Marthe Ebbesen Sand, butikksjef Kiwi Gjemselund
Marthe Ebbesen Sand, butikksjef Kiwi Gjemselund

Omsetningsrekord for matbutikkene

Koronaåret bød på omsetningsvekst for flere av matbutikkene i Kongsvinger sentrum. Kiwi Gjemselund hadde en omsetning på 69 millioner kroner. Økt handel har også bidratt til flere arbeidsplasser.

Publisert

— Idet nyttårsrakettene ble sendt opp ved årets slutt, lå vi hele 40 prosent prosent over året før. Ved slutten av 2020 hadde vi nådd 69 millioner i omsetning, hele 20 millioner kroner mer enn året før, sier butikksjef Marthe Ebbesen Sand i Kiwi Gjemselund.

Butikken satte omsetningsrekord med god margin i 2020.

— Dette er helt vanvittige tall, og jeg er så stolt av alle som har stått på i løpet av året som har vært. Det er mye jobbing som ligger bak disse tallene.

Økt handel har også bidratt til flere arbeidsplasser.

— Bare i vår butikk har vi ansatt 10 medarbeidere som følge av dette. Nå er vi 22 kollegaer her i butikken.

2020 har også vært preget av en endret arbeidshverdag. For butikkmedarbeidere er det mange nye retningslinjer som er blitt implementert.

— Vi har tatt smittevern på alvor fra dag én, sier Sand, som nevner flere grunner til omsetningsveksten.

— Lojale og fornøyde kunder er sammen med flinke kolleger de viktigste. Men en av de åpenbare grunnene til veksten i akkurat vårt område er selvsagt at grensehandelen er sterkt redusert. Det merker vi som lever av å selge mat veldig godt, og medarbeiderne våre har virkelig måttet stå på gjennom året.

Snus og godteri - men også frukt og grønt

Effekten av at folk både er mer hjemme og handler mindre i Sverige er tydelig.

Snus og godteri er blant varene Kiwi Gjemselund har solgt vesentlig mer av. Men det som overrasker butikksjef Marthe er den store veksten de har innen ferskvarer, meierivarer, frukt og grønt.

Myndighetene har redusert særnorske avgifter på en rekke varer som folk typisk drar til Sverige for å kjøpe. KIWI har satt ned flere av disse varene mer enn avgiftsreduksjonen.

— Det er ikke lett å si hvordan det kommende året blir, men vi startet i alle fall med et smell og høye ambisjoner. 4. januar kuttet vi prisene permanent på 180 varer, blant dem flere lettere produkter og frukt og grønnsaker. Samtidig kjører vi en ny runde av fjorårets suksess, Sunnhetslotteriet, der fire heldige kunder hver uke kan få tilbake pengene for hele handlekurven sin.

Omsetningsvekst for flere

Også REMA 1000-butikkene i Kongsvinger hadde begge omsetningsrekord i 2020. Det opplyser Egil Gerhardsen Regionsdirektør REMA 1000 til Mitt Kongsvinger.

Etter 12. mars og ut året hadde REMA 1000 Kongsvinger (Langeland) og REMA 1000 Kurudsand henholdsvis 62 prosent og 57 prosent vekst.

Omsetningstallene for 2020 var 45,7 millioner kroner som er 48 prosent vekst fra 2019 for butikken på Langeland. For REMA 1000 Kurudsand endte omsetningen på 81,4 millioner kroner, som er 45 prosent vekst fra 2019.

Kjøpmann John Ellingsen i Meny Kongsvinger opplyser om at butikken har hatt en omsetningsvekst på 26 prosent i 2020. Dette har også gitt muligheten til å ansette flere medarbeidere, og 15 nye personer er ansatt med variabel stillingsprosent.

På forespørsel fra Mitt Kongsvinger opplyser kommunikasjonsrådgiver Silje Verlo Alisøy i Coop Norge om følgende omsetningstall for Coop-butikkene:

  • Extra Jernbanegata: 64,3 millioner kroner. En vekst på 50 prosent sammenlignet med 2019.
  • Extra Kongsvinger: 85,5 millioner kroner. En vekst på 33 prosent sammenlignet med 2019.
  • Extra Festningen: 51,2 millioner kroner. En vekst på 12,2 prosent sammenlignet med 2019.

Unntaket er Coop Prix Epa, som i 2020 hadde en omsetning på 20,2 millioner kroner. Dette var en nedgang på to prosent fra 2019.

— Årsaken til at denne butikken har en nedgang er fordi mange av kundene til butikken er skoleelever. Siden skolene har holdt mye stengt under koronapandemien har butikken derfor ikke hatt samme type vekst som øvrige Coop-butikker i Kongsvinger, sier Alisøy.

Powered by Labrador CMS