Annonse

Mange vil feire det nye året med fyrverkeri

Nyttårsfeiringen nærmer seg med stormskritt, og mange ønsker å feire inngangen til det nye året med å skyte opp fyrverkeri.

fil-31-12-2016-11-55-05
Det var jevn kø i fyrverkeri-utsalget hos Jan Nerli ved Bunnpris på Rasta på formiddagen lørdag. Foto: Irén Carlstrøm.

Trafikken var jevn hos Jan Nerli på Rasta midt på dagen i dag med folk som ville sikre seg både raketter og stjerneskudd.

– Det har blant annet vært mye fokus på skader i forbindelse med oppskyting av fyrverkeri de siste årene. Merker du det på etterspørselen?

– Nei, vi har faktisk en økning i salget år for år. Nå er det færre som selger fyrverkeri i Kongsvinger enn tidligere også, så pågangen er fortsatt stor, sier Jan Nerli.

Han kan fortelle at folk gjennomsnittlig handler for 5-600 kroner, selv om de har fyrverkeribatteri som koster flere tusen kroner.

En av dem som skyter opp raketter ved 12-slaget i kveld er Kristian Malnes, og kom ut med en pose i hånden lørdag formiddag.

– Hvor mye har du handlet fyrverkeri for i dag?

– Jeg har handlet for rundt 400 kroner, og ligger på noe rundt der hvert år, forteller han.

fil-31-12-2016-11-57-18
Kristian Malnes er en av mange som liker å skyte opp raketter for å feire et nytt år, og hadde handlet fyrverkeri for rundt 400 kroner. Foto: Irén Carlstrøm

Han synes det var morsommere med fyrverkeri da han var yngre, men må likevel ha noe å skyte opp når et nytt år skal feires.

– Jeg har ikke barn, men skal feire sammen med andre som har barn, og det er jo litt spennende, forteller han.

Folk med hunder sliter på nyttårsaften

På Facebook-gruppa Mitt Kongsvinger er det flere som gir uttrykk for at fyrverkeri skaper problemer for de som har hunder, og noen tar også til orde for at de mener fyrverkeri er bortkastede penger.

– Vi har hatt flere hunder som vi måtte kjøre biltur langt til skogs med hver nyttårsaften. Men det er flott å se rakettene fra en høyde over byen også, men de siste årene er det Frelsesarmeen som nyter godt av rakettpengene, skriver Else Marit Aanerud i innlegget. 

Forbud og regler i kommunene i regionen

I noen kommuner skytes det opp felles fyrverkeri for å begrense den private oppskytingen. Dette gjelder ikke blant kommuner i Kongsvingerregionen, og Nord-Odal kommune har på vegne av alle kommunene i regionen lagt ut regler som gjelder for oppskyting av raketter.

Her står det at det er lov å skyte opp raketter mellom kl 18.00-02.00 på nyttårsaften, men det er likevel flere begrensninger og forbud knyttet til oppskyting av fyrverkeri.

«Det er forbud mot oppskyting av fyrverkeri på Kongsvinger festning, festningsområdet og trehusbebyggelsen innenfor skytebanen, O.A. Hexumsveg, Øvre Langelandsveg til og med Kirketorget, Vestre Solørveg og skogområdet mot Glåmlia», står det i informasjonen som gjelder for Kongsvinger. 

fil-31-12-2016-11-58-51
Jan Nerli har solgt fyrverkeri i mange år, og sammen med datteren Linn, gir han råd og informasjon til sine fyrverkeri-kunder nyttårsaften. Foto: Irén Carlstrøm.

 

 

Facebook Comments