Nå tar det opptil fire måneder å få psykisk helsehjelp
Kommunen ber om hjelp til å håndtere den psykiske helsekøen. — Dette er pasienter i alderen fra 18 år til 50 år som trenger behandling, og vi har derfor vurdert at det nå er helt avgjørende at vi får på plass nye tiltak for å kunne håndtere dette, sier kommunalsjef helse og mestring.
For tiden vil det kunne ta opptil fire måneder for å få behandlingshjelp i kommunen. Formannskapet er orientert om at det nå varsles om bistand til å håndtere situasjonen.
Rådmann Lars Andreas Uglem og kommunalsjef for helse og mestring, Cathrine Pedersen, orienterte på et møte i Formannskapet onsdag om statusen på koronasituasjonen. Her fikk også Formannskapets medlemmer informasjon om at situasjonen rundt psykisk helsevern for tiden er akutt i kommunen.
— Vi opplever en voldsom pågang av henvendelser for behandlingsbehov innen psykisk helsevern, og vi er derfor nødt til å ta noen grep, fortalte rådmann Uglem.
— Vi ser nå at det kan ta fire måneder fra en søknad til pasienter kommer til behandling. Vi forventer også at den store økningen av behov vi opplever bare vil fortsette, og ser med bekymring på utviklingen, var beskjeden Pedersen hadde til kommunens politikere.
Kommuneledelsen mener at endringer i kommunens ansvarsforhold omkring behandling av psykiatriske pasienter i kombinasjon med den langvarige koronasituasjonen er noen av årsakene til at behandlingstilbudet nå er langt fra godt nok og at behandlingskøene bare vokser.
Helt nye pasienter
— Vi opplever en rekke nye søkere som er pasienter som er helt nye for oss i forhold til tidligere. Dette er pasienter i alderen fra 18 år til 50 år som trenger behandling, og vi har derfor vurdert at det nå er helt avgjørende at vi får på plass nye tiltak for å kunne håndtere dette, sier Pedersen.
Kongsvinger har tatt opp problemstillingen med arbeidsutvalget ved Ahus. Pedersen orienterte Formannskapet om at situasjonen nå er så alvorlig at det vil rettes en henvendelse til Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) for å orientere om situasjonen i kommunen.
— Vi må be Statsforvalteren om råd for måten vi skal håndtere dette på. Det vil også være avgjørende at det kommer på plass tiltakspakker for å kunne redusere køene og behandlingstilbudet, varslet Pedersen, som ønsket å informere politikerne om henvendelsen fylket nå får fra Kongsvinger.
Varaordfører Eli Watne uttrykte på politikerne vegne at hun var fornøyd med at kommuneledelsen nå flagget problemene, men var samtidig klar på ønsket om at Formannskapet skulle holdes oppdatert på situasjonen:
— Det er viktig at kommuneledelsen med dette holder Formannskapet løpene oppdatert på dette for at vi skal kunne følge denne alvorlige situasjonen videre framover, ba varaordføreren om i Formannskapets orientering.