Vaksinering av innbyggerne i Kongsvinger foregår i Holthallen. Vaksinelokalet har kapasitet på 700 personer daglig.

Har mottatt AstraZeneca

Fra denne uken er to vaksinetyper i bruk i Kongsvinger. Eldre over 65 år og visse personer i risikogruppene får ikke AstraZeneca, men ikke fordi den regnes som en dårligere vaksine.

Publisert Sist oppdatert

Vaksinekoordinator Linda Langfoss Utgård opplyser til Mitt Kongsvinger at kommunen har mottatt 100 doser med AstraZeneca denne uken. Frem til nå har kommunen kun fått vaksinen Comirnaty fra BioNTech og Pfizer.

— Koronavaksinen fra AstraZeneca forbeholdes personer under 65 år uten underliggende risikofaktorer. I likhet med vaksinen fra Pfizer gis også denne vaksinen i to doser, men med noe økt intervall enn Pfizer, sier Langfoss Utgård.

Anbefalt intervall er på 9-12 uker for AstraZeneca, kommer det frem i et informasjonsbrev fra Folkehelseinstituttet sendt til kommunelegen. I brevet vises det også til at det er på grunn av mangelfull dokumentasjon at AstraZeneca ikke er anbefalt for eldre.

Disse skal ikke få AstraZeneca

Har du en av følgende sykdommer/tilstander, skal du ikke få AstraZeneca-vaksinen:

  • Organtransplantasjon
  • Immunsvikt
  • Hematologisk kreftsykdom de siste fem år
  • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
  • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eks. ALS, Downs syndrom)
  • Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon

Kilde: Folkehelseinstituttet

Smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, har tidligere gått ut i mediene og sagt at de ikke har grunn til å tro at vaksinen fra AstraZeneca er dårligere enn Pfizer og Moderna.

Mens mRNA-vaksinene Pfizer og Moderna har en beskyttelsesgrad på opp mot 90 prosent, er estimatet for AstraZeneca-vaksinen 60 prosent. I tillegg viser andre studier at beskyttelsen kan være enda høyere, rundt 76 prosent etter første dose.

Det ikke uvanlig at vaksiner har effekt på 50–60 prosent. Ifølge FHI har influensavaksinen som gis årlig i Norge en beskyttelsesgrad på 60 prosent.

Tilbys helsepersonell

De med underliggende sykdommer generelt, kan få AstraZeneca. For personer i prioriteringsgruppe 4 (65-74 år og samtidig personer mellom 18 og 64 år med visse alvorlige sykdommer) anbefales en av de to godkjente mRNA-vaksinene.

For de med alvorlige sykdommer skyldes det nettopp forskjellen på effekt mellom AstraZeneca og Moderna og Pfizer.

Kongsvinger har ikke mottatt vaksinedoser med Moderna. Det er på oppfordring fra FHI at kommunene bruker AstraZeneca-doser til helsepersonell.

— Denne uken vil kun prioritert helsepersonell tilbys AstraZeneca. Selv om det betyr at helsepersonell får mer enn 20 prosent av nye doser denne uken, så vil dette jevne seg ut over tid da forsyningene ikke vil komme ukentlig. AstraZeneca vil fra uke 8 være eneste vaksine som tilbys utvalgt helsepersonell, sier Linda Langfoss Utgård.

Saken fortsetter

Advarer om svindelforsøk

Ifølge Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK er 1410 personer i Kongsvinger vaksinert med første dose og 444 personer vaksinert med andre dose frem til 23. februar. Det kan være noe forsinkelser i vaksinasjonsregistreringen.

Forrige uke startet vaksineringen av befolkningen i Holthallen. Innbyggerne vil bli varslet når de kan ta kontakt for å bestille seg time til vaksinering.

Vaksinekoordinator Linda Langfoss Utgård sier kommunen har fått informasjon fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet om trusselbilde knyttet til koronavaksinasjonsprogrammet og mulige svindelforsøk.

— Befolkningen kan være trygge på at fastlegene eller kommunen aldri vil kreve forhåndsbetaling eller registrering av kontonummer for å få vaksine. Vaksinen er og vil være helt gratis i hele vaksineringsperioden.

Kommunen og fastleger vil ta kontakt via telefon/SMS, og vil ikke tilby vaksine via e-post eller sosiale medier. Dersom noen erfarer forsøk på svindel bes de om å ta kontakt med kommunen.

Powered by Labrador CMS