Beboere ved Langelandhjemmet er blant de første som får vaksinen i Kongsvinger.Arkivfoto: Benedicte Bratås
Starter vaksinasjonen i Kongsvinger til uka
Den første store leveransen er nok til å vaksinere nesten to sykehjem i kommunen. Vaksinasjonen i Kongsvinger starter på Langelandhjemmet og Skyrud demenssenter neste uke.
Det er ved Langelandhjemmet og Skyrud demenssenter at vaksinasjonen i Kongsvinger starter neste uke, opplyser hun. Sykehjemmene har fått informasjon og har bekreftet at de er klare til å starte vaksineringen.
Dette er i tråd med nasjonale retningslinjer og den detaljerte prioriteringsrekkefølgen til Folkehelseinstituttet, som sier at beboere i sykehjem skal vaksineres først. I starten vil det ikke være nok koronavaksine til alle de anbefalte gruppene, så den må gis til de som trenger det mest.
At vaksineringen starter på sykehjemmene gjør også det logistikkmessige ved vaksineringen enklere, ettersom det er de ansatte på sykehjemmene som vaksinerer beboerne.
— Det er også en klar fordel at beboere blir vaksinert der de oppholder seg. Samarbeidet med sykehjemmene har fungert utmerket, de virker forberedt og klare for vaksinering. De har allerede innhentet samtykke og skaffet en oversikt over hvilke beboere som ønsker vaksinen, sier Linda Langfoss Utgård.
Krever mer logistikk enn andre vaksiner
Det krever en god del planlegging når vaksinasjonen nå settes i gang i alle landets kommuner. Et krav fra FHI er at kommunene skal ha en egen vaksinekoordinator, denne jobben er det Linda Langfoss Utgård som har fått i Kongsvinger.
Annonse
Hun holder et godt tak i tøylene sammen med resten av vaksineteamet, som blant annet består av teamleder Arnhild Julseth på helsestasjonen, kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp og enhetsleder Anne Christine Ringstad-Nerli for Helse og Rehab.
— Kommunen får beskjed minst fem døgn i forkant om hvor mange doser vi får i neste levering. Vi må godkjenne antall doser, og får ikke flere doser enn vi kan håndtere. Ingen doser skal gå til spille, understreker vaksinekoordinator Linda.
Vaksinen må oppbevares i kjølebeholdere på minus 70 grader. Vaksinene er holdbare i fem døgn fra de er tatt ut av ultrafryser på sentralt lager. Vaksinene må settes i underkant av 4-5 døgn etter de kommer til kommunen. Deretter må de oppbevares i kjøleskap, og etter vaksinen er blandet er den holdbar i seks timer i romtemperatur.
— Det krever litt mer logistikk enn andre typer vaksiner. Så kan det hende at Norge godkjenner en vaksine til etter hvert. Da vil det være vaksine tilgjengelig på markedet fra flere leverandører. Har du fått en dose med Pfizer, må også den neste være Pfizer, forklarer hun.
Koronavaksinen Comirnaty fra BioNTech og Pfizer, som er godkjent i Norge, må tas i to doser med 21 dagers mellomrom for å gi full effekt. Ifølge FHI inntrer full effekt i løpet av en uke etter andre dose og i kliniske studier har vaksinen vist å gi 95 prosent beskyttelse. Hvor godt vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom og smittespredning, samt varighet av beskyttelse etter vaksinasjon, er foreløpig ikke klart.
— Hvis det er Moderna som blir godkjent i neste runde, som det ligger an til, er også dette todoseregime, sier Langfoss Utgård.
Det er naturlig at det er helsesykepleiere, som med sin erfaring med vaksinering, er behjelpelig som vaksinekoordinator i kommunen. Helsesykepleiere vil også bidra under vaksineringen, samtidig som det hentes flere sykepleiere inn når resten av innbyggerne i kommunen skal vaksineres. Enkelte fastlegekontorer kommer til å vaksinerer de øverste prioriteringsgruppene selv.
— Vi jobber for at alle som vil ta vaksinen, skal få tilbud så raskt som mulig, etter de forsyningene vi får fortløpende. Vi oppfordrer jo alle til å ta vaksinen, da den er godkjent sentralt. Vaksinen er frivillig og gratis. Vi ønsker at innbyggerne tar et informert valg, at de vet hva man sier ja til, og eventuelt nei til, sier Linda Langfoss Utgård.