Kommentar

Hundeekspert Jan Mohn Andreassen mener det er viktig å ta hensyn til hunden når du skal gå tur.

Gå tur med hund, hvor vanskelig kan det være?

I Aktiv Hund-Glåmdal, hvor jeg blant annet jobber som hundelufter, har jeg gjort meg noen tanker rundt det å gå tur med hund. Er en tur bare en tur – eller ligger det mer i turen enn som så?

Jeg er så heldig at jeg får gå tur med mange hunder. Alle spesielle og unike på hvert sitt vis, alle med forskjellige interesser og behov. Hver eneste tur, skal være så optimal som mulig, sett fra hundens ståsted. Tanker rundt dette og andre hensyn har jeg nå lyst til å dele med deg.

Men hva er egentlig en optimal tur? Sannheten er at det vet jeg ikke. Ingen vet det, bortsett fra hunden selv. Hva som er interessant, endrer seg fra tur til tur, og helt sikkert endrer det seg underveis også.

Det syndes mye

Slik jeg ser det, er turen først og fremst for hunden. Hvorfor?

Fordi turen er en måte å finne ut hva som foregår i området der hunden bor, litt slik vi benytter sosiale medier. Hvem har gått langs løypa? Hvor lenge er det siden? Hvilken retning gikk den? Har noen løpetid? Nabokatta, hvor har den gjort av seg? Slike detaljer er viktig for hunden i dens hverdag.

Alt for ofte ser jeg hunder som løper ved siden av en som jogger eller en sykkel, kun med fokus på fremdrift. Andre ganger må hunden bare gå, uten å få bruke tid på å snuse. Jeg stiller meg følgende spørsmål: Er dette rettferdig? Hva får hunden ut av en slik tur?

Jeg har ingenting i mot at en hund er med på en jogge- eller sykkeltur, eller at den må gå pent i bånd når det er nødvendig, men at dette skal være hovedfokus for turen, tenker jeg er feil.

Hvordan optimalisere en tur?

Det er bare hunden selv som vet hva som er optimalt. For å gi hunden maks utbytte av turen, er alt jeg egentlig behøver å gjøre; følge hunden og dens nese. Verre er det ikke.

Når du går ut døra, la hunden få velge. Gi den friheten til å få velge hvor den vil gå. Stopper hunden for å undersøke en lukt eller en gjenstand, så la den få gjøre seg ferdig. Jeg garanterer at turen blir mer spennende og morsom for dere begge.

Om du ikke ønsker å gå i nærområdet, ta hunden med til et nytt sted og la den få velge hvor den vil gå. Altså dere deler på oppgaven, du velger området, hunden velger turen.

Innholdet på turen er viktigere enn lengden

Lar du hunden lukte, gir du turen et rikt innhold. Vi vet at hunder ser verden gjennom nesen, og all viktig informasjon kommer den veien. Skal hunden være fornøyd, må den få lov til å snuse.

Turens mål, er en hund som er både mentalt og fysisk sliten. Det gir en god søvn, som igjen er med på å redusere hundens stress i hverdagen.

Mentalaktivisering på tur

Går hunden lei av å følge nesa si, kan du legge inn andre elementer for å gjøre turen interessant og morsom. Du kan lage forskjellige søksaktiviteter - la hunden «jobbe», eller du kan legge inn balansetrening på forskjellige gjenstander. Gjøre noe hyggelig sammen og skape gode relasjoner, samtidig som hunden får fysiske utfordringer.

Mange hensyn å ta når man er på tur

Jeg tenker det er mange hensyn å ta når jeg lufter en hund. Skal huden da få hilse på alle den møter? Det er mitt ansvar som hundeeier og hundelufter å vise hensyn til de jeg møter.

Jeg må ha i tankene at de jeg møter, kanskje ikke vil hilse på min hund. Jeg har ingen forutsetninger for å vite noe som helst om hva eller hvem jeg møter.

Det kan være mange grunner til at hunder ikke skal møtes. Poenget er at jeg vet aldri hva jeg møter, så derfor behøver jeg heller ikke å slippe min hund bort til andre, og skape en mulig ubehagelig situasjon.

Det er ikke alle personer som liker hunder heller og det må jeg respektere. Jeg tenker derfor er det bedre å ligge litt i forkant og heller kalle inn hunden og gå i en bue rundt den man møter.

Gul sløyfe

Kommunikasjon er viktig, og «Gul sløyfe» er en fin måte å gjøre dette på. Men hva er «Gul sløyfe»?

Dersom du har en grunn til at hunden din hund ikke bør eller skal hilse på andre, kan du knytte en gul sløyfe i leiebåndet eller på selen til hunden. Dette betyr at dere ikke er interessert i å hilse, men ønsker å få gå i fred og ro for dere selv. Slik kan vi styre unna uheldige møtesituasjoner, og skape en hyggeligere tur for alle parter.

Løse hunder på tur

Hunder skal, etter min mening, ikke løpe løst med mindre innkalling sitter 110%. Er det viktig at hunden din får løpe løs, finn et inngjerdet område, eller et sted hvor du garantert ikke treffer andre.

For de som har reaktive hunder, er løshunder et sant mareritt, og man havner ufrivillig i en situasjon som i verste fall kan ende opp i veterinærbesøk og dyre regninger. Vær ditt ansvar bevisst og vis hensyn til andre hunder og hundeeiere.

Hva om du møter noen som er redd for hunder og din hund hopper opp på vedkommende? Slik hundeloven er pr i dag, kan dette få riktig uheldige konsekvenser om du treffer på rett person. Er du villig til å risikere dette ovenfor din hund? Slik egentlig, mener jeg?

Så søt hund du har, kan jeg få hilse?

Slike spørsmål kommer ofte når du er ute og lufter små hunder eller valper. Jeg svarer som oftest nei når jeg får dette spørsmålet. Først og fremst av hensyn til hunden.

Små hunder finner det ofte skummelt og truende når en person bøyer seg fremover og over hunden, og da gjerne med hele fronten av kroppen vendt mot hunden, uten å la hunden først få ta initiativ til hilsning.

Hvis du vil hilse, henvend deg til den som lufter og spør. Ignorer hunden og stå med siden til, la hunden ta initiativ og snuse på deg først. Sett deg ned på huk med siden til før du forsøker å berøre hunden. Trekker hunden seg unna, reis deg opp. Ikke forsøk å komme etter hunden for å vise at du ikke er farlig, den har vist at den ikke er interessert, respekter dette.

Appell til syklister

For oss som går med hund, er det ikke enkelt å høre når syklistene kommer susende. Spesielt ikke når dere kommer bakfra. Dersom syklistene hadde ropt et vennlig «hallo» eller gitt et pling med ringeklokken, og på den måten gi oss litt tid til å flytte oss ut av veien, tror jeg passeringer hadde blitt en langt hyggeligere opplevelse for alle, både syklister, hunder og hundeluftere.

Plukk opp etter hunden!

Det er mange som er flinke til å plukke, men vi kan bli flinkere. Hunders etterlatenskaper er kun avfallsstoffer. Dette fordi hundefôr i dag er så konsentrert at kroppen nyttegjør seg alt av næring. Om noe, er det en mulig smittekilde til spredning av sykdom. Derfor, plukk alltid opp etter hunden din.

En tur er ikke bare en tur

Dette var noen tanker rundt hund på tur. Det er hensyn å ta, til egen hund, og de man møter.

Det overordnede målet for turen er en fornøyd hund, både mentalt og fysisk. Er hunden fornøyd, blir vi også fornøyde. Mitt tips: Vis hensyn og kos deg masse på tur med din beste venn! God tur!

Ønsker du å vite mer om mental aktivisering, ta kontakt, så sender jeg deg mitt menatlaktiviseringshefte. Har du spørsmål om tur med hund, eller du har ønsker om andre tema du kunne tenke deg å få belyst, send meg gjerne en mail på aktivhund-gl@outlook.com

Powered by Labrador CMS