Forfatteren, som er oppvokst i Kongsvinger, har mottatt svært gode anmeldelser for romanen «Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet».
Torsdag kveld var Heidi Linde på biblioteket i Kongsvinger, for å snakke om forfatterskapet og sin nyeste roman sammen med Hanne Bjugstad, en av bibliotekets ansatte.
Linde forteller innledningsvis at hun er overrasket over tilbakemeldingene fra kritikerne. Om sin nyeste bok sier hun selv:
— Det er jo bare hverdagsliv.
Den suksessfulle forfatteren legger ikke skjul på nervøsiteten i forkant av utgivelser. Men mest nervepirrende for henne er det likevel underveis i skriveprosessen.
— Det er da tvilen er der. Selv om forlaget har gitt tilbakemeldinger på at det er bra, tenker jeg: «er jeg genial eller idiot nå?»
— Genial
Annonse
«Foruten å ha valgt en førsteklasses tittel, kan jeg allerede nå slå fast at Heidi Linde har klart det igjen: Å kapre det etablerte voksenlivet ved å skildre all kompleksiteten som bor i det banale i hverdagen,» skrev litteraturkritiker Shana Fevang Mathai i sin anmeldelse.
«Genial» er ordet Hanne Bjugstad bruker om tittelen.
Heidi Linde forteller at tittel er det aller første hun bestemmer seg for. Det gjelder også for 2011-romanen «Nu, jävlar», hvor handlingen i boka er lagt til Kongsvinger.
«Aldri har jeg vel lest en bedre beskrivelse av hvordan det føles å hente et trassig barn i barnehagen,» lyder anmeldelsen fra VG om Lindes siste.
De som hadde tatt turen til biblioteket denne kvelden fikk også et innblikk i hvordan prosessen foregår når Linde, som har bakgrunn som manusforfatter, gir liv til sine karakterer.
Allerede fra start har hun et visst inntrykk på hvem karakteren er, forteller hun.
— Men det skjer mye underveis i prosessen, sier hun, og eksemplifiserer med karakteren «Linn», som i romanen introduserer som en overfladisk person.
— Men så føler man med henne. Hun ender opp som et helt menneske. Jeg tar meg selv i å bekymre meg for karakterene, og de dilemmaene de står overfor. Jeg kan våkne opp midt på natta og tenke på det.
Lite likestilte
Og det er nettopp det: kvinner som våkner midt på natta - i full beredskap - på grunn av planleggingsdager, barnebursdager og handlelister, som har inspirert kvinne.
— Skriveprosessen tar utgangspunkt i noe jeg vil undersøke, noe jeg er nysgjerrig på, sier hun.
Utgangspunktet for boka fant hun i en NRK-artikkel om «det tredje skiftet». Hun forklarer:
— Det første er lønnsarbeidet. Det andre er konkrete oppgaver, som å følge til barnehagen. Det tredje skiftet er å organisere livet, alt som skal ordnes, alt som skal kjøpes.
— Der opplever mange kvinner at de er ganske lite likestilte.
Saken fortsetter under bildet
I løpet av kvelden får Linde flere gjenkjennende nikk.
Flere trekker på smilebåndet når hun introduserer karakteren «Vigdis», som er i full sving med adventskalendergaver til sine tre barn. Selv det eldste, som har flyttet ut, påpeker at kalendergaver må man ha.
Arbeid i «det tredje skiftet» synes best hvis det gjøres dårlig eller ikke gjøres
— Men dette er ikke en hyllest til damer som klager, understreker Heidi Linde.
— Personene i romanen snakker ikke sammen ordentlig. I stedet klages det over husarbeid.
«Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet» omtales som en roman om moderne samliv.
— Ikke minst oppleves den som en roman om moderne samfunn, påpeker Hanne Bjugstad.
Bokbadet med Heidi Linde kommer som podkastepisode i bibliotekets podkast «Litt prat», som er et samarbeid med Åsnes bibliotek. Podkasten kan du lytte til her.