I år tar naturligvis Kongsvinger Røde Kors hensyn til smittevern ved deres juletre i Gågata, som kom på plass torsdag og står til 16. desember.
I denne perioden kan alle med hjerte for det, sørge for at barn får det de ønsker seg og trenger til jul.
Siden 2018 har Kongsvinger Røde Kors hatt «ønske-treet», og for mange har det blitt tradisjon å ta turen innom, ta med seg et hjerte og oppfylle et barns ønske. Det første året kom det inn et par hundre gaver, og i fjor var antall gaver oppe i 320.
Dette gleder Ottar Delerud, en av de frivillige i Røde Kors og primus motor for prosjektet i Kongsvinger. Han håper at koronapandemien ikke setter en stopper for givergleden.
— Det er jo litt spesielt i år, men vi tar smittvernhensyn her i Gågata, sier han.
Det er hjelpeapparatet, for eksempel NAV, psykisk helse, barnevern eller helsesøster som videreformidler barnas ønsker til Kongsvinger Røde Kors.
— Treet er fylt med ønsker. Det er opp til befolkningen å velge seg ut et hjerte og barn de vil glede til jul. Så leveres hjertet og ferdigpakket gave til Røde Kors i Gågata.
Delerud påpeker at det ikke er storslåtte ønsker. Blant annet er det ei jente på fire år, som har fått sitt ønske hengt opp: Effekter fra barnefilmen «Frost». Det går mest i ønsker om vinterklær og vintersko.
Annonse
Delerud viser til at landsgjennomsnittet for barn i lavinntekstfamilier er på 10 prosent. 16 prosent av barna i Kongsvinger lever i lavinntekstfamilier.
— Dette treffer der det skal treffe. Det er barna selv som kommer med ønsker, og får det de trenger til jul.
— Dette er hjertebarnet vårt, og jeg mener det er blant det viktigste Kongsvinger Røde Kors gjør.
For julen er spesiell.
— Det som er ille ellers i året, blir ekstra ille når det nærmer seg jul. Da blir forskjellene enda tydeligere.
Kongsvinger Røde Kors var tidlig ute med prosjektet. De fikk ideen fra Hamar, som har hatt det siden 2016, og som igjen hentet ideen fra Larvik Røde Kors. Siden har frøet til «ønske-trærne» blitt sådd rundt om i landet. I år har Kongsvinger fått henvendelse fra Rogaland om å dele sine erfaringer med prosjektet.