Vegard Lagmandsveen monterer led-lyslist på plass i rekkverket på trebrua under gamlebrua. Der har det manglet lys en god stund, men nå er det på plass igjen. Laje får lyssatt byen på nytt.
Vegard Lagmandsveen monterer led-lyslist på plass i rekkverket på trebrua under gamlebrua. Der har det manglet lys en god stund, men nå er det på plass igjen. Laje får lyssatt byen på nytt.

Det lyser i mørke byer

Når mørket senker seg og vinteren banker stadig ivrigere på, får tjenesten «Fiks nabolaget mitt» også flere oppdrag. Uten at Kongsvinger kommune hadde hatt Laje med på laget, ville ikke mange av de mørklagte lysstolpene blitt fikset.

Publisert

— Det er noe hele tida, konstaterer Vegard Lagmandsveen, arbeidsleder i Laje Veiteknikk.

Oppdragsmengden blir liksom ikke noe mindre etter hvert som vi sklir nærmere jul. Høst og vinter er den desidert største utfordringen med å komme gjennom bunken av uløste, mørklagte strekninger i Kongsvinger kommune.

— Ikke så rart at det er slik. Det er jo først når det er mørkt at vi ser at det ikke lyser, fastslår Vegard.

Han og noen av kollegene har fått oppdraget med å fikse en del av nabolaget på vegne av kommunen – det vil si fikse det som har med strøm og lys å gjøre. Noen andre tar seg av vei, brøyting, søppel og annet som blir rapportert inn til denne elektroniske tjenesten, som Kongsvinger kommune har hatt tilgjengelig på sine nettsider i flere år.

— Den er på ingen måte optimal, men den hjelper oss til å finne ut hvor vi skal begynne med å rette feil, sier Mats Bjørnerud i Kongsvinger kommune.

Han skulle gjerne sett at alle dem som melder fra om feil og mangler rundt omkring i kommunen hadde fått bedre innsyn i hele prosessen – helt fra man ga beskjed til oppdraget var ferdig rettet.

Simen Børresen fra Laje måtte legge ny tilførselskabel med strøm før det på nytt ble lys i rekkverket under gamlebrua.
Simen Børresen fra Laje måtte legge ny tilførselskabel med strøm før det på nytt ble lys i rekkverket under gamlebrua.

— Nå har vi dessverre ingen annen mulighet enn å gi beskjed om at «saken er løst/avsluttet» når vi har registrert den og gitt den videre til våre underleverandører på tjenesten. Vi vet godt at det er en helt feil tilbakemelding å gi, og vi håper å ha en ny teknisk plattform på plass i løpet av 2021, sier Bjørnerud.

Likevel oppfordrer han innstendig til at folk fortsetter med å bruke tjenesten slik den er i dag. Det er fortsatt den aller beste måten for oss alle til å gi beskjed om hvor det er mangler og ugjort arbeid fra kommunen side.

Imens kjører Laje-bilen rundt i hele kommunen – dette grå høyreiste verkstedet på fire hjul med egen lift på taket. Nå i førjulstida har arbeidsleder Vegard hatt selskap av Simen Børresen fra Hamar.

Sammen har de jobbet med å få tilbake lyset i det buede rekkverket på gangveien under gamlebrua (rett ved Kongssenteret). Der har det vært mørkt en lang stund, og arbeidslaget hadde ambisjoner om å bli ferdig i god tid til jul. Likevel var det noe uventet som oppsto da de begynte på feilsøkingen.

— Vi måtte grave ned en ny tilførselskabel med strøm, det tok dessverre litt ekstra tid. I tillegg hadde vi ikke fått helt riktig dimensjon på led-lista som skulle felles inn i rekkverket. Men nå er 80 meter med lyspunkter på plass, lover Vegard Lagmandsveen.

Slik blir det, bit for bit, lys i en mørklagt by.

Her kan du være med på å fikse nabolaget ditt!

Powered by Labrador CMS