It-angrep er en trussel som vil vedvare.
It-angrep er en trussel som vil vedvare.

IT-angrep er en trussel som vil vedvare

Forrige helg ble Østre Toten kommune utsatt for et stort hackerangrep som har satt hele kommunens IT-infrastruktur ut av spill. – Vi må erkjenne at denne type angrep kan skje, sier daglig leder i Hedmark IKT, Edvard Lysne til Mitt Kongsvinger.

Publisert

Det var forrige helg at Østre Toten ble utsatt for et stort hackerangrep som satte hele kommunens IT-infrastruktur ut av spill. Viktige systemer ble hacket, og sensitiv data kan være på avveie. Kongsvinger kommune får sine IT- tjenester fra Hedmark IKT, som er et interkommunalt selskap eid av sju kommuner i Innlandet. Østre Toten er ikke en del av Hedmark IKT.

Opplever regelmessige angrepsforsøk

Edvard Lysne er daglig leder i Hedmark IKT,.
Edvard Lysne er daglig leder i Hedmark IKT,.

Edvard lysne, daglig leder i Hedmark IKT sier til Mitt Kongsvinger at deres personell raskt var i kontakt med Østre Toten kommune for å få bedre innsikt i hva som hadde skjedd. Deretter gjennomgikk de sine egne logger for å se om det hadde vært tilsvarende forsøk i Hedmark IKT sine systemer, hvilket det ikke hadde vært.

— Dette angrepet viser en råhet og raffinement hos de som har utført angrepet. Det viser også hvor ille det kan gå for de som blir utsatt for et slik angrep, sier Lysne.

— IT har blitt infrastruktur på lik linje med strøm og vann, og for oss betyr det at vi alltid må være på vakt, og at vi må prioritere sikkerhet, samt bygge nødvendig kompetanse.

Hedmark IKT opplever regelmessig angrepsforsøk av ulik type og omfang mot sine løsninger.

En trussel som vil vedvare

Hedmark IKT har et faglig godt teknisk miljø på sine to kontorer, og har i tillegg avtaler med tredjepartsaktører for supplerende kompetanse.

– For å håndtere slike situasjoner kreves det robuste fagmiljøer, sier Lysne.

Videre kan han fortelIe at de har noen andre løsninger enn hva de har fått opplyst at Østre Toten har.

— Men vi må også erkjenne at dette er en trussel som vil vedvare, avslutter Edvard Lysne, daglig leder i Hedmark IKT.

I Kongsvinger leverer Hedmark IKT også tjenester til Glåmdal legevakt, GIVAS, Glåmdal brannvesen, Glåmdal voksenopplæring, Kongsvinger kirkelige fellesråd og fengselshelsetjenesten Kongsivnger.

Powered by Labrador CMS