– All viktig HMS-informasjon er samlet på denne oppslagstavla på byggeprosjektet, forteller Lars Christian Stømner hos Ø.M. Fjeld.Foto: Jan Tveita
Deltar i prisbelønnet sikkerhetsprosjekt
Ø.M. Fjeld er opptatt av at medarbeiderne de har ute på anlegg ikke skal bli fareblinde. Nå har de vært med på å utvikle et prisbelønnet sikkerhetsprosjekt.
Det er Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA) som er initiativtaker til prosjektet Fareblind, og som fikk med seg en rekke store entreprenørvirksomheter – deriblant Ø.M. Fjeld. I desember kunne SfS BA innkassere to priser sammen med byrået HyperRedink, som har utviklet og produsert kurset. Fareblind ble gullvinner i kåringen Max Marketing Mix, i kategorien «Internmarkedsføring».
De 6 største farene
· Fallende gjenstander.
· Fall fra høyde.
· Eksplosjon.
· Elektrisk spenning.
· Konstruksjonssvikt.
· Menneske vs. maskin.
– Vi i Ø.M. Fjeld tar sikkerhet på alvor og bestemte oss tidlig for å delta i prosjektet Fareblind, sier Lars Christian Stømner, leder HR i Ø.M. Fjeld-konsernet.
Ø.M. Fjeld representerer en ulykkesbelastet næring. Sammen med jord- og skogbruk har bygg og anlegg de siste årene vært de mest skadeutsatte sektorene i norsk arbeidsliv, viser statistikken. Det er også i disse næringene de alvorligste ulykkene inntreffer, dessverre også dødsulykkene. Gjennomsnittet ligger på mellom seks og åtte arbeidsskadedødsfall i året, men i 2019 skjedde det hele ti dødsulykker i bygg og anlegg, viser ferske tall.
Dette er prosjekt Fareblind
Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA) har sammen med flere av de største entreprenørene utviklet Prosjekt Fareblind, som er næringens grunnleggende sikkerhetskurs. Kurset gir sikkerhetsopplæring for alle som skal utføre arbeid på en bygge- eller anleggsplass, og kurset er gratis.
Både byggherrer og entreprenører stiller i stadig økende grad krav om at kurset skal være gjennomført før man får lov til å komme inn på byggeplassen, og hittil har mer enn 22 000 gjennomført kurset. Det er for øvrig kommet på flere språk, det er nå på norsk, svensk, engelsk, polsk, litauisk, italiensk og spansk.
Kurset gir kunnskap om de seks største fareområdene og livreddende regler knyttet til disse. Og ikke minst – kurset skal bidra til å forebygge fareblindhet.
– Arbeidsgiver plikter å legge til rette for sikkerhet på arbeidsplassen, samtidig som vi alle må være oppmerksomme på de farene som omgir oss, sier Stømner, som tilføyer at Ø. M. Fjeld heldigvis har vært forskånet for alvorlige arbeidsulykker de siste årene.
– Hittil har mellom 75 og 80 prosent av våre rundt 500 ansatte, inkludert ansatte i datterselskaper, gjennomgått kurset. Målet er at alle skal gjennom.
Stømner understreker at kurset Fareblind ikke erstatter, men supplerer den allerede eksisterende sikkerhetsopplæringen alle må gjennom før de slipper inn og kan arbeide på et byggeprosjekt.
– Konkurransen om oppdrag og jobber er knivskarp selskapene imellom, men når det gjelder sikkerheten, så samarbeider vi, slår Stømner fast.