GOD PÅSKE!

Fra Dronningens utsikt kan du skue innover mot Sverige.
Fra Dronningens utsikt kan du skue innover mot Sverige.

Noen turtips i påsken

For mange blir det hjemmepåske som gjelder i år. Kanskje du da skulle benytte anledningen til å oppleve noen av de mange flotte turområdene vi har i Kongsvinger?

Publisert Sist oppdatert

Kongsvinger har nemlig mange fine turmuligheter å by på. Slår værprognosene til for skjærtorsdag, langfredag og påskeaften, er det ingen grunn til å sitte inne – alt håp er ute.

Mitt Kongsvinger vil anbefale noen fine turmål.

Dronningens utsikt.
Dronningens utsikt.

Dronningens utsikt

Stedet har fått navnet etter Dronning Sofia – fruen til Kong Oscar II. Historien vil ha det til at hun kom ridende dit for å se på utsikten mot sitt hjemland Sverige når hun var på sitt sommerslott Skinnarbøl. Dronningens utsikt ligger på 412 meters høyde, og du har panoramautsikt mot Møkern, Søndre Hærsjøen, Austmarka og de dype skoger inn i Sverige. På toppen er det gapahuk, benker og toalett til disposisjon.

Turen opp foregår i variert terreng, og det er tre alternative ruter til toppen. Området er godt merket.

Som utgangspunkt for turen er det enkleste å parkere ved Masterudveien, noen hundre meter før du kommer til Masterudkrysset hvis du kjører fra Kongsvinger.

Turen er rundt 2,3 kilometer.

Bæreia rundt

Det kan være riktig så vakkert å gå rundt Bæreia.
Det kan være riktig så vakkert å gå rundt Bæreia.

Hvis du parkerer ved badeplassen på Bæreia, anbefaler vi at du går mot Veteransenteret og forbi bommen langs vannet. Den første delen foregår da på grusvei. Ved enden av Bæreia går du inn i skogen, og følger skogsstien. Du kan enten gå langs vannet, eller opp i skogen til du kommer til Søsterveien. Da får du et bedre overblikk over Bæreia. Løypa er godt skiltet. Litt avhengig av hvilken rute du velger, så er turen på rundt 7,5 kilometer og tar omtrent to timer i rolig tempo.

Rafjellet

Hvis du har lyst til å besøke Kongsvingers høyeste punkt, så tar du turen til Rafjellet. Det har en høyde på 576 meter over havet, og på toppen står det et tårn med radiolinkstasjon. Tårnet ble bygget i 1934/35, og var opprinnelig i bruk som brannvakttårn. Det var siste gang bemannet sommeren 1976. Tar du turen opp i tårnet så har du en fantastisk utsikt i alle himmelretninger. På Rafjellet er det også en åpen hytte.

For å komme til Rafjellet kjører du til Hokkåsen, og tar av mot Nor. Etter et par kilometer er det skiltet mot Rafjellveien og Rafjell. Holder du til høyre når du kommer til et kryss, kommer du til en parkeringsplass. Derfra er det fin, oppmerket sti de 1,6 kilometerne opp til toppen.

Etter at denne saken ble publisert, har vi fått meldinger om at Rafjellet ikke er å anbefale nå i påsken. Veien opp til parkeringen er stengt på grunn av teleløsning. Så derfor anbefaler vi å spare denne turen til sommeren.

Bogerfløyta

Dette er en fin tur for de med litt yngre barn. Parkerer du på parkeringsplassen ved gangbrua i Bogeråsen, så kan du følge stien til Bogerfløyta. Det er rundt 1,4 kilometer dit. Der passer det fint å ta en liten stopp og nyte utsikten, før du vender snuta tilbake. Alternativ kan du fortsette mot Tjernslihytta/skihytta før du gjør vendereis. Du kan også gå runden om Vardåsfortet. Begge deler er godt skiltet.

Gullbekkbakken

Hvis du ønsker å oppleve det beste utsiktspunktet i Kongsvinger sentrum, så tar du turen til på toppen av den gamle Gullbekkbakken. Enkleste måten å ta seg dit på er å parkere nedenfor blokkene i Barkvegen, og ta starten på stien i Krekarbakken. Derfra er det privatpersoner som har gjort en god jobb med å skilte. Det er en jevn stigning før stien tar inn til venstre, rett nedenfor radaren på Vardåsen. Derfra er det kort vei til to flotte utsiktspunk og hoppkanten. Men i stedet for å snu kan du fortsette stien videre og gå nedover mot Bogeråsen. Når du kommer til det nye boligfeltet tar du inn i skogen igjen på toppen av boligfeltet, og følger stien tilbake til parkeringsplassen i Barkvegen. Runden er på rundt to kilometer.

En kveldstur på Strandpromenaden er ikke til å kimse av.
En kveldstur på Strandpromenaden er ikke til å kimse av.

Strandpromenaden

Dette er kanskje det enklest tilgjengelige turalternativet for mange. Og her kan du kombinere turopplevelsen med påfyll av lokalkunnskap. Langs promenaden fra badeplassen Gråsand nedenfor Glåmlia til Gjestegården på Vangen, er det satt opp informasjonsskilt om de aktuelle områdene. Det meste av promenaden er gruslagt, men det er noe asfalt. Du går hele veien langs Glomma, og det er flere rasteplasser under veis. Starter du turen fra Glåmlia, passerer du Guttebadet, Tråstad skanse, det gamle sundstedet over til Norsenga, mølleruinene og en rekke andre historiske plasser. På den andre siden av elven ser du flotte trebygninger som Hov, Lunderbye Nor og jernbanestasjonen.

Strekningen er 5,3 kilometer på flatt terreng.

Powered by Labrador CMS