Mats André Bredesen (t.v.), Morten Frantzbråten, Jenni Tønnes og Sveinar Sæterberget slår et slag for unge mennesker inn i industrien. Nå roper industrien etter arbeidskraft, forteller de.
Foto: Øystein Engh
Snart går søknadsfristen ut: Disse vil ha ungdommen inn i industrien
Mens søkertallene går ned, roper industrien etter flere unge hender. Det er en utvikling som bekymrer flere.
Om drøye to uker skal ungdomsskoleelevene ha levert inn sine søknader til videregående skoler.
I den forbindelse roper både markedskoordinator NAV, Morten Frantzbråten, og Sveinar Sæterberget fra Sentrum videregående skole og voksenopplæringen ut et lite varsko.
Av de 80 bedriftene som er tilknyttet 7 Sterke, er det 4000 arbeidsplasser og en omsetning som er i underkant av 10 milliarder kroner.
Distriktet trenger desperat arbeidskraft i lokal industri, men den tiden hvor klasserommene var fulle på TIP-linja virker å være på langt nær forbi, påpeker de.
– Feil trend
Mitt Kongsvinger møter de to i lag med Mats André Bredesen og Jenni Tønnes, som begge er 22 år gamle og fra distriktet.
De jobber på Stantek, som driver produksjon av stanse- og tynnplateprodukter på Siva. Det er slike personer industrien har bruk for, påpeker Sæterberget.
– Da er man sikret jobb så lenge man bor i distriktet.
– Industriteknologi hadde i fjor så få søkere, at det ikke ble noen linje. Det er en feil trend, når behovet for arbeidskraft går opp, men søkertallet går ned, sier Sæterberget.
Bredesen forteller at han alltid har vært interessert i å skru på ting fra før, men at interessen for industriteknologi kom mer og mer etter hvert som han ble bedre kjent med jobben.
– Det å kjøre ti mil inn til Oslo er ikke noe jeg skal gjøre, sier han.
Tid for generasjonsskifte
Det er ikke noe frynsete omdømme om TIP som får ungdom til å søke seg andre steder. Det står og hviler på trender, som kanskje har vært styrt av noe mer usikre tider for unge, mener Sæterberget.
Den store jobben nå er å vise ungdommen hvilke muligheter som finnes i nærområdet, og at industrien har kommet for å bli. Det er heller ikke for sent å snu om man har valgt feil linje første gangen.
– Mye av industrien i distriktet har vært en jo-jo de siste årene, med jobb og så permitteringer. Dette er mer og mer på vei bort, nå som behovet for arbeidskraft blir større, sier Sæterberget.
– Mange bedrifter er inne i et generasjonsskifte. Det er mange der ute som har vært i jobb siden 70-tallet, tillegger Frantzbråten.