Annonse

Fiskeriministeren imponert over Berggren AS

Fiskeriminister Per Sandberg ble både overrasket og imponert da han besøkte Berggren AS i Kongsvinger i dag. Fiskeriministeren ønsket å besøke fiskematprodusenten for å få mer kunnskap og informasjon om bedriften, og snakke om muligheter og utfordringer fremover.

SE INTERVJU MED PER SANDBERG OG TORE BERGGREN NEDERST I ARTIKKELEN

Under møtet fikk daglig leder Tore Berggren og hans medarbeidere anledning til å fortelle om bedriftens historie og utviklingen frem til dagens moderne fabrikk. Fiskeriministeren var interessert, og tok seg god til å stille spørsmål og lytte til bedriftens innspill i et utfordrende marked.

sandberg
Fiskeriminister Per Sandberg fikk omvisning på fabrikken, og var tydelig imponert over det han så. Her i samtale med Tore Berggren, Inge Langrekken og Einar Berggren. Foto: Irén Carlstrøm

Imponert over kvalitet og ambisjoner

Mittkongsvinger.no var med da fiskeriministeren tok fabrikken og produksjonslinjene i øyesyn. I tillegg til at han fikk innføring i fabrikken og produksjonen, fikk også anledning til å smake på mange av produktene, og han var tydelig fornøyd med kvaliteten.

– Fiskeriminister Per Sandberg, hva er ditt inntrykk av Berggren etter besøket her i dag?

– Jeg har sagt som fiskeriminister at jeg blir ikke overrasket lenger, men det blir jeg faktisk her. En tredjegenerasjonsbedrift som produserer fiskemat med så høy kvalitet og driver så bra her overrasker meg, sa en imponert statsråd etter møtet og omvisningen på fabrikken.

Han understreket at han hadde fått mye ny informasjon han ikke var klar over, blant annet at Berggren importerer råstoff som de benytter til å produsere god kvalitetssjømat, som selges i det norske markedet.

– En annen ting som gleder meg er at de er så ambisiøse og faktisk har bygd ut til å kunne takle en dobling i produksjonen, fortsatte han.

– Hvilke innspill har du fått med deg fra Berggren tilbake til regjeringen?

– Det som er viktig er at vi legger til rette for å skape gode rammevilkår og forutsigbarhet. Det er selvsagt også viktig at de har tilgang på råstoff, og det er signaler jeg tar med meg tilbake, sa Per Sandberg. 

Fortsatt vekst og effektivisering

Berggren AS omsatte for rundt 80 millioner kroner i fjor, med et resultat på rundt 400.000 i minus. I år ligger de an til å øke omsetningen med over 20% til rundt 97 millioner og et forventet resultat på mellom 1-1,5 millioner i pluss.

– Hvilke grep gjør dere nå for å styrke bunnlinja?

– Vi har gjort flere grep for å kutte kostnader, både når det gjelder energisparing og mer effektiv produksjon. Vi har også en bedre produktmiks som gjør at vi selger mer av de produktene vi tjener mer penger på, forteller Tore Berggren.

Utfordrende markedssituasjon

Han understreker også at de påvirkes av valutakurser. Bedriften importerer rundt 1-1200 tonn fiskeråstoff hvert år, og en sterk kronekurs er viktig for å redusere innkjøpskostnadene.

– Du var inne på at markedssituasjonen er utfordrende. Kan du si litt om det?

– Det norske markedet er relativt oversiktlig og stabilt, og det er ikke lett å ta større markedsandeler her. Vi kunne produsert det dobbelte i fabrikken vår, så vi burde kunne selge mer fiskematprodukter ut av Norge, sier han.

– Har dere noen planer om å eksportere mer?

– Det koster enormt mye å komme seg inn i markeder i andre land, og dessuten må det være i markeder som kjenner våre produkter. Vi vet for eksempel at de er godt kjent med fiskeboller i Korea, og dermed trenger vi ikke å lære dem å spise farseprodukter, for det er tungt, kan Berggren fortelle.

– Kongsvinger er «fiskekakehovedstaden»

Han konkluderer med at det uansett er viktig at fiskeriministeren har vært på besøk i det de selv kaller fiskekakehovedstaden i Norge.

– Vi har jo faktisk et konkurransefortrinn ved å være lokalisert her i Kongsvinger i stedet for mange av de andre produsentene, som holder til langs kysten i Midt- og Nord-Norge, sier han, og fortsetter:

– Vi ligger veldig sentralt her, det gir oss lavere transportkostnader på råstoffene vi importerer, og det store markedet er på sentrale Østlandet, så det er en fordel for oss at fabrikken ligger i Kongsvinger. Hvem skulle tro det? avslutter Tore Berggren mens han tar en stor bit av en fiskekake.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *