Stig Johnny Henriksen har fotografert 170 ulike fuglearter, og drømmer stadig om å forevige flere på foto.

Stig Johnny Henriksen:
Med blikk for fugl

I over 40 år har Stig Johnny Henriksen fotografert fugler. Hele 170 arter har det blitt i fotosamlingen hjemme i Kongsvinger. Se flere av hans bilder her.

Publisert Sist oppdatert

Stig Johnny Henriksen har i mange år kombinert interessen for fugler med interessen for foto. Siden han i 1979 kjøpte sitt første speilreflekskamera har han tilbragt utallige timer ute i naturen på jakt etter motiver han kan forevige med kameraet sitt. Fugleinteressen begynte allerede i ung alder med en far og noen onkler som var ivrige fuglekassebyggere og fugleinteresserte.

— Jeg startet med å bygge egne fuglekasser i ung alder, i tillegg så lånte jeg fars medlemsblader Norsk ornitologisk forening. Jeg fikk vel interessen nesten med morsmelka sier Stig Johnny, som bor på Åbogen, men innenfor kommunegrensen til Kongsvinger.

Svartspett

Mange tusen bilder i årenes løp

Da Stig Johnny Henriksen kjøpte sitt første speilreflekskamera i 1979 var alt analogt. Filmene måtte leveres inn til fremkalling, eller fremkalles i mørkerom. I løpet av årene har det blitt tusener av bilder, og fortsatt har Stig Johnny mellom 5000 og 6000 lysbilder fra den analoge tiden liggende i arkivet.

— Det har vært enda flere, men jeg har gått gjennom samlingen to ganger og scannet det beste materialet slik at jeg har det lagret digitalt.

Lappugle

I 2006 fikk han låne et digitalt speilreflekskamera for første gang, og kort tid etter gikk han selv til anskaffelse av et. I løpet av årene har Stig Johnny tatt bilder av cirka 170 ulike fuglearter.

Mange av artene må han reise langt for å ta bilder av. Femunden og Dovre er plasser han oppsøker årlig for å oppleve, og å ta bilder av fugler. I tillegg går ferden også til kystområder, og til forskjellige plasser i Sverige. I nærområdet er Varaldskogen en av favorittplassene i tillegg til områder rundt Svulrya på Finnskogen.

Mye arbeid bak et godt bilde

Det ligger mye forarbeid bak mange av bildene.

– Først må jeg finne ut hvor fuglen holder til og deretter lære hvordan fuglen beter seg. I tillegg så må jeg tenke på fuglens beste. Visse arter blir lettere stresset enn andre, og spesielt i hekketida er jeg forsiktig, og holder meg unna visse arter, forteller Stig Johnny.

Bak et godt bilde kan det være mange eksponeringer. Fuglen lar seg ikke regissere, men med mye observasjon så vet Stig Johnny at visse arter ofte setter seg på samme sted. Stig Johnny forteller også at det av og til dukker opp fotomuligheter helt tilfeldig. –Jeg kan være ute for å se etter en fugl, og plutselig dukker det opp en annen art.

Tiur

Instagram og utstilling

I 2015 startet Stig Johnny Henriksen sin Instagram-konto som en følge av at folk stadig vekk spurte hvorfor han ikke la ut bildene på nettet. I løpet av de fem årene kontoen har vært aktiv har Stig Johnny fått nesten 6.000 følgere.

— Jeg prøver å legge ut et bilde sånn cirka hver annen dag, og følger også sesongene med bilder relatert til årstiden, sier Stig Johnny.

I tillegg til Instagram har han også arrangert utstilling med bildene sine på biblioteket på Skotterud. To fuglekalendere har det også blitt til i samarbeid med Lorentz Moe.

Drømmer om å fotografere isfuglen

Det er visse fuglearter Stig Johnny er spesielt fascinert av. Ugler, hulrugende arter som hakkespetter, og rovfugl generelt er blant favorittene. Selv med 170 dokumenterte fuglearter i bildearkivet, er det også fugler han fortsatt drømmer om å ta bilde av.

— Isfuglen drømmer jeg om å få tatt bilder av, sier han. I fjor ble han tipset om en plass i Sverige der den sjeldne fuglen var observert. Men på grunn av korona ble det ikke mulighet for en fototur.

For å bli en habil fuglefotograf kan det lønne seg å begynne med fuglene som besøker fuglebrettet, forteller Stig Johnny.

— Fuglene på fuglebrettet er kjappe, og man lærer seg atferden til de ulike ved å studere dem på nært hold.

.

Powered by Labrador CMS