Annonse

Nytt tilbud for alle som trenger noen å snakke med

Sissel Tidemandsen har studert åtte år ved Norsk Gestaltinstitutt, som er en privat høyskole i Oslo. Nå er hun klar til å bruke både sin faglige kompetanse, sin lange og brede yrkeserfaring, og ikke minst solid livserfaring til å hjelpe folk i Kongsvinger-distriktet som trenger noen å snakke med.

Fil 20.06.2017, 10.59.24
Sissel Tidemandsen mener det er viktig for alle å ha en nøytral person å snakke med når man møter utfordringer i livet. Det kan være sykdom, samlivsbrudd, dødsfall, jobb eller andre årsaker til at man opplever sorg og at man ikke har det bra i livet. Foto: Irén Carlstrøm

VIDEOINTERVJU NEDERST I ARTIKKELEN. 

Den nye Facebook-siden hennes heter faktisk «Trenger du noen å snakke med?», og i disse dager etablerer hun seg i kontorfellesskapet Vinger Helse og Velvære i Oscars gate på stasjonssida.

– Hvorfor mener du det er behov for en slik tjeneste i Kongsvinger?

– Både barn, ungdom og voksne kan slite med å takle egen livssituasjon. Det kan være i forbindelse med sorg over et samlivsbrudd, alvorlig sykdom eller død. Mange mennesker, spesielt de litt yngre, opplever et enormt press på å prestere og være «perfekte». Det er jo ikke mulig, og det kan være vanskelig å takle, sier Sissel Tidemandsen.

Frivillig for Kreftforeningen

Hun jobber blant annet som frivillig for Kreftforeningen som gruppeleder for Treffpunkt, som er en møteplass for barn og unge som pårørende, og hun kan fortelle at det er en stor belastning for barn og unge å ha en mor eller far som er alvorlig syk, eller som har gått bort på grunn av kreftsykdom.

– Barn som pårørende synes ofte det er vanskelig når for eksempel en far har gått bort. Det er ingen automatikk i at barn kan snakke med mor, for de ser at hun er veldig lei seg. Barn er lojale og vil gjerne ikke utsette sin forelder for bekymringer og sorg, og da er viktig for dem å ha noen andre å snakke med, forteller hun.

Hun sier at det samme gjelder ved samlivsbrudd og andre situasjoner der man opplever sorg ved å miste noe eller noen i livene sine, om det er sykdom, samlivsbrudd eller jobb.

Riktig jobb viktig for livssituasjon

Sissel Tidemandsen har en bred og variert yrkeserfaring. Hun har vært med på å bygge opp og drive rideskole på Kirkenær. Når Norge ble tildelt Rally VM, var hun med og jobbet i Rally Norway, og har etter det vært instruktør og karriereveileder for ulike tiltaksbedrifter for NAV. De siste 5 årene som attføringsansvarlig i Våler Vekst.

Men det var etter at hun hadde drev et TV-produksjonsselskap i Oslo og reiste verden rundt at hun fant ut at hun hadde vært på feil hylle i livet.

– Jeg bodde i Oslo og levde et liv med veldig høyt tempo. Alle sa at jeg var så heldig som fikk reise så mye. Vi filmet motorsport rundt omkring i Europa, jeg var i Japan, Korea, Hawaii og så videre, men selv kjente jeg at jeg ble mer og mer sliten. Jeg skulle alltid rekke noe hele tiden. Jeg er jo egentlig en «hestejente» som trives best i skog og natur. Da jeg flyttet til Kirkenær i 1997 tok det faktisk hele 12 år før jeg orket å sette meg på et fly igjen, forteller Sissel og smiler.

Hun sier at det er viktig å være på riktig arena i forhold til hvilken mennesketype man er.

– Hvor henter vi energi vår fra? Når vi tar valg som innebærer at vi er i «feil» jobb i forhold til hvilke mennesketyper vi er, vil man over tid føle at noe ikke er som det skal, og vi blir tappet for energi. Når vi er unge tåler vi det bedre, men når vi blir eldre er det viktig for alle å kjenne at vi trives og har det bra i jobbsituasjonen, forklarer hun.

Viktig å skape en god relasjon

Hun understreker at det finnes flere gode samtaletilbud, men mener at det ikke alltid er lett å få et riktig lavterskeltilbud raskt nok.

– Helsesøstre er veldig gode samtalepartnere for ungdommen, men de har også begrenset med tid. Man kan også bli henvist til en psykolog, men for at man skal få god hjelp er det viktig å ha en god relasjon og det er ikke alltid man opplever full klaff med en psykolog. Det er synd dersom man har ventet mange måneder på å få time, sier hun.

Tidemandsen mener at det er viktig å fortelle at man ikke nødvendigvis trenger å være syk for å ha behov for en nøytral samtalepartner.

– Det er viktig å normalisere at det nytter å snakke med noen om problemer og vanskelige situasjoner i livet. Man må ikke være syk for å vill ha det bedre i livet, og man må ikke være psykolog for å gjøre underverker for andre mennesker, sier hun.

Å oppdage folks selvmordstanker

Men når alvorlig depresjon rammer, er hun klar på hvor viktig det er å oppdage det, og sørge for å hjelpe mennesker videre. Hun er spesielt opptatt av de som går med selvmordstanker, og er utdannet VIVAT-kursleder, som er «Førstehjelp ved selvmordsfare» i regi av Universitetssykehuset Nord-Norge.

Fil 20.06.2017, 11.01.08
– Vi må tørre å stille de viktige spørsmålene dersom vi tror at mennesker går med selvordstanker, sier Sissel Tidemandsen. Selv er hun såkalt Vivat-instruktør i regi av Universitetssykehuset Nord-Norge, et «førstehjelpstibud» for å oppdage og forebygge selvmord. Foto: Irén Carlstrøm.

– Mellom 500 og 600 mennesker dør i selvmord i Norge hvert år. Den siste tiden ser vi at flere ungdommer i Trondheim og Lillehammer har begått selvmord. Det er behov for mer informasjon, og vi må tørre å være mer åpne om disse spørsmålene, og ikke minst tørre å spørre mennesker vi er bekymret for, forteller Tidemandsen.

– Hvordan samarbeider du med helsepersonell og andre aktører?

– Jeg tilbyr samtale, veiledning og coaching, og samarbeider både med fastleger, annet helsepersonell, NAV og andre avhengig av hva folk har behov for, og hvilken livssituasjon de er i. Jeg stiller ikke diagnose, medisinerer eller skriver ut sykemelding, men hit kan alle komme som trenger en å snakke med uten lange ventelister eller å bli henvist fra lege, sier hun.

Tror det er behov for en samtaleterapeut

Hun poengterer at hun selvsagt har taushetsplikt og forholder seg til strenge etiske retningslinjer.

– Målet er å bygge en god relasjon, og skape trygghet og tillit. Jeg er åpen og opptatt av å vise respekt i mitt møte med mennesker, sier hun.

– Tror du det er kultur for å oppsøke en terapeut her i Kongsvinger?

– Det er kanskje ikke en tradisjon å ha samtaler med en terapeut i distriktet, men jeg vet at noen reiser til Oslo for å få veiledning og samtaletimer. Det er jo egentlig ikke mer komplisert enn at man har en nøytral person med faglig kompetanse til å lytte og veilede mennesker – rett og slett en man kan snakke med, avslutter Sissel Tidemandsen.

Se intervju med Sissel Tidemandsen her: 

Facebook Comments