Annonse

Sjefsveteranen trer av

Forrige helg arrangerte sjef for Bæreia Veteransenter, oberstløytnant John Petter Bachke, sin siste Veterankonsert på Kongsvinger Festning. I slutten av juni trer han av etter sju år som sjef for Veteransenteret, og Mitt Kongsvinger har hatt en prat med med ham før han slutter.

I tillegg til å være sjef for Veteransenteret, er Bachke kommandant på Kongsvinger Festning, samt lokal koordineringsmyndighet på grunn av radaren i Kongsvinger. Og det er en lite selvhøytidelig sjef som nå skal forlate Veteransenteret og vende snuten hjemover til et sivilt liv i Narvik etter hele 38 år i Forsvaret.

veteran
 -Siden jeg er den øverste militære sjefen her er det noen som har kalt meg Forsvarssjefen i Kongsvinger, og noen kaller også Kongsvinger Festning for «Backhetoppen», sier han med et lurt glimt i øyet.

-Forsvaret er en utrolig god arbeidsgiver

Noen tror kanskje at de som jobber i Forsvaret kan være litt kalde og strenge, men Backhe motbeviser det til fulle. Han er raus og roser alle, han prater ustanselig, og byr på seg selv. Han forteller om episoder og historier som bringer frem tårer i øynene hans. Han ser alle, han deler ut klemmer til de ansatte, og har stor grad av selvinnsikt og selvironi. Han oser av trygghet, respekt og livslgede.

-Jeg har vært gjennom det meste i Forsvaret i løpet av disse nesten fire tiårene, og jeg kan med hånda på hjertet si at det har vært en fantastisk reise, forteller Bachke engasjert.

Han sier at Forsvaret har vært en utrolig god arbeidsgiver, der det, i motsetning til hva en del tror, er både en fleksibilitet og romslighet det er vanskelig å finne andre steder.Han trekker frem at Forsvaret har blitt flinke til å plukke ut gode ledere, og at lederskap i Forsvaret handler mye om å være inkluderende og ivareta mennesker.

Selv har han etter befalsskole, krigsskole og ulike tjenester hatt lederverv på ulike nivåer, og har tjenestegjort i Libanon (1982-83), Kosovo (2002-03) og i Afghanistan (2006-07)

– Jeg har sett og vært med på det meste, og har selv kommet ”hel” hjem. Den norske stat har sendt veteranene ut, og da er det den norske stat som har ansvaret for å få soldatene helt hjem, og med helt mener jeg både fysisk og mentalt, forteller han.

veteran1

Forsvaret blir bedre til å ta vare på veteranene

Det er bred politisk enighet i Norge om å ta vare på soldatene. Han mener det er gjort mye av det som er nødvendig for at veteranene skal komme helt hjem, men det gjenstår fortsatt en del. I tillegg til de som har vært ute og tjenestegjort ser han at det er viktig å være bevisste på veteranenes familier, som også må tas vare på.

– 8.mai har også blitt en veteranenes dag, og Forsvarets minnedag der vi minnes våre falne. Vi begynner å få en god kultur med medaljeseremonier i det offentlige rom, for eksempel på Akershus Festning, der veteraner, familier og det offentlig er til stede, sier han.

Han forteller at flere kommuner nå også lager felles regionale veteranplaner om hvordan kommunene skal ivareta veteranene, og en del har også egne arrangementer for veteraner.

-Jeg bruker å si at dersom du vil ha en person med god moral, høy grad av etikk og evne til å analysere komplekse situasjonsbilder – ansett en veteran! sier han overbevisende.

-Hva var dine motiver for å tjenestegjøre for Norge i utlandet?

-Når den norske stat mener det er fornuftig å bidra militært ute, har man et ansvar for å bidra. Ønsker man en karriere i Forsvaret er det viktig å ha bidratt ute. Det handler jo også om at man har litt eventyrlyst, og har lyst til å oppleve andre kulturer, jobbe sammen med andre nasjoner og teste seg selv og hva man kan håndtere, forteller sjefen for Veteransenteret, som vet hva andre veteraner har opplevd.

Han mener at de fleste som har tjenestegjort for Norge i utlandet føler en stolthet over å ha bidratt, og at de fleste ville gjort det igjen.

Bæreia Veteransenter betyr mye

Bæreia Veteransenter er et rekreasjonssted som byr på en rekke tilbud. Her er det fasiliteter som treningsrom, terapibasseng, bibliotek og andre aktiviteter som skaper gode, positive rammer for veteranene. Kajakkpadling er en veldig populær aktivitet, og han benytter ofte selv muligheten til å padle både på Bæreia og andre steder for avkobling og rekreasjon.

– Jeg har sett at kajakkpadling kan endre veteraners liv. Man opplever ro, og føler seg i ett med naturen, samtidig som man glir gjennom vannet. Det er så viktig for mange, sier han.

Før Forsvaret kjøpte senteret i 2008 var det LHL som eide og drev det, og Arnstein Hestnes var sentral i oppbyggingen av Veteransenteret da Backhe kom inn som sjef i 2009.

– Vi er et fantastisk team, og jeg kan ikke få fullrost alle våre ansatte godt nok. Her jobber vi alle i fellesskap og står på for å gjøre det så godt som mulig for våre veteraner, sier han om de 18 heltidsansatte og åtte som jobber på deltid på Veteransenteret.

Han er nøye på å understreke at Veteransenteret er et rekreasjonssenter og ikke et behandlingssenter.

-Veteranene er våre gjester, ikke brukere, pasienter eller klienter. De har kanskje opplevd et forsvar som ikke var modent til å ta vare på dem etter at de kom hjem, og det er viktig at de blir sett og hørt og tatt på alvor. Det får de her hos oss, forteller han.

Han er tydelig på at oppdrag ikke er er avsluttet før alle er både fysisk og mentalt hjemme igjen, og det kan ta mange tiår.  Det er i følge Backhe en del som sliter med å håndtere livet sitt etter at de har tjenestegjort ute, og det er mye skam forbundet med det. Han mener derfor det viktig å gi veteranene den støtte og oppfølging de fortjener for å føle stoltheten over det de har bidratt med på vegne av den norske stat.

Anerkjennelse og respekt

Det er rundt 80 000 veteraner som lever i dag, og sjefen for Veteransenteret mener det er utrolig viktig å skape stolhet for deres bidrag.

-Når en veteran besøker oss får de utdelt en coin som et tegn på annerkjennelse og respekt. Det betyr mye for så mange, og denne anerkjennelsen kan ikke formidles pr post – de må være her og motta den offentlig og foran andre mennesker. Da Kongen var her fikk hans adjutant vår coin som symbol for nettopp anerkjennelse og respekt for at han hadde tjenestegjort i utlandet, og det blir alltid satt pris på, forteller Backhe.

Han forteller at Veteransenteret ved Bæreia nyter stor respekt i Forsvaret, og at det alltid kommer til å være behov for senteret. Som sjef for Veteransenteret t har han hatt arbeidsoppgaver som spenner fra å padle kajakk med gjestene til å ta i mot gjester fra inn- og utland, så det er et stort spenn på oppgavene.

– Oppgavene er veldig varierte, og jeg vet ikke alltid hva dagen bringer. Det kan ofte dukke opp ting vi må ta tak i med en gang. Vi jobber med mennesker, og ofte kan det være veldig hektisk og lange dager, forteller han.

Og at han er stolt over Veteransenteret, de ansatte og hva de betyr for veteranene og for Forsvaret er det ingen tvil om. På omvisningen forteller han små historier om ministre, diplomater – ja, selv fra Kongens besøk på Veteransenteret. Han skryter av kjøkkenet som samarbeider med Arne Brimi, og som lager fantatisk mat, mens han klapper seg på magen og gir en ekstra god klem til kjøkkenpersonalet.

Nå har han sammen med sitt team arrangert sin siste Veterankonsert, som ble en gedigen suksess med 1200 gjester, 200 veteraner var til stede, og stor kvalitet på underholdningen.

-Veterankonserten har blitt bare bedre og bedre siden vi startet det opp på Bæreia for mange år siden, og dette var så absolutt den beste konserten. Det var også et sjakktrekk å legge det til Liv i leiren i år, for da er det så mange mennesker i området uansett. Det var magisk! sier han opprømt.

veteran2

 Sivil jobb – men først ferie

Selv om John Petter Backhe slutter i Forsvaret blir han ikke pensjonist. Han skal snart på et jobbintervju for en lederstilling i Narvik, og har fortsatt mye å utrette. Når han nå skal ut i sivilt arbeid er han også klar på at han kommer til å savne samholdet i Forsvaret, som har vært en naturlig livsstil for ham gjennom alle disse årene.

– Hvorfor velger du å gå av nå?

– Nå har jeg fått muligheten til å være med og bygge opp Veteransenteret her på Bæreia. Her har jeg trivdes så godt, og det har vært utrolig spennende. Nå er tida inne for at en annen som er god på å drifte overtar, og jeg liker å si at jeg gir meg på topp, derfor gir jeg med nå, sier han og smiler lurt.

Men han kan fortelle at det kommer en ny, blid trønder med bart. Johnny Sørloth, broren til den den tidligere fotballspilleren, skal overlappe med Backhe siste uken i juni, og tar så over som den nye sjefen av Forsvarets Veteransenter på Bæreia.

-Johnny er en veldig behagelig og dyktig fyr. Han har hatt mye tjeneste i utlandet, og går 150% inn for dette. Jeg skal gjøre mitt beste for at han skal få best mulig forutsetninger for å overta på en god måte, sier Backhe.

Selv skal han ut og padle Dalslandskanalen i Sverige en 10-11 dager sammen med en kamerat, før han og kona reiser ned til Skiathos, der de har feriert de siste 3 årene, og der de møter andre nordmenn som også har falt for det hyggelige familiehotellet.

Mitt Kongsvinger spurte Arnstein Hestnes, som har vært med fra startet i 2008 hva han vil trekke frem ved sjefen sin gjennom sju år.

-Han har vært veldig flink til å markedsføre Veteransenteret utad, og han har vært en omsorgsfull sjef i alle disse årene. Vi kommer til å savne ham, og ønsker ham lykke til videre, sier Hestnes.

38 år i Forsvarets tjeneste er nå over for John Petter Bachke.

Facebook Comments