Debatt

Innlendinger på prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsfeiring blir fotografert av Statsforvalteren i Rogaland, Bent Høie. Fra venstre: fylkesordfører Even Aleksander Hagen, Olea Hildrum fra Trysil, Vårin Dagsgard-Marstein fra Lom og statsforvalter Knut Storberget.

Innlandets nyttårstale

Even Aleksander Hagen (Ap), fylkesordfører

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Verden står overfor store utfordringer med økende forskjeller, en eldre befolkning, flere som faller utenfor, klima og digitalisering. I Innlandet kan vi bidra til å løse mye av dette, fordi vi har både kloke hoder, flinke hender og naturressurser som vil bli stadig viktigere.

Hvordan kommer vi til å huske året vi har lagt bak oss? 2022 ble tøft for mange, og tyngst for de som hadde det tungt fra før. De siste årene har vært preget av en global pandemi og krig i Europa, og vi i Innlandet kjenner også konsekvensene på kroppen. Mange innbyggere strever allerede med høye priser på strøm, mat, drivstoff med mer, og ei rente på veg opp. Det er nok å ta tak i, og derfor har vi ikke råd til at autoritære krefter tar seg til rette i verden.

Fotballpresident Lise Klaveness er kåret til årets navn i VG og Dagbladet, og ble tildelt Fritt Ords Honnør for sin modige og direkte tale om menneskerettighetsbrudd og diskriminering, på FIFA-kongressen i Qatar i slutten av mars. I mai gjestet hun World Expression Forum på Lillehammer, og ble intervjuet av Kadafi Zaman om sportsvasking og idrettens ansvar for å sikre grunnleggende menneskerettigheter. Vi har blitt et sted der folk fra verden over – fra nobelprisvinnere til verdens fremste frihetsforkjempere – møtes for å diskutere ytringsfrihet.

Mangfold er en styrke. I februar vedtar vi en ny plan for det inkluderende Innlandet. Hos oss skal alle kunne være seg selv uten å bli møtt med hets og diskriminering. I sterk kontrast til sommerens angrep på London Pub i Oslo, skal vi bygge på de gode verdiene som frontes under Pride-markeringer over hele fylket vårt. Og da det før jul ble foreslått å kutte tilskuddene til foreninger for mennesker med nedsatt funksjonsevne, pensjonistforeninger, samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner, rettet vi det opp igjen i fylkestinget.

Vi må ikke sette folk opp mot hverandre. Vi må spille på samme lag, på tvers av by og land. Både billedlig og bokstavelig må vi bygge flere bruer, og færre grenser. Det gikk en støkk i oss tidlig en mandag morgen i august, da Tretten bru kollapset. Heldigvis ble ingen skadet, men konsekvensene for lokalsamfunnet er dramatiske. Situasjonen krever ekstraordinær innsats fra kommune, fylke og stat, og ny bru skal bygges. Men det er ikke bare på Tretten at folk og næringsliv har det tøft. Vi må stille opp der det trengs mest, og for de som er mest avhengige av et sterkt fellesskap.

Årets viktigste vedtak i fylkestinget er fylkesbudsjettet, og budsjettforslaget fra Ap, SV, MDG, KrF, V og Pp fikk flertall. Det er et sosialt budsjett for å svare opp den krevende tida vi lever i. Vi styrker kollektivtransporten med 100 millioner kroner. Vi prioriterer voksnes læring, Ungt Entreprenørskap, lærlingtilskudd til bedrifter og gratis frokosttilbud for elever.

Kultur er identitet og røtter, og det gir oss noe å samles om. Vi sikret derfor midler til DKS, Teater i Fjellregionen, Teater i Glåmdal, Teater Innlandet, Musikk i Innlandet og ulike kulturinstitusjoner, fordi vi mener kultur er viktigere enn på lenge. I høst delte vi ut Innlandets første kulturpris. Den gikk til Vazelina Bilopphøggers, som i 2022 rundet av karrieren med å fylle både fjellhall og spektrum. De er ekte innlendinger, og setter ord på livet vi lever her: «Kjinne vinddrag frå åker og eng og flatebygder rundt omkring. Blæs bort stresset og uro i skrotten min, bedre hæll æll medisin.» Dette står riktignok ikke i stil med bildet som tegnes av Innlandet i utlandet, med Troll som før jul satte seerrekord for en ikke-engelskspråklig film på Netflix, der fjellene våkner til live, Hunderfossen angripes av et ekte troll, Vikingskipet står i brann og Rena leir aktiviseres.

Innlandet skal være et fylke med plass for store drømmer, og det skjer mye spennende her. Vi vil bidra til betydelig verdiskaping i framtida. Vi krever derfor en nasjonal politikk for at veksten kan spre seg utover et større område. Arbeidsplasser og velferd for folk i hele landet vil motvirke presset i boligmarkedet i og rundt hovedstaden. Med beliggenhet rett nord for Oslo og Gardermoen, kan vi bidra til å dempe flaskehalsproblemene: Vi har rimelige boliger, ledig kapasitet i skolene, et rikt kulturliv, flinke folk, mye plass, store naturressurser og et næringsliv i internasjonal toppklasse. Og ikke minst, utbygging av bredbånd, jernbane og veg er viktig for å utvide bo- og arbeidsmarkedet på Østlandet. Det er nøkkelen til suksess.

«Vi forsto tida vi levde i og ga svar folket trodde på» sa Trygve Bratteli. Tillitsmannen som så vidt overlevde konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig, og som endte opp som Norges statsminister. Det bør inspirere våre fremste politikere i regjering og storting, men også lokale og regionale folkevalgte når vi går inn i et år med kommune- og fylkesvalg. Vi må tørre å ta tak i konkrete utfordringer, som vi må gi tydelige svar og politiske løsninger på. Det bør være et nyttårsforsett for alle som stiller til valg i 2023.

Powered by Labrador CMS