— Foreløpig ser det rolig ut i etterkant av påsken. Men vi må være forberedt på økt smitte, sier kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp.
Arkivfoto: Geir Christiansen
Kongsvinger ser ingen stor smitteøkning etter påsken
Noen gode og litt dårligere korona-nyheter tirsdag 13. april: Dette er status for vaksineringen og smitte i kommunen vår.
Dårlig vaksinenytt la en demper på tirsdagens pressekonferanse, hvor statsminister Erna Solberg (H) kunngjorde at regjeringen starter første trinn i gjenåpningen.
Johnson & Johnson, som produserer en vaksine som etter planen skal fullvaksinere 1,9 millioner nordmenn innen august, utsetter utrullingen av vaksinen til Europa. Sjeldne blodpropper og lave blodplater, som også er avdekket med AstraZeneca-vaksinen, har ført til en gransking.
Vaksinen fra AstraZeneca er fortsatt på vent. I Kongsvinger var det prioritert helsepersonell som frem til pausen fikk AstraZeneca. De øvrige innbyggerne har fått og får Pfizer-vaksinen, opplyser kommunen.
Halvveis i vaksinegruppe fire
I forrige uke begynte Kongsvinger på ny vaksinegruppe. Gruppe 4 er alder 65-74 år og personer mellom 18 og 64 år med alvorlige sykdommer.
Fra neste uke regner kommunen med å være halvveis i denne gruppen, opplyser kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp til Mitt Kongsvinger.
Se Folkehelseinstituttets prioriteringsrekkefølge her
Effekten av vaksineringen blant eldre er færre sykehusinnleggelser og færre dødsfall. Gruppe fire markerer vaksinestart på yngre grupper, hvor målet er flokkimmunitet.
Dette er flokkimmunitet
Oppstår når så mange personer i befolkningen har beskyttende immunitet mot et virus at viruset ikke finner personer å smitte for å føre sykdommen videre.
Utstrakt vaksinering av så mange som mulig er den beste måten å oppnå flokkimmunitet på.
Flokkimmunitet i en befolkning oppstår ved vaksinering eller smitte fra selve viruset.
Kilde: NHI
— Jo større andel som vaksineres, jo større sannsynlighet er det for at samfunnet igjen kan åpnes til en mer normal hverdag, forklarer kommuneoverlegen.
I april ble antall vaksinedoser som sendes ut til landets kommuner nesten doblet. Kommuneoverlegen påpeker at Kongsvinger får informasjon om antall doser 1-2 uker før levering.
Kongsvinger får 714 vaksinedoser i uke 15 (neste) og 658 doser i uke 16.
Dersom verken AstraZeneca- eller Johnson & Johnson-vaksinen blir tatt i bruk, kan vaksineringen av alle over 18 år bli forsinket i inntil tolv uker.
– Forsinkelsen blir betydelig om AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaksinene ikke tas i bruk, et sted mellom åtte og tolv uker har vi estimert. Men det vil først og fremst ha noe å si for de yngre, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI på tirsdagens pressekonferanse.
Da vil siste stikk blant de over 18 år bli satt i oktober.
FHI la i slutten av mars frem sitt vaksinescenario, basert på anslag for når vaksinene var ventet. Innen midten av juli skulle alle voksne over 18 år ha fått sin første dose med koronavaksine, lå det an til da. I scenarioet antas det at AstraZeneca vil tas i bruk igjen.
Ingen stor smitteøkning etter påsken
Statsminister Erna Solberg (H) presenterte tre grunner til at hun føler seg trygg på å starte gjenåpningen av Norge nå: Det er utviklingen i smittesituasjonen og sykdomsbyrden, kapasiteten i helsevesenet og antallet vaksinerte.
– Tiltakene som ble innført før påske synes å ha god effekt. Derfor reverserer vi disse tiltakene nå fra og med fredag, sa Solberg.
Statsministeren understreker samtidig at de nasjonale lettelsene ikke vil få betydning for alle. Hun bekrefter at folk som bor i Oslo og Viken fortsatt må leve under strengere begrensninger enn andre deler av landet.
I Kongsvinger ser det foreløpig rolig ut smittemessig etter påsken. Det ble mandag meldt om tre nye smittetilfeller siden lørdag.
Kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp er likevel forberedt på økt smitte i kommunen.
— Vi må, som tidligere informert, være forberedt på økt smitte. Det er viktig at innbyggerne fortsatt er flinke til å teste seg ved symptomer og følger nasjonale anbefalinger.