Julia Sørpebøl satt hjemme i Skriverskogen og trodde knapt det hun så på TV fra hjemlandet sitt onsdag kveld.
Julia Sørpebøl satt hjemme i Skriverskogen og trodde knapt det hun så på TV fra hjemlandet sitt onsdag kveld.

— En trist dag for hjemlandet mitt

Amerikanske Julia satt sjokkert i Skriverskogen og fulgte gårsdagens opptøyer i Washington D.C.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld satt amerikanske Julia Sørpebøl hjemme i Skriverskogen og så på TV. Hun og mannen Erlend så ikke nyhetssendingene, før de fikk en tekstmelding om de hadde fått med seg hva som pågikk i Washington D.C.

Da Julia fikk se bildene fra hovedstaden i hennes hjemland ble hun både trist og sjokkert.

For de aller fleste var det sjokkerende å se hva de politiske motsetningene i verdens største demokrati kunne føre til denne kvelden. Tusenvis av frustrerte presidenttilhengere lot sin forbannelse gå ut over selve symbolet på USAs demokrati: Kongressen på Capitol Hill.

Der inne satt USAs øverste valgte ledelse og gjennomførte sin godkjennelse av presidentvalget. Kort tid etterpå trengte mange av Trump-tilhengere seg helt inn i den samme salen. Minst fire personer mistet livet og mer enn 50 ble arrestert.

For Julie Sørpebøl og de amerikanere flest var dramatikken helt uvirkelig.

— Jeg var sjokkert, men kanskje ikke helt overrasket. Ingen så vel akkurat dette komme. Det var jo scener vi trodde kun være i helt andre nasjoner enn det Amerika vi kjenner, sier Julia Sørpebøl.

— Mest av alt føler jeg på tristheten over det vi fikk se. Jeg blir lei meg på USA og amerikaneres vegne.

Har ikke gitt opp håpet på hjemlandet

Timer før volden talte president Donald Trump. Flere mener at det «tente ilden» - Julia inkludert:

— Jeg mener jo og har ment lenge, at Donald Trump er «crazy». Han har skapt dette. Jeg er mest trist over at han har fått disse menneskene til dette. De fleste av dem er «good people». De tror de gjør det rette og styres av de følelser presidenten har utløst hos dem.

— Mange nordmenn kan ikke skjønne at så mange amerikanere ikke ser hva Trump gjør?

— Vi som sitter her langt unna i Norge opplever dette ofte annerledes enn mange amerikanere gjør. Jeg har selv nær familie som mange støtter Trump. Mange frykter alternativet til Trump.

— Noen mener presidenten bør avsettes nå?

— Det er heldigvis nå bare noen dager til presidentskiftet skjer, og jeg tror det beste nå er å la ting skje i rolige former og ikke gjøre noe drastisk som kun bare fyrer opp og skaper en forverret stemning. Jeg har ikke gitt opp håpet om at USA vil komme tilbake til det normale igjen. Vi vil komme dit, men det vil ta lang tid å bygge og samle folk i USA igjen. Det viktigste nå er at vi får Trump ut av det hvite hus.

— Hva hadde skjedd da?

— Det var skremmende å sitte her i Norge og oppleve at denne demonstrasjonen kom helt ut av kontroll. Jeg stiller meg selv mange spørsmål. Hva hadde skjedd om dette var en «Black Lives Matters»-demonstrasjon som hadde invadert Kongressen? Jeg er ikke sikker på at det hadde endt på samme måten som i natt, mener advokatutdannede Julia, som har bodd i Norge siden 2012.

— Skriverskogen er langt unna Washington. Er det lettere å være her når slikt skjer enn i USA?

— Det føles langt unna, og det gjør meg litt trist når noe som dette skjer. Samtidig ville det sikkert vært en ennå mer intens opplevelse om jeg selv hadde vært i hjemlandet, enn det føles hjemme her i Toresheimvegen på en slik uvirkelig kveld, sier Julia Sørpebøl.

Powered by Labrador CMS