Annonse

-Vis solidaritet – bli bøssebærer og invitér med deg flere

TV-aksjonen i Norge er verdens største dugnad. Den mobiliserer by og bygder, små og store, privatpersoner, næringslivet og hele det politiske Norge.

Nå tar også bibliotekene i Kongsvinger og Sør-Odal på seg oppgaven med å inkludere innvandrere, flyktninger og andre i distriktet til å være bøssebærer den 23.oktober til inntekt for Røde Kors sitt arbeid i mange krigsherjede land, som pengene i årets aksjon går til.

Hør hva Stine Raaden og Tone Rosland sier i film nederst i artikkelen. 

tvaksjonen
Oppfordringen er klar: – Bli bøssebærer og ta gjerne med en innvandrer eller flyktning på runden. F.v. Stine Raaden i Kongsvinger bibliotek, Uno Arnesen i Byen Vår, Tone Rosland i Sør-Odal bibliotek og Mimi Trømborg i Kongsvinger Røde Kors. Foto: Irén Carlstrøm.

En del av hverdagsinkluderingen

– Vi har blitt oppfordret av Hedmark Røde Kors og fylkesbibliotekene i Hedmark om å engasjere oss i TV-aksjonen, og for oss var det helt naturlig, siden biblioteket er et naturlig samlingspunkt for mange innvandrere, forteller leder ved Kongsvinger bibliotek, Stine Raaden.

Tone Rosland, leder i Sør-Odal bibliotek bekrefter det, og kan fortelle at det også nettopp er opprettet en inkluderingsenhet i kommunen som det er i Kongsvinger, der det er mye fokus på inkludering og integrering for de som bosettes der.

– Vi ser at noe av det første folk gjør når de kommer hit er å oppsøke biblioteket. Dette er et fristed og et møtested, her er det mangfold, og det er helt gratis å bruke det, forteller Rosland.

-Hva gjør bibliotekene i praksis for å få med innvandrere til denne store dugnaden?

– Vi jobber nå med å dele informasjon til lag, foreninger, GIV og frivilligsentralen. Vi må få ut informasjon om hva TV-aksjonen er, og vi må få med lokalbefolkningen til å både stille opp som bøssebærere, og at de tar med seg en som kanskje ikke har så mye kunnskap om enne enorme dugnaden, sier Raaden.

– I Sør-Odal har vi ikke et lokalt Røde Kors-lag som i Kongsvinger, men vi har Kvinnenettverket som ble startet opp i 2014, som vi samarbeider med. Vi inviterer til et foredrag i biblioteket 20.oktober, og håper at mange kommer for å få mer informasjon om TV-aksjonen og at vi får med mange bøssebærere – også innvandrere, forteller Tone Rosland i Sør-Odal bibliotek.

Stine Raaden kan fortelle at de jobber med hverdagsinkludering, og at denne aksjonen er et godt eksempel på hvordan innvandrere kan få kunnskap og forståelse for det norske samfunnet.

– I år går pengene til Røde Kors, og selv om mange ikke har hørt om TV-aksjonen, så kjenner de godt til Røde Kors og det viktige arbeidet de gjør i mange land. Det er derfor viktig å inkludere dem og vi håper at mange både vil være bøssebærere og ta med seg en flyktning eller innvandrer på runden, sier hun.

-Alle kan gjøre noe – bli bøssebærer

Uno Arnesen i Byen Vår har ansvar for TV-aksjonen i Kongsvinger for 11.året på rad, og han kan fortelle at de fortsatt trenger mange bøssebærere.

– Hvor flinke er folk til melde seg som bøssebærere i år, Uno?

– Vi ligger omtrent på samme nivå som tidligere nå noen uker før. Men nå begynner det å nærme seg innsamlingsdagen, og nå tror jeg mange vet om de er hjemme den 23.oktober og kan ta en rode. Det er bare å melde seg til Byen Vår eller til biblioteket og bli bøssebærer, oppfordrer han.

– Vi trenger at mange fortsetter å vise solidaritet – ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, oppfordrer Mimi Trømborg i Kongsvinger Røde Kors.

Både Arnesen og Trømborg oppfordrer også folk til å huske på å ta ut penger og gi når det banker på døra.

– Nå er det flere måter å gi penger på, men dette er som sagt verdens største dugnad, og land og strand rundt engasjerer folk seg for å støtte opp om denne viktige aksjonen. Det er derfor viktig å ha kontanter, slik at bøssebærerne kan fylle bøssene sine, sier Arnesen.

Han har forøvrig en morsom historie fra en bøssebærer for noen år tilbake, som kom til en dør der det var hengt ut en gjennomsiktig pose med penger og en beskjed til bøssebæreren.

– Det er vel et tegn på hvor tillitsfulle vi er og hvor trygt vi har det i landet vårt, sier Arnesen, med en tydelig referanse til situasjonen i de landene som pengene fra årets TV-aksjon går til.

Hør hva Tone Rosland og Stine Raaden sier om bibliotekenes rolle i årets TV-aksjon: 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *