Dette er topplista over Vinmonopolets utslag som økte mest i oktober. Her er Kongsvinger på tredjeplass. Men hvis vi legger sammen alle månedene i år og sammenligner med samme periode i fjor, er det ingen tvil om hvor økningen har vært størst.Foto: Geir Christiansen
Ingen andre er i nærheten av Vinmonopolet i Kongsvinger
100 prosent økning i salgsvolum er mye. Men 175 prosent? Det er helt vilt. Nettopp derfor troner Vinmonopolet i Kongsvinger øverst på salgsstatistikken i Norge.
Det er de helt ferske tallene fra Vinmonopolet som kan fortelle at Kongsvinger er på toppen av lista.
Hvis man sammenligner salgstallene i antall liter i perioden januar til og med oktober i 2019 med 2020, så har Kongsvinger-butikken økt med 192.391 liter – det tilsvarer en økning på 175 prosent.
Ingen utsalg i hele landet kan måle seg med denne utviklingen. De andre er ikke engang i nærheten.
Hvis vi bare tar ut tallene for oktober isolert og sammenligner 2019 med 2020, så var økningen hele 186 prosent for Kongsvinger. Likevel ga dette «bare» bronseplass på den nasjonale lista, knepent slått av Sarpsborg og Halden.
Enorm vekst i ansatte
Den enorme veksten i salgsvolum gir seg naturlig nok også utslag i bemanningen av en organisasjon som får en helt ny hverdag å forholde seg til.
— Det første jeg gjorde etter at grensene stengte i vår, var å doble arbeidsstokken. Vi måtte ha inn 7-8 nye ansatte veldig raskt for å kunne håndtere kundetilstrømmingen og volumveksten, forklarer butikksjef Monica Sørpebøl i Kongsvinger.
Flere av de ansatte som Monica Sørpebøl har ansvaret for, har sine arbeidsoppgaver fordelt mellom både Kongsvinger og Flisa. Hun setter inn ressursene der de trengs best. Og nettopp derfor er det heller ikke mulig å konstatere at Vinmonopolet i Kongsvinger har fått alle de nyansatte ressursene.
Annonse
— Men jeg har akkurat ansatt to nye med utgangspunkt i Kongsvinger, og flere kan det bli med tanke på jula, sier Monica.
Økningen lar seg ikke stoppe
Volumveksten ved Kongsvinger-avdelingen ser ikke ut til å ha bremset opp. Årsaken er selvsagt at grensene er så godt som stengt, at taxfree-salget nær sagt er ikke-eksisterende, og at utelivet har blitt rammet av en hel rekke ulike innstramminger. Folk er mer hjemme, reiser mindre, og slik sett benytter seg av det lokale tilbudet i langt større utstrekning enn tidligere.
— Vi må også huske på at verken Eidskog eller Grue har egne polutsalg, slik at Kongsvinger naturlig nok også får mye av dette salget i tillegg nå. Det er vel slik at vi i realiteten har monopol, og statistikken viser hvilket potensial som ligger der, konstaterer butikksjef Monica.
Alle må bidra på jobben
Uansett har det som i utgangspunktet er en svært beklagelig situasjon bidratt til at noen virksomheter i Norge får mer å gjøre. Enkelte til og med veldig mye mer.
Med torsdagens innstramming av tiltak og økende kontroll med at de virker, ser det heller ikke ut til at den situasjonen vi kjenner som hverdagslig skal gå over med det første.
— Alle mine ansatte gjør alle oppgaver. Vi tar imot varer som kommer inn døra, fyller inn i hyller, driver med kundebehandling, og ikke minst ivaretar smittevern. Det siste har vi hatt 100 prosent fokus på hele tiden, sier hun.
Godt planlagt logistikk
Det er trangt om plassen i Vinmonopolets lokaler i Kongsvinger, det vet de fleste som har vært kunder der det siste halve året. Nå er det blitt naturlig med kø utenfor, vakthold i døra, spriting før man går inn – og bare et visst antall kunder som handler samtidig.
— Jo flere kunder, desto flere ansatte på hver post slik at vi kan gjennomføre oppgavene våre på en god nok måte. Vi har noen utfordringer med logistikken siden lageret er så lite, men med tett samarbeid og grundig planlegging har vi fått til et system som fungerer. Vi har mange dyktige ansatte som virkelig oser av arbeidsglede, selv om hverdagene er krevende, presiserer Monica Sørpebøl.
Kan bli mange arbeidsplasser
Utenfor Vinmonopolets lokaler i Kongsvinger kan også de to toppkandidatene på stortingslista for Frp, Tor André Johnsen og Johan Aas (fra Kongsvinger), konstatere at det er kø midt på en vanlig torsdag.
— Det er denne handelen vi så gjerne skulle hatt på norsk side – for all framtid, sier de to.
— Denne perioden med koronapandemi viser at det er mulig å skape veldig mange arbeidsplasser i dette distriktet bare vi får orden på avgiftene. Vi må ned på svensk nivå hvis vi skal tenke at norsk varehandel skal ha noen sjanse mot den svenske, og vi skal jobbe for at regjeringen forstår alvoret i situasjonen, sier Tor Andre Johnsen og Johan Aas.