Ruset sjåfør kjørte inn i lyktestolpe

En mann i 70-årene er dømt til fengsel i 21 dager for å ha kjørt bil i ruspåvirket tilstand.

Publisert Sist oppdatert

Mannen erkjente ikke straffeskyld da saken var oppe i Glåmdal Tingrett. Tiltalte fortalte i retten at han hadde kjørt to-tre mil på vei hjem til Kongsvinger, da han kjørte borti en kant ved rundkjøringen på Rasta. I retten fortalte mannen at han var sliten og måtte ha sovnet bak rattet. Vel hjemme spiste han mat og tok ett eller to glass rødvin før politiet banket på døra, hevdet han. Et vitne fortalte i retten at han hadde blitt oppmerksom på en bil som kjørte i en lyktestolpe i rundkjøringen. Han forsøkte å ta kontakt med vedkommende, som bare rygget vekk og kjørte videre. Vitnet fulgte etter og tiltale stoppet etter hvert bilen og kom ut. Da ble han konfrontert med hva han hadde gjort og spurt om han ikke var edru. – Det kan se slik ut, svarte han i følge vitnet, som kontaktet politiet og fulgte etter vedkommende, som til slutt parkerte bilen hjemme. Politiet oppsøkte han på bopel, og et familiemedlem hevdet da at de ikke hadde noe alkohol i huset og at tiltalte heller ikke hadde drukket noe etter at han kom hjem. Familiemedlemmet har senere endret noe på denne forklaringen. Tltalte ble tatt med til legevakten for blodprøvetagning. De to første viste en promille på 1,62, og de to siste viste 1,52 en halvtime senere.

Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte inntok alkohol som ga ham promille langt over lovlige verdier før han kjørte hjemover til Kongsvinger.

I dommen vises det til at kjøreturen strakk seg over flere mil på riksvei med høy hastighet. Stedet hvor uhellet skjedde er rett ved gangfelt og fotgjengerovergang, og skadepotensialet var stort. Retten finner at utgangspunktet for kjøringen er ubetinget fengsel, men det er formildende omstendigheter at det har vært noe liggetid i saken. I tillegg sett hen til hans høye alder og helsesituasjon, finner retten under betydelig tvil å kunne reagere med en betinget reaksjon. De setter straffen til 21 dager betinget fengsel, med en prøvetid på to år. Tiltalte må i tillegg betale en ubetinget bot på 25.000 kroner, subsidiært 15 dager fengsel, samt tap av førerretten i to år.

Powered by Labrador CMS