Uansett hvor erfaren hundeeier du er, vil du før eller siden oppleve utfordringer i hundeholdet av en eller annen grad. Du kan for eksempel ha hatt verdens mest omgjengelige og sosiale hund, men en dag opplever du at hunden din «klikker i vinkel» i en møtesituasjon. Du står igjen som et spørsmålstegn og lurer i all verden på hva som skjedde. Hunden har fått en adferdsendring, og den har tilsynelatende kommet brått.
Det er i all hovedsak to utfordringer som er gjengangere ved mine hjemmebesøk. Stress, som jeg snakket litt om i forrige leserinnlegg, og smerter som jeg tenkte å si litt om her.
Et smertebilde hos hund kan som sagt vise seg som utagering mot andre hunder eller eventuelt mennesker. Adferdsendringen kan ha kommet relativt brått og utfallene kan komme uten forvarsel.
Andre kan oppleve at hunden begynner å knurre når man skal gjøre dagligdagse ting som å sette på sele eller gre pelsen. For oss kan dette virke uforståelig, og mange reagerer nesten instinktivt med å korrigere hunden.
Belønn knurring!
Det høres kanskje kontroversielt ut, men sett fra mitt ståsted er det bedre at en hund knurrer enn at den biter. Om en hund straffes for å knurre, vil den droppe dette steget i sitt språk og sannsynligheten for at hunden går rett på biting er stor. Vi oppfatter dette som om hunden «angriper» ut av det blå, men det gjør den i virkeligheten ikke. Den har blitt avlært – gjennom straff – at knurring ikke hjelper, så den må «snakke tydeligere» for å bli hørt.
Derfor, hvis hunden knurrer, trekk deg tilbake og respekter at hunden sier ifra. Forsøk heller å se hva det var i situasjonen som gjorde at hunden følte den hadde behov for å markere, og prøv å tilnærme deg på nytt på en annen og mindre truende måte for hunden.
Behov for en større intimsone
Som oss mennesker har også hunder intimsoner. Noen har liten intimsone, og disse hundene er ofte de som føler seg trygge på seg selv. Usikre hunder har derimot ofte en stor intimsone.
Når hunder får et smertebilde, ønsker de ikke nærkontakt med andre enn dem de stoler 100 prosent på, derfor kommer utfall og utagering mot andre, for å holde dem på avstand. Dette er ofte den første indikasjonen man får på at noe hos hunden er i ferd med å endres.
Hva skal man se etter?
Hunder er ekstremt flinke til å skjule smerter. Men om man vet hva man skal se etter, avsløres hundene ganske raskt.
Jeg har allerede nevnt tre faktorer som er ganske viktige å registrere:
- Adferdsendring kommer relativt brått
- Hundens intimsone øker
- Hunden kan begynne å knurre ved daglig stell og gjøremål.
Andre faktorer man kan bite seg merke i:
- Hunden blir roligere og trekker seg unna eller den blir mer urolig og stresset øker.
- Den oppsøker plasser hvor den kan finne støtte når den skal legge seg, for eksempel inntil en vegg eller legger hodet på en kant eller pute.
- Hunden begynner å gå annerledes enn den gjorde før, evt halte.
- Hunden belaster ikke alle fire beina likt når den står.
- Om potene peker utover eller innover.
- Om hundens knær og/eller skuldre peker utover eller innover.
- Hvordan den rister seg, går ristingen fra nesetipp til halespiss uten stopp, eller stopper den et sted på veien?
- Hvordan hunden ruller seg, har den sluttet med det eller oppsøker den hardpakket snø eller fuktig gress for å gni seg mot bakken og skyver seg bortover med bakbeina?
- Løfter hunden bena når den går, eller lager den subbelyder? Blir det slepespor i snøen eller sanden etter at hunden har gått der?
- Når hunden tisser, hvilke bein foretrekker den å løfte? Venstre? Høyre? Eller er det jevnt fordelt?
- Hvordan balanserer hunden når den bæsjer?
- Har hundens positur endret seg? Har den blitt krum i ryggen? Holder den halen på en annen måte enn før, eller «henger» den mer med hodet når dere er på tur?
- Når du tar på eller berører hunden – får du noen reaksjoner? I så fall, hvor på kroppen får du reaksjoner?
- Slikker hunden seg eller gnager den overdrevent mye på labbene?
- Når hunden ligger og sover, kan den bråvåkne som om den har blitt stukket av noe?
- Tannhelse er viktig, har hunden dårlig ånde?
Dette er bare noen av tingene som kan være med på å avdekke om hunden har et smertebilde eller en form for ubehag, noe som igjen kan være en underliggende årsak for adferdsendringen du opplever.
Hva skal en gjøre med utagerende adferd?
Mange som har utagerende hunder kontakter ofte en hundetrener for å få bukt med utfordringen de de opplever. Men, det er et stort men her, tenker jeg. Dersom vedkommende du kontakter for å få hjelp ikke nevner stress eller smerte med ett eneste ord, ville jeg styrt unna. Vedkommende kan helt sikkert være en svært kompetent hundetrener med masse kunnskap, men man skal aldri - etter min mening - gå rett på adferdsutfordringen og jobbe med den. Det viktigste er å avdekke årsaken først.
Å forsøke å trene vekk adferdsutfordringer hos hunder med smerte, er som å skape en tikkende bombe. Man risikerer å få en hund som utagerer «ut av det blå» på dårlige dager. Andre dager fungerer det fint, men vår utfordring er at vi ikke kan vite om hunden har en god eller dårlig dag og vi klarer ikke å lese hunden.
Å forsøke å trene vekk adferdsutfordringer hos hunder med smerte, er som å skape en tikkende bombe
I de aller fleste tilfellene jeg har jobbet med, har det ikke vært nødvendig å adressere selve utfordringen. Når eier og jeg tar tak i og fjerner årsaken til hundens utagerende adferd, forsvinner som oftest også adferdsutfordringene av seg selv.
Noen ganger har hunden gått så lenge med smerter, at adferdsutfordringen har blitt en lært adferd. Det vil si at hunden fortsatt kan ha utfordringer etter at man har fjernet årsaker som stress eller smerter. Men, når vi har fjernet den underliggende årsaken, vil sannsynligheten for suksess være betraktelig bedre enn om hunden har et smertebilde å forholde seg til i tillegg.
Det er hjelp å få
En sunn og frisk hund, har sjeldent adferdsutfordringer. Jeg tenker at det må være vår målsetting, og holde hunden så frisk og rask som over hode mulig.
Årlige kontroller og helsesjekker hos veterinær er derfor av største viktighet. Oppdager man utfordringer i kroppen til hunden kan man få hjelp av både veterinær, hundefysioterapeut og hundekiropraktor for å avhjelpe og rehabilitere hunden.
En gylden regel kan derfor være helse før adferd, altså sjekk så du er 100% sikker på at din hund er så bra som over hode mulig, før du begynner å adressere adferdsutfordringer. Det vi vet er at adferd og smerte har en større sammenheng enn det vi tidligere har trodd.
Har du spørsmål om hundehold, eller har ønsker om andre tema du kunne tenke deg å få belyst, send meg gjerne en mail på aktivhund-gl@outlook.com