Veterinær Therese Haagensen i Glåmdal Dyreklinikk er opptatt av at dyre-eiere tar ansvar for potensiell smittespredning, spesielt hvis man sitter i isolasjon eller karantene.

Her må dyre-eierne bruke munnbind

Kanskje har du ikke tenkt så mye over det, men veterinær Therese Haagensen ved Glåmdal Dyreklinikk i Kongsvinger mener det er viktig at eiere av kjæledyr også bidrar til å redusere smitterisikoen.

Publisert

I dyreklinikken på Sunde-hjørnet i Sentrum Syd tar de stort sett imot smådyr som pasienter – og flesteparten av dem er enten katter eller hunder.

— Det har vært en hel del oppriktig bekymring, spesielt blant hundeeiere, til hvordan man skal håndtere smittevern sammen med dyr. Rent generelt kan vi så langt fastslå at all forskning viser at dyr ikke er smittespredere, sier veterinær og innehaver Therese Haagensen.

Ikke for tett kontakt

Hun er imidlertid klar på at det likevel er viktig at man tar nødvendige forholdsregler dersom man er smittet, sitter i isolasjon eller er satt i karantene.

— Hvis du er satt i karantene eller isolasjon bør du for eksempel ikke la hunden sleike deg i ansiktet. Den bør heller ikke sove i samme seng som deg, og du må være nøye med håndvask hver gang du har vært i nærkontakt med dyret. Dette er helt reelle råd fra veterinærinstituttet, opplyser hun.

Dette innebærer at det i utgangspunktet ikke er noen risiko knyttet til pass av dyr for folk som er satt i isolasjon eller karantene.

— Vårt råd er at man er grunnleggende forsiktig. Hvis man ikke må ta hånd om et dyr som man vanligvis ikke har i sin husstand, så bør man ikke gjøre det. Viruset kan finne andre former i andre arter. Vi vet såpass lite ennå om de langsiktige virkningene av viruset, men all historikk og erfaring tilsier at tettheten mellom dyr og mennesker kan være en utfordring, og utgjøre en potensielt høyere risiko. Vi vet bare ikke for hvem eller hva, sier veterinæren.

Nødvendig med munnbind

I mars og april stengte Therese ned hele klinikken for dyreeierne. Man måtte levere fra seg pasienten og pent vente på utsiden.

Nå strammer hun til igjen etter en forholdsvis åpen periode, men gjør det mulig for at en eier kan være med inn. Dette forutsetter bruk av munnbind. Eier blir også henvist til en merket plass, mens dyrepleieren vil håndtere dyret.

— Vi vil gjerne ha beskjed på forhånd dersom et dyr vi skal behandle kommer fra et hjem der det er noen som er smittet, sitter i karantene eller er i isolasjon. Det er viktig for oss å være klar over hva slags rammer dyret har vært i før det kommer til oss, mener Therese Haagensen.

Hos Glåmdal Dyreklinikk kan også dyret leveres til behandling mens eier vente i bilen eller ute på parkeringsplassen.

Powered by Labrador CMS