Dette er lutefisk som den vil bli servert på Platos fra og med onsdag. Tapasrestauranten hadde ikke noe valg - de måtte få den tradisjonsrike retten på menyen.
Foto: Geir Christiansen
— Vi vet at mange vil ha lutefisk
Det var ingen tvil da Platos-gjengen begynte å tenke på jula. Lutefisk og ribbe måtte inn på menyen – selv om det er tapas de aller helst vil bli kjent for.
— Det sitter liksom i veggene her, sier Özkan Kayhan, eier av Platos Bar&Tapas Restaurant på Rådhusplassen midt i Kongsvinger sentrum, veiver ut med armene og ser seg rundt.
Han snakker ikke om sin egen ganske så nyåpnede restaurant, men om den som i mange år holdt til i de samme lokalene.
— Bastian serverte lutefisk til jul, det har vi fått med oss. De var kjent for å ha god fisk, og vi vet at mange har et ønske om å gå ut for å spise denne retten. Så da måtte vi få det på menyen, sier han og smiler bredt.
Inne på kjøkkenet er sjefkokk Marcello Paternostro og innleid lutefisk-kokk Tor Kristiansen i gang med å dandere den første porsjonen med den tradisjonsrike norske fiskeretten og alt tilbehøret.
De har jobbet et par dager med å finne riktig konsistens, mengde og innhold til tallerkenretten før den kan tilbys gjestene, og fra onsdag 18. november er det mulig å bestille både lutefisk- og ribbetallerken hos Platos.
— Selv om vi er en tapasrestaurant, så tror vi det er nødvendig å lytte til gjestene våre, fortsetter Özkan, og opplyser at de tar imot forhåndsbestillinger på julematen dagen i forveien.
Platos-sjefen er strålende fornøyd med besøket og ikke minst tilbakemeldingene så langt.
— Nå vet vi bedre hva som gjelder og hva kundene liker å spise. Derfor jobber vi også nå med endringer i tapasmenyen. Det vil være klart fra nyttår, sier han.