Annonse

Gavmilde givere bidrar til ny ammestue på Kongsvinger sykehus

De ansatte på fødeavdelingen på Kongsvinger sykehus har ønsket seg en ammestue i flere år. Takket være gaver og penger fra lokalt næringsliv og organisasjoner i distriktet kan fødende på Kongsvinger sykehus nå få et ekstra tilbud etter fødselen med en flunkende ny ammestue.

SE VIDEO FRA ÅPNINGEN AV AMMESTUA NEDERST I ARTIKKELEN. 

– Vi må berømme Torill Sætra hos oss, som har hatt ammestuen som sitt hjertebarn, Hun har gjort en formidabel innsats med å kontakte bedrifter i Kongsvinger, og de har bidratt med mange gaver, og gjort det mulig å realisere det nye tilbudet, sier avdelingsjordmor Hannele Polvinen.

Fil 26.06.2017, 21.07.09
Torill Sætra har samlet mange av bidragsyterne i sofaen i den nye ammestua på fødeavdelingen, og alle er enige om at alle på «føden» gjør en fantastisk innsats for alle fødende fra regionen og de som kommer fra Akershus for å føde i Kongsvinger. Foto: Irén Carlstrøm

Gavedryss fra næringslivet og foreninger

Mandag inviterte fødeavdelingen til åpen dag for å vise frem den nye ammestua, fødestua og de flotte familierommene. Representanter fra bedrifter og organsiasjonene som har bidratt med gaver og penger var til stede. De fikk servert en spesiallaget kake for anledningen gitt av Gulbrandsens Bakeri,  og fikk en omvisning i femte etasje på Kongsvinger sykehus.

– Alle jeg har snakket med har vært så positive og hyggelige, så dette har vært en takknemlig oppgave, sa barnepleier Torill Sætra da hun takket alle bidragsyterne.

Jordmor Mette Ramstad og Torill Sætra viste gjestene rundt på avdelingen, og i den nye sofaen på ammestua fant bidragsyterne seg til rette, mens Mette og Torill orienterte om de ulike tilbudene Kongsvinger sykehus gir til de fødende.

– Her var det tidligere en stor barnestue. Alle husker kanskje hvordan det var før da barna lå her inne, og kom inn til mor når de skulle ha mat. Nå er det helt annerledes. Nå er barna så mye som mulig inne hos mor og far, og så avlaster vi når mor vil hvile, forteller Torill Sætra.

Sykehuset har selv delt av og pusset opp den tidligere barnestua, men hadde ikke midler til møbler og annet utstyr til en ny ammestue. Takket være midler fra butikker, foreninger og bank, har de nå kunnet få på plass inventar.

Fil 26.06.2017, 21.05.56
Gulbrandsens Bakeri hadde gitt en nydelig spesiallaget kake til fødeavdelingen i forbindelse med åpningen av ammestua. Fra venstre: Mette fra Gulbrandsen Bakeri, barnepleier Torill Sætre, jordmor Mette Ramstad Eidlaug og avdelingsjordmor Hannele Polvinen på fødeavdleingen i Kongsvinger sykehus. Foto: Irén Carlstrøm.

Over 400 fødsler

I følge avdelingsjordmor Polvinen er det over 400 fødsler på Kongsvinger sykehus i året. På grunn av kapasitetsproblemer ved Ahus har de som tilhører dette sykehuset et tilbud om å føde ved Kongsvinger sykehus i sommer. Det anslås at det i snitt kan bli 1-2 fødsler i døgnet, og Polvinen kan fortelle at det i løpet av helgen og dagen i dag har vært til sammen fire fødsler ved sykehuset av familier som i utgangspunktet tilhører Ahus.

– Vi har god kapasitet ved fødeavdelingen i Kongsvinger. I løpet av et år er mellom 20-25 prosent av de fødende som tilhører Ahus, men som velger å føde ved Kongsvinger sykehus, forteller Hannele Polvinen.

Gode tilbakemeldinger

Tilbakemeldingen fra de fødende er at de setter pris på at det er trygt, nært og ikke minst at det er kontinuitet blant de ansatte.

– Det er jo en oversiktlig fødeavdeling. Våre 17-18 jordmødre har veldig god kompetanse og lang erfaring, og vi forsøker å være fleksible. Hvis noen trenger å være her litt lenger, så ordner vi gjerne det, forteller Mette Ramstad Eidlaug.

Fil 26.06.2017, 21.03.47
Bidragsyterne får en omvisning på fødeavdelingen, og er her i den oppussede fødestua, som blant annet er pusset opp ved hjelp av midler fra Aksjon for Kongsvinger sykehus t ved Ingrid Frydenberg og May Sønsterud. De har blant annet kjøpt inn et badekar som brukes ved fødsler. Foto: Irén Carlstrøm

Både ansatte og støttespillere bidrar

Et eksempel på at de ansatte på fødeavdelingen i Kongsvinger gjør litt ekstra for de fødende og ikke minst de nyfødte er de såkalte «ugleposene».

– Disse posene fungerer nesten som en «livmor» utenfor kroppen. Vi bruker dem gjerne i stedet for de tradisjonelle teppene. Når de kommer oppi her blir de varme, og det føles trygt og godt for de små. Vi merker at barna blir roligere, så disse vil vi gjerne ha flere av, smiler Mette og viser frem flere strikkede produkter som folk strikker og leverer til fødeavdelingen.

– Vi er veldig glad i fødeavdelingen vår, og gjør alt vi kan for å opprettholde dette tilbudet i regionen vår, var den unisone tilbakemeldingen fra de fremmøtte, som oppfordrer alle til å støtte opp om det gode fødetilbudet på Kongsvinger sykehus.

Fil 26.06.2017, 21.02.51
Både ansatte og andre som støtter fødeavdelingen bidrar til de nyfødte. Her viser Mette Ramstad Eidlaug frem «ugleposen», som de nyfødte kan pakkes inn i, og få varme og trygghet – litt lignende livmoren de nett opp kommer fra. Foto: Irén Carlstrøm.

Se video fra åpningen av ammestua på Kongsvinger sykehus: 

 

Facebook Comments