Annonse

Lyser opp Festningen i lilla til verdens prematurdag

Torsdag 17.november markeres verdens prematurdag rundt omkring i hele verden. I Norge blir det også markeringer med ulike arrangementer i flere byer, og flere bygninger lyses opp i lilla, som er felles farge for premature.

Hege Nordhus, som er leder for Prematurforeningen i Norge, kan fortelle at Keplerstjernen ved Gardermoen ble lyst opp i lilla allerede i går.

Frem til torsdag skal bygninger som Rockheim i Trondheim, Telenor Arena, Tjuvtitten på Tjuvholmen og Skoringen i Tromsø skinne i lilla skjær for å markere dagen.

prematur
Linda Langfoss (på stigen), Karianne Kolsgaard (t.v), Hege Nordhus og Arnhild Julseth sørger for at Kongsvinger Festning også skal lyse for å markere verdens prematurdag. Foto: Irén Carlstrøm.

Kongsvinger Helsestasjon bistår

I dag fikk Hege Nordhus med seg gode hjelpere fra Kongsvinger helsestasjon til å montere lilla film over lyskasterne på Kongsvinger Festning, så fra i kveld og frem til fredag vil Festningen også lyse opp i lilla. 

Arnhild Julseth, Linda Langfoss og Karianne Kolsgaard tok med seg stige og stilte gladelig opp for å hjelpe til med monteringen.

prematur3
I tykk tåke på Kongsvinger Festning i ettermiddag monteres siste hånd på verket for at Festningen skal lyse i lilla de neste dagene. Foto: Irén Carlstrøm.

– Det er helt naturlig for oss på helsestasjonen å bidra litt til denne markeringen, og vi setter pris på et samarbeid med Prematurforeningen i Norge, forteller Arnhild Julseth, mens Linda Langfoss klatrer høyt i stigen på Festningen. 

Andre bygninger i distriktet som vil skinne i lilla på torsdag er blant annet rådhusene i Åsnes og Sør-Odal.

Dagen markeres ved Elverum sykehus, der det blir utstilt kuvøser, det blir servering og sykepleiere vil ta seg god til til en prat med folk som kommer dit.

Hege Nordhus har selv ansvar for tilrettelegging av arrangementet ved Rikshospitalet i Oslo, der det blir flere foredrag knyttet til forskning og utfordringer i forbindelse med premature fødsler.

– Her vil det også være mulig å møte sykepleiere fra avdelingen,  og å kikke på kuvøsen og annnet utstyr på en nyfødt intensiv avdeling, forteller hun.

Flere fødsler – færre fødeinstitusjoner

Hege Nordhus forteller at det til tross for at det fødes flere barn i Norge, har antall fødeinstitusjoner gått drastisk ned.

– Det er ikke samsvar mellom antall fødsler og fødeinstitusjoner i Norge. I 1970 var det 150 fødeinstitusjoner i landet, mens det . i år 2000 var redusert til kun 57, kan hun fortelle. 

fil-15-11-2016-15-36-06
Keplerstjernen ved Gardermoen ble lyst opp i lilla allerede i går. Foto: Hege Nordhus.

Hun kan også fortelle at det er en økning i antall prematurfødsler, og at det derfor er så viktig at barne- og intensivavdelinger ikke legges ned.

– I dag blir 1 av 10 barn født for tidlig på verdensbasis, og bare i Europa blir 500.000 barn født for tidlig. Det kan skape store utfordringer for både barn og mor, og det er viktig at de opplever å få hjelp i tide, sier Hege Nordhus.

Vil hindre nedlegging av barneavdelingen på Elverum sykehus

– Det er tryggest å være der det er ekspertise, men det hjelper jo ikke dersom man ikke når frem i tide, sier hun, og refererer blant annet til debatten som nå foregår om å legge ned barneavdelingen på Elverum sykehus.

– En sykepleiergruppe på Elverum har som mål å lyse hele Hedmark opp i lilla, og det er planlagt et fakkeltog den 18.november for å markere forslaget om å legge ned avdelingen på Elverum, fortsetter hun.

Styret i Prematurforeningen i Norge sender også et brev til helseminister Bent Høie med et klart budskap om at alle fødende i hele Norge trenger forutsigbarhet, og at alle har lik rett til behandling.

 

 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *