Iren Coucheron Johnsen er forsvarer for den tiltalte Kongsvinger-mannen i 60-årene.
Iren Coucheron Johnsen er forsvarer for den tiltalte Kongsvinger-mannen i 60-årene.

Benektet all form for vold

Mannen i 60-årene som er tiltalt for grov vold mot sin samboer, nekter for at de to har hatt et turbulent samliv gjennom mange år. Det står i sterk kontrast til forklaringen som samboeren ga i tingretten.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har aldri slått eller utøvet noen form for vold.

Det hevdet den voldstiltalte kongsvingermannen da han forklarte seg for Glåmdal tingrett mandag ettermiddag. Han strakk seg til å erkjenne at samboerskapet enkelt ganger kunne være konfliktfylt uten at det var fysiske konfrontasjoner.

Han er tiltalt for grov voldsutøvelse mot sin samboer gjennom 14 år. Han har siden juni i år, da han ble pågrepet, vært i politiets varetekt. Hver dag under den tre dager lange hovedforhandlingen blir han kjørt frem og tilbake mellom Glåmdal tingrett og cella han bor i på Romerike fengsel, Ullersmo.

Volden, som blant annet omfatter slag mot ansiktet, hodet og kroppen, anses å være særlig grov fordi den har pågått over lang tid. Han skal også ha unnlatt å ringe helsepersonell i over ett døgn på tross av at samboeren lå på gulvet i en mer eller mindre bevisstløs tilstand.

– Jeg er kronisk redd, og vet ikke hvordan det er å leve et normalt liv. Alt har liksom kokt sammen til en eneste vond hendelse, som kunne ha endt med døden.

Dette forklarte kvinnen fra vitneboksen tidlig på dagen. Hun skildret et samliv preget av betydelig alkoholmisbruk og vold. Hun poengterte også at samboeren var snill hver gang han var edru.

I sin forklaring benektet tiltalte å ha et alkoholproblem, og ga samtidig uttrykk for at han anser eget forhold til alkohol som normalt.

– Jeg har bare vært opptatt av støtte henne og å vise omsorg, forklarte han.

Både tiltalte og fornærmede har i tingretten fortalt om hennes sykdomsbilde, og at dette på ulike områder var utfordrende for begge parter. Hun beskriver seg selv som mer sengeliggende enn oppegående, og legger ikke skjul på at hun gjennom flere år har hatt et stort og problematisk alkoholforbruk.

De aktuelle juni-dagene i sommer, forut for hendelsen som endte med pågripelse av tiltalte, har han problemer med å huske. Han erindrer at han fant samboeren på gulvet og bredde over henne en dyne. Aktor, politiadvokat Helge A. Eidsvaag, minnet mannen om at han etterpå var aktiv både på tekstmeldinger og telefoner til fornærmedes familie.

Aktor Helge A. Eidsvaag.
Aktor Helge A. Eidsvaag.

Hennes mor sa i sin vitneforklaring at tiltalte ringte henne, og sa at datteren var død. På oppfordring fra moren klarte han å konkludere med at samboeren pustet. I samme øyeblikk skal ambulansepersonell ha ankommet stedet.

Senere varslet sykehuset politiet som rykket ut og pågrep mannen. Personell fra både politiet og helsevesenet skal forklare seg onsdag. Det vil senere bli dokumentert hvilke skader kvinnen hadde da hun kom til sykehuset.

Det vil også bli vitneførsel knyttet til kvinnens kontakt med helsevesenet i lang tid, og hvilke skader hun har hatt opp gjennom årene.

Tiltalte har forklart samboerens skader og blåmerker med fall som følge av sykdom. Fornærmede har også fortalt at hun i enkelte tilfeller har skadet seg i fall uten at samboeren er skyld i det.

Til helsevesenet har den fornærmede kvinnen ofte forklart skadene sine med fall i trappa. I sin forklaring til tingretten var hun klokkeklar på at hun ikke har snakket sant, og at opplysningene hun ga til helsevesenet har vært gitt i hensikt å skåne samboeren.

– Jeg har aldri falt i trappa, sa hun i sin forklaring.

– Hun er en person jeg er glad i, og som jeg har vært opptatt av å hjelpe i alle år. Jeg fatter ikke at hun kan beskylde meg for dette når vi har hatt så mange gode år sammen. Jeg ønsker henne alt godt. Historien som kommer frem i retten henger ikke på greip, sa han.

Siri Brænden er bistandsadvokat til fornærmede.
Siri Brænden er bistandsadvokat til fornærmede.

Tiltalte forsvares av advokat Iren Coucheron Johnsen. Siri Brænden er fornærmedes bistandsadvokat. Hun har varslet påstand om en betydelig oppreisningserstatning.

Powered by Labrador CMS