjøpesenter per 1000 innbyggere, som er et er desidert høyest i Europa.

Det neste landet på lista er Sverige, som har halvparten så mange kjøpesenterkvadratmeter som oss. Spaans er i følge omtale av boka enig med eksperter som mener at dette er en vedvarende katastrofe, fordi kjøpesenterutviklingen fremmer bilbruk og hindrer myke trafikanter og kollektivtrafikk.

I tillegg mener han det er negativt for mangfoldet, og drepende for torg, parker og andre møtesteder i byrommet.

Terningkastene er en enkel måte å karakterisere stedsutvikling på, men Spaans har i tillegg til kjøpesenterutviklingen også undersøkt andre trender i byutvikling som skaper debatt, som for eksempel kulturhus og sjøsider.

– Norge er i en av de største arkitektoniske omformingsprosessene i historien. Diskusjon om fjordbyen Oslo har vært fremme i riksmedia, men debatten om stedsutvikling på mindre steder har det vært stille rundt, skriver han i omtalen fra boka.

Han mener Norge er i ferd med å miste den tradisjonelle bygdebyen slik vi kjenner den – en samling av småskala, intime trehusgater.

Fotograf
Kongssenteret i Kongsvinger får en hederlig femmer på terningen av Ronny Spaans. Foto: Pressefoto Citycon.

Kongsvinger med en hederlig femmer

Forfatteren både roser og riser byer og bygdebyer ved å kaste terningen. Både Sandvika, Førde, Ørsta og Gran må i følge NRK se ett-tallet, mens Røros og Lom er på helt andre enden av skalaen med en sekser.

Uten kunnskap om hvilke kriterier som ligger til grunn for terningkastingen, kan vi konstatere at Kongsvinger godt ut på lista med en hederlig femmer på terningen. 

Kongsvinger får følge av Norheimsund, Levanger, Risør, Lillehammer, Trondheim og Bergen.

Utdypende vurderinger for hva han legger til grunn for at Kongsvinger ligger blant de beste «kjøpesenterbyene» i Norge må vi vente på til boka er tilgjengelig. Vi kan nok forvente at utviklerne i Kongsvinger kommune vil ta med innspillene fra boka når de nå samler trådene i byutviklingsprosjektet «Kongsvinger 2050», og som skal presenteres senere i vår.

Ønsker nasjonal debatt

– Handelsparken vil bare tillate én menneskelig handling, og det er shopping, skriver Spaans i boka.

Nå ønsker han en nasjonal debatt om hva som skal være viktig for utvikling av bysentra.

– I USA går noen drastisk til verks, og i byen Mashpee har man fjernet kjøpesenter, bygd opp en ny by, med små gater, smug, og koselige butikker. Det er ikke butikker knyttet til en kjøpesentereier som bestemmer hva slags butikker folk skal besøke, sier Ronny Spaans til NRK.

Facebook Comments