Annonse

Den første el-sykkelen med eldre er snart i bygatene

Mandag ble den første el-sykkelen, som skal brukes til å ta med eldre ut på tur, levert i Kongsvinger. Ildsjelene Reidun Hagerud og May Sønsterud har jobbet iherdig siden i januar med å samle inn penger til å kjøpe inn flotte el-sykler, slik at eldre skal komme seg mer ut og få vind i håret.

SE VIDEO NEDERST I ARTIKKELEN. 

– Vi er så glade for at den første sykkelen endelig er på plass, og er så takknemlige for alle som har støttet oss, sier en glad Reidun Hagerud da hun kunne ta den nye sykkelen i øyesyn.

Sykkel til både Kongsvinger og Sør-Odal

Det er Tormod Hansen i foreningen «Sykling uten alder» som leverte sykkelen mandag, og han hadde også med seg en sykkel til Sør-Odal, som startet sitt innsamlingsprosjekt i fjor sommer.

– Vi har hatt et spleiselag mellom flere aktører og fått gavemidler i Sør-Odal. Vi henvendt oss til sykehjemmet i fjor vår, og de var veldig interessert. Vi bestilte sykkelen i november, og nå er den endelig her. Våre innvandrerkvinner på strikkekafeen har også laget et flott teppe de kan bruke når det er litt kjølig, forteller Karin Anderson Rød, som er leder i Sør-Odal Sanitetsforening.

Fil 23.05.2017, 12.55.29
En glad gjeng fra Kongsvinger og Sør-Odal mottok sine el-sykler, som skal brukes til å sykle eldre rundt, slik at de kan få flere gode opplevelser i by og natur. Foto: Irén Carlstrøm.

Behagelig prøvetur

Det er allerede 28 personer som har registrert seg som frivillige syklister i Kongsvinger, eller «piloter» som de kaller det. Tore Stampen har tatt på seg oppgaven å lære opp de andre syklistene i oppstartsfasen, og testet ut sykkelen med May og Reidun som passasjerer.

– Hvordan føles det?

– Den er veldig behagelig, så dette tror vi blir bra, sier en fornøyd May Sønsterud etter den første prøveturen på parkeringsplassen bak Overskuddsfabrikken mandag ettermiddag.

Den første sykkelen skal tas i bruk i Kongsvinger, og enhetsleder Renate Mikkelsen Aanerud ved Langeland og Skyrud sykehjem ser frem til at de som bor der kan komme seg ut og få flere opplevelser.

– Dette er et utrolig flott tilbud, og vi skal legge til rette for at den skal bli brukt jevnlig, forteller hun.

To sykler til er bestilt

Men de driftige damene nøyer seg ikke med en sykkel. De har allerede samlet inn nok penger til to sykler til, og i uke 22 kommer sykkel nummer to, mens Austbo på Austmarka får sin sykkel mot slutten av juni.

Jarl Ramtjernåsen er en av de frivillige som skal sørge for at de eldre på Austmarka kommer seg mer ut, og kan fortelle at dugnadsånden er på topp.

– Jeg har pratet med flere som skal bidra på Austmarka, så nå skal jeg få opplæring, slik at jeg kan hjelpe til å lære opp de andre som skal sykle, forteller han.

Det er Frivillighetssentralen i Kongsvinger som skal koordinere frivillige, sykler og tider, og etter hvert vil det bli både en nettside og en egen app som tilbys gjennom foreningen «Sykling uten alder».

Fil 23.05.2017, 12.56.38
Lisbeth Vangen (t.v) en av de frivillige som stiller opp, og enhetsleder Renate Mikkelsen Aanerud på Langeland og Skyrud sykehjem tester den nye sykkelen, mens Johny Gullaker prøver seg som syklist under oppsyn av Tormod Hansen i foreningen «Sykling uten alder». Foto: Irén Carlstrøm.

Mangler kun 20.000 til fjerde sykkel

– Er dere i mål med innsamlingsprosjektet nå?

– Ja, nå mangler vi kun 20.000 kroner før vi har nok penger til sykkel nummer fire, som er vårt mål, så vi er overveldet over all støtten vi har fått. Vi har allerede mange frivillige, men vil gjerne ha flere. Vi setter pris på om folk kontakter Frivillighetssentralen for å bidra, smiler Reidun Hagerud.

«Sykkelpiloter» med fokus på trygghet og sikkerhet

Flere «sykkelpiloter» var til stede for å få opplæring mandag. Lisbeth Vangen, Eirik Ross og Venkah Gjermundsen er noen av dem som ønsker å bidra, og samlet seg ivrig rundt Tormod Hansen for å få en gjennomgang av hvordan sykkelen fungerer.

De håper å kunne ta med de første eldre på en sykkeltur allerede i neste uke etter en opplæringsperiode.

– Noen lurer sikkert på om dette blir trygt?

– Vi skal sørge for at våre sykkelpiloter tar hensyn i trafikken, og håper at både bilister og andre er oppmerksomme når vi kommer gjennom byen. Vi regner også med å bruke strandpromenaden, og har stort fokus på sikkerhet og trygghet, så det er vi ikke bekymret for, sier opplæringsansvarlig Tore Stampen.

Facebook Comments