Onsdag ble det bekreftet mutasjonsvirus i Kongsvinger.Arkivfoto: Benedicte Bratås
Britisk virusvariant påvist i Kongsvinger
Kongsvinger kommune følger tre tilfeller av den mer smitsomme, britiske mutasjonen. Kommunelegen forklarer hva innbyggerne må forholde seg til fremover med en forsterket «TISK».
Den siste tiden har smitten i Norge økt etter at den britiske mutasjonen av koronaviruset har bitt seg fast. Den britiske virusvarianten dominerer på Østlandet, og kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp opplyser til Mitt Kongsvinger at det er denne mutasjonsvarianten som nå er påvist også her.
Hun understreker at det er forventet. Det har vært et økende trykk av mutert virus i vår bo- og arbeidsmarkedregion. Det er heller ikke store forskjeller i hvordan kommunen jobber med tilfellene av mutasjonsvirus.
— I smittearbeidet den siste måneden har vi jobbet som om det potensielt skulle vært en av de kjente virusmutasjonene i hvert smittetilfelle, sier Smedtorp.
Forsterket TISK
Onsdag ble det bekreftet. Kongsvinger kommune opplyste i en pressemelding at de per nå følger opp tre slike mutasjonstilfeller. Alle tilfellene spores til smitte i en annen kommune.
Enn så lenge har man oversikt. Smittesporing er gjennomført, samtlige nærkontakter er satt i karantene og testes etter retningslinjene.
— Men vi kan ikke forvente å være så heldige fremover, sier kommunelegen.
Antall personer i karantene i Kongsvinger per nå omtales som lavt, rundt 30 personer. Innbyggerne må likevel forberede seg på at flere kan havne i karantene fremover. Og konsekvensene i form av antall i karantene kan bli betydelige. Det kan slå uheldig ut for skoler, arbeidsplasser og aktiviteter.
Annonse
— Virusmutasjoner må slås ned på med en forsterket TISK-strategi. Det innebærer blant annet mer utstrakt testing og karantenesetting, sier Smedtorp.
TISK står for testing-isolering-smittesporing-karantene. Kommunen opplyser å ha god testkapasitet, og svar foreligger innen 1-3 dager.
Dersom du har sannsynlig eller påvist covid-19, må du isoleres. Nærkontakter til den smittede pålegges karantene og bør testes straks og igjen etter syv døgn. Husstandsmedlemmer til en nærkontakt er ikke vanligvis i karantene. Men forsterket TISK innebærer at også nærkontaktens husstandsmedlemmer oppfordres til å være i «ventekarantene» frem til nærkontakten har fått negativt svar på første test.
Også andre i miljøet rundt den smittede kan bli bedt om å teste seg og holde seg hjemme til testresultatet er klart.
Det vurderes hele tiden en forsterket TISK- strategi ved oppfølging av nærkontakter i utbrudd, uavhengig av virusvariant. Kommunen har benyttet seg av forsterket TISK tidligere, for eksempel ved skoler og barnehager hvor man potensielt kan ha vært utsatt for koronasmitte. Hele klasser eller avdelinger har blitt satt i ventekarantene i påvente av prøvesvar.
Mer smittsom variant
Mutasjoner er den naturlige måten organismer tilpasser seg omgivelsene, understreker kommuneoverlege Smedtorp. Det er tilfeldige endringer som skjer når viruset deler seg. De fleste endringer er uheldige for viruset, mens noen gir viruset gunstigere betingelse.
Ifølge FHI er det minst 15 forskjellige virusvarianter registrert i Norge, hvor den britiske er mest utbredt. Allerede tidlig i desember spredde den britiske varianten seg til landet. Tall fra NTB viser at det til nå er påvist over 1500 tilfeller av virusvarianten i Norge.
Det er slått fast at den britiske varianten (VOC 202012/01, også kalt B.1.1.7) er mer smittsom.
— Kommunen følger ekstra nøye med på variantene som er mer smittsomme. Vi forstår at folk er lei etter ett år med koronapandemi, og vi ser tendenser til at man har økt antall nærkontakter den siste tiden. Jeg vil strengt oppfordre til at alle møter og arrangementer som kan gjennomføres digitalt blir gjennomført digitalt, og minner om anbefalingen om hjemmekontor. Det er summen av nærkontakter i løpet av en uke som er avgjørende, sier Smedtorp.
Beskjeden fra kommunelegen er at dersom vi ikke klarer å holde antall nærkontakter nede, kan det medføre at strengere lokale tiltak fremover. Det er samme beskjed som kom fra nasjonalt hold.
Erna Solberg (H) varslet tirsdag strenge nye tiltak hvis smittespredningen ikke går ned. Solberg varslet også at kommunelegene skal kunne iverksette lokale tiltak raskere enn i dag.