Det er ikke alltid like lett å forstå skiltingen på parkeringsplasser. Og det er slettes ikke alltid den er etter reglene heller.

Kommunen venter med å svare på om de tilbakebetaler parkeringsbøter

NAF-advokat Jens Christian Riege mener kommunen bør tilbakebetale gebyr og bøter etter skiltrotet. Under kommunestyremøtet torsdag kveld fortalte kommunalsjef Rune Lund at det er noe de vil ta stilling til når tilsynet er avsluttet.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke kunne Mitt Kongsvinger avsløre at kommunen har fått refs av Statens vegvesen for brudd på parkeringsforskriften. Statens vegvesen utførte tilsyn tidligere i høst etter tips fra privatpersoner.

Saken kom opp som en orienteringssak i kommunestyremøtet torsdag kveld, og der innrømmet kommunalsjef Rune Lund at kommunen har forsømt seg når det gjelder skiltingen i Strandvegen og Teatergata.

– I Strandgata er det ingen som verken har betalt gebyr eller for bot. I Teatergata er situasjonen annerledes. Det kan bli aktuelt å tilbakebetale gebyrer og bøter, men det vil vi ta stilling til når tilsynet er avsluttet, sa Lund til kommunestyret.

Kjell Arne Hanssen (FrP) uttrykte under møtet misnøye med at det hadde tatt fem dager før kommunen ga lyd fra seg etter at Mitt Kongsvinger ba om kommentar til tilsynet fra Statens vegvesen.

Advokat Jens Christian Riege i Norges Automobilforbund (NAF) reagerer på rotet i kommunen.

Jens Christian Riege, advokat i NAF, mener kommunen ikke har grunnlag for å kreve inn parkeringsgebyr for riktig skilting er på plass.

– Rapporten fra Statens vegvesen er begredelig lesing. Erfaringsmessig vet vi at parkeringsgebyrer vekker følelser. Folk irriterer seg over at de må betale for å parkere. Derfor er det ekstra viktig at en offentlig etat organiserer og håndhever vilkårsparkering på ordentlig vis. Dette er et område man bør ha kontroll på, påpeker han.

– Hva er ditt råd til de som har betalt parkeringsgebyr eller har fått parkeringsbot på et område hvor det ikke er skiltet etter forskriften?

– Statens vegvesen sier i rapporten at vilkårsparkering krever skilting i henhold til regelverket, og det må være på plass før kommunen kan kreve gebyr. Jeg har faktisk aldri vært borti et liknende tilfelle, men for meg synes det klart at kommunen ikke har hatt rett til å kreve gebyr eller skrive ut parkeringsbøter når regelverket ikke er fulgt. Jeg mener derfor at man bør ha krav på å få dette refundert, forutsatt at man kan dokumentere at man har betalt, sier Riege til Mitt Kongsvinger.

Det er ikke like lett å forstå skiltingen i Kongsvinger - og alt er heller ikke etter forskriften.

Han poengterer at det hviler et ansvar på bilfører å sette seg inn i hva som gjelder, og rette seg etter det.

– Vanligvis er skiltingen som den skal, og da ryker bilfører om en ikke har betalt. Men har ikke den som tilbyr parkering opplyst på en god måte etter regelverket, så mister de retten til å kreve betalt. Statens vegvesen er tydelige på dette, understreker han.

Det var for øvrig etter et tips at Statens vegvesen bestemte seg for å føre tilsyn med vilkårsparkering i Kongsvinger kommune. Teatergata og Strandvegen trekkes spesielt trekkes frem i rapporten.

Powered by Labrador CMS