Annonse

Omreisende lærer i personlig økonomi kommer til regionen

Jesper Foss er omreisende lærer i personlig økonomi, og i fjor besøkte han hele 40 skoler og underviste nær 4000 elever. I følge en pressemelding fra Sparebanken Hedmark er prosjektet som skulle vare i ett år så vellykket at det fortsetter i 2017. Datoene for når Jesper Foss kommer til Kongsvingerregionen er allerede plottet inn, og han starter på Eidskog ungdomsskole allerede denne uka.

drhsgguhdpobmh1djhuv
Anna Ingebrigtsen Becher (t.v), Marthe Pabsdorff Brunvold og Jesper Foss. Pressefoto.

Når Jesper besøker Løten ungdomsskole er de 75 elevene på 10.trinn dypt konsentrerte md mobiltelefonen sin, og svarer på spørsmål om økonomi på  nettsida okonomilappen.no.

Jesper har gitt elevene den praktiske oppgaven som en del av dagens økonomiundervisning. Når alle er ferdige, gjennomgår han testen på storskjerm i fellesskap med elevene. Det er flere som får seg noen aha-opplevelser.

– Jeg har lært at det er dyrt å leve. Mye er ikke slik du tror, og vi har fått mange gode økonomiråd, sier 10. klassingen Anna Ingebrigtsen Bech.

Hun tror at hun vil ha spesielt god nytte av tipsene om budsjett og sparing.

Får mange positive tilbakemeldinger

Dagens gjestelærer, Jesper, er en uvanlig bankmann. Det siste året har han tilbakelagt utallige mil på vegene i Hedmark og Oppland i sitt rullende kontor. Han har en lett og god tone med ungdommene, og forteller at han får mange positive tilbakemeldinger fra de han møter.

– En elev kom bort til meg i et friminutt og sa at det var jammen bra at jeg var der. Eleven mente jeg hadde redda noen i klassen økonomisk. Det er sånne ting som gjør det spennende og interessant å reise rundt, å vite at du kanskje kan gjøre en forskjell i folks liv, sier Jesper.

Den blide og positive 35-åringen er utdanna pedagog og har tidligere jobba i både barnehage og ungdomsskole. Han tilbyr programmene «Sjef i eget liv» for elever i videregående skole og «Økonomi og karrierevalg» for ungdomsskoleelever. Han stiller også med andre tilpassa undervisningsopplegg om økonomi hvis skolene ønsker det.

Vil skape bevisste forbrukere

Prosjektet er et samarbeid mellom Sparebanken Hedmark og Ungt Entreprenørskap. Mer enn 1 av 4 i alderen 18-34 år er dårlige betalere. Personlig økonomi er ikke et eget fag i skolen, og banken vil gjerne bidra til å skape bevisste forbrukere. Målet er å gi elevene en forståelse av at valg de gjør i dag, kan få stor betydning senere i livet. Flere andre banker tilbyr økonomiundervisning, men ingen andre har en lærerutdannet bankmann på hjul.

Prosjektstillingen ligger under markedsstøtte i Sparebanken Hedmark. Fagsjef for personmarked på markedsstøtte, Stine Østby Nilsen, sier at målet er å gjøre de unge mer kompetente innen personlig økonomi og på den måten få ned andelen unge med betalingsanmerkninger. Hun synes det er viktig at banken tar denne oppgaven som en del av bankens samfunnsansvar.

– Vi kan konkludere med at dette har vært et svært vellykket prosjekt, og Jesper er helt klart rett mann på rett plass, sier Stine.

Avtalene for 2017 tikker inn

hadthux7zgkdb3c86t3n
Jesper Foss mener det er viktig at ungdom lærer seg økonomi, og mener han har en veldig viktig jobb. Pressefoto.

– Året som har gått har gitt meg masse glede og nye erfaringer. Jeg ser absolutt at det er et behov der ute for mer økonomiundervisning. Jeg liker å tro at det jeg gjør hjelper de jeg snakker med, og at de kanskje kan få en bedre økonomi og slippe mange av de problemene som kan oppstå, sier Jesper.

Løten ungdomsskole var siste stopp i 2016. Når skoleklokka ringer på nyåret tar Jesper Foss plass i sitt rullende kontor, og Eidskog ungdomsskole står på blokka allerede første uken på nyåret. 

– Jeg håper vi kommer ut til mange nye skoler i året som kommer, slik at vi når flest mulig. Jeg tror jeg har et spennende år foran meg, sier Jesper før han kjører av sted i sin Mini Cooper.

Disse skolene i Kongsvingerregionen er så langt plottet inn i Jespers kalender i 2017:

Eidskog ungdomsskole – uke 1

Sentrum videregående skole – uke 5

Øvrebyen videregående skole – uke 24/25

haxp4bopgl8nirdar0ey
Jesper Foss er klar til rulle rundt i fylket for å lære ungdommen økonomi i året som kommer, og Eidskog ungdomsskole er først ut denne uka. Pressefoto.
Facebook Comments